Ljubuški

Potpisani ugovori o financiranju programa i projekata Hrvata u BiH. Milas: Svi zajedno možemo i trebamo biti ponosni

2. rujna 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

U Ljubuškom su u srijedu potpisani ugovori o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu.

Podjelom priznanja svečano zatvoren stručni skup za nastavnike hrvatske manjine u inozemstvu

Stručni skup za učitelje hrvatskoga jezika izvan sustava Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske održan je u Dubrovniku od 22. do 25. kolovoza 2022. Ove godine bio je posvećen velikoj obljetnici – 150 godina od smrti triju velikih preporoditelja: Ljudevita Gaja, Petra Preradovića i Dimitrija Demetera te Hrvatskom narodnom preporodu, s kojim započinje standardizacija hrvatskoga […]

Tom prigodom državni tajnik Zvonko Milas čestitao je svim korisnicima potpore koji su potpisali ugovore te iskazao uvjerenje da će se njihovom realizacijom unaprijediti kvaliteta života ne samo Hrvata, već svih građana Bosne i Hercegovine…

„Svi zajedno možemo i trebamo biti ponosni jedni na druge kao i na ove projekte za koje su danas potpisani ugovori jer oni su nastali i realizirat će se kao rezultat našeg zajedništva, kroz suradnju s udrugama, zajednicama i značajnim institucijama Hrvata u BiH, s predstavnicima lokalne i županijske vlasti, a to pokazuje jedinstvo našeg nacionalnog bića koje je neupitno”, naglasio je Milas.

Podsjetimo, Vlada je na sjednici održanoj u srpnju ove godine donijela Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu kojom je osigurano 32,5 milijuna kuna za projekte iz područja zdravstva, kulture, obrazovanja i znanosti te poljoprivrede. Za programe u poljoprivredi izdvojeno je 4,2 milijuna kuna za čak 78 projekata koji će podržati rast i razvoj poljoprivredne proizvodnje Hrvata u BiH, i to kao nastavak politike intenzivne suradnje u ovom sektoru s područjima gdje živi hrvatski narod.

Nakon 43 godine stižu odlične vijesti iz Australije: Taj postupak bio je montiran od strane jugoslavenske tajne službe!

Nakon 43 godine, osam mjeseci i 21 dana Vrhovni sud NSW-a naredio je danas sudsku istragu o osudama protiv takozvane “Hrvatske šestorke”. Podsjetimo, 1981. šestoricu Hrvata australske vlasti osudile su na 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog planiranja postavljanja bombe u sydneyski gradski vodovod, kazalište i turističke agencije JAT-a. Među hrvatskom zajednicom u Australiji desetljećima je vladalo […]

U tom kontekstu, ministrica Vučković je na potpisivanju ugovora, čestitavši svim korisnicima, istaknula kako donošenjem predmetne Odluke Vlada RH nastavlja pružati važnu pomoć i potporu udrugama i ustanovama Hrvata u BiH te kroz njih dodatno osnaživati i ohrabrivati hrvatski narod u njegovom nastojanju da razvija i očuva nacionalni identitet.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Odabrani su veći, značajniji i razvojni projekti koji proizvode dugoročnije učinke za opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, imaju potencijal za otvaranje novih radnih mjesta, koji su u partnerstvu s lokalnom zajednicom te ostvaruju viši interes i značaj za širu društvenu zajednicu, uzimajući u obzir ravnomjernu zemljopisnu raspoređenost financiranih projekata.

Jača i ustrajnija molitva za naše misionare i misije diljem svijeta

Župu sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima u nedjelju su pohodile s. Liberija Filipović i s. Ana Uložnik, članice družbe Služavki Malog Isusa, misionarke s Haitija. U svome obraćanju s. Ana najprije je zahvalila župniku vlč. Anti Lučiću i župljanima na dosadašnjoj podršci i pomoći. Zatim je dala kratko svjedočanstvo o životu na Haitiju te […]

Potpisivanju ugovora prisustvovali su: Marija Vučković, ministrica poljoprivrede kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, Zdravka Bušić, predsjednica Odbora za Hrvate izvan RH Hrvatskog sabora, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Toni Kraljević, dopredsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, ministar financija i člana Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH, Vanda Babić Galić, posebna savjetnica ministra vanjskih i EU poslova Gordana Grlića Radmana, Borjana Krišto, prva zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, članice Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH te Vedran Markotić, gradonačelnik grada Ljubuškog.