FOTOGALERIJA

Povijesni dan za Hrvate iz Aachena i Kölna

14. lipnja 2024. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Köln

Svetom misom za domovinu i koncertom Klape “Sveti Juraj” HRM u subotu u Aachenskoj katedrali obilježen je Dan državnosti Republike Hrvatske. Svečanu proslavu u prisutnosti oko tisuću Hrvata organizirao je Generalni konzulat Republike Hrvatske u Düsseldorfu u suradnji s hrvatskim katoličkim misijama Aachen i Köln.

Donacija Hrvata iz Aachena za Novu Bilu

Zahvaljujući vrijednoj donaciji bolnice Marienhospital u Aachenu, bolnica u Novoj Biloj dobila je 31 krevet i 22 ormarića. Posebne zasluge za ovu donaciju idu Benjaminu Michaelu Kochu, ravnatelju spomenute bolnice te Jozi Petroviću i njegovoj supruzi Sonji, koji su također zaposlenici Marienhospitala. U organizaciju otpremanja kreveta uključili su se članovi Hrvatske katoličke misije Aachen s […]

U najstarijoj katedrali sjeverne Europe u kojoj se, zbog njezine povijesne i arhitektonske vrijednosti organiziraju samo najvažniji europski i svjetski događaji, prvi puta održana je sveta misa na hrvatskom jeziku, što je ujedno i prva misa održana na jednom od stranih jezika na toj značajnoj lokaciji.

Hrvatska katolička misija Köln

Dodatnu posebnost cijeloga događaja u kontekstu višestoljetne pripadnosti Hrvatske europskom civilizacijskom krugu predstavlja činjenica da je događaj hrvatskog karaktera održan upravo uoči 1100. obljetnice krunjenja prvog hrvatskog kralja Tomislava.

Hrvatska zastava na jednom od središnjih događaja u Europi

U Aachen su u čast svečanog otvaranja Dvorske kapele još davne 799. godine pristigle četiri relikvije iz Jeruzalema: Gospina haljina koju je prema tradiciji nosila u noći kada je rodila Isusa, platno u koje je Gospa umotala Isusa kada ga je rodila, platno u koje je bila umotana glava Ivana Krstitelja nakon pogubljenja i platno […]

Svetom misom predsjedao je fra Ivica Radić, voditelj Hrvatske katoličke misije Aachen – svećenik Franjevačke provincije Bosne Srebrene sa sjedištem u Sarajevu, a koncelebrirao je i propovijedao fra Vuk Buljan, voditelj Hrvatske katoličke Köln. Pred oltarom je bio i fra Ivan Režić, župni vikar, kao i svećenici Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja sa sjedištem u Splitu.

Hrvatska katolička misija Köln

Svetoj misi, osim vjernika iz Aachena i Kölna, pridružili su se Hrvati iz okolnih zemalja, među kojima i vjernici iz Belgije i Nizozemske. Raskoši i dostojanstvenosti misnog slavlja, uz skladno pjevanje klape “Sveti Juraj”, doprinijeli su mladi i stariji folkloraši iz HKM-a Aachen i HKM-a Köln.

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Aachen krizmano 29-ero mladih

Hrvatska katolička misija Aachen proslavila je u subotu u crkvi Svetog križa sakrament svete potvrde. Za ovu svečanu prigodu iz Berlina je doputovao mons. Nikola Eterović, apostolski nuncij koji je u prepunoj crkvi predvodio euharistijsko slavlje i podijelio sakrament za ukupno 29-ero kandidata. U koncelebraciji su bili fra Ivica Radić, voditelj HKM-a Aachen, fra Tomo […]

Nakon svete mise službeni dio programa nastavljen je uz pjesme u izvedbi Klape “Sveti Juraj”.

Hrvatska katolička misija Köln
Hrvatska katolička misija Köln