Aachen

Hrvatska zastava na jednom od središnjih događaja u Europi

14. lipnja 2023. u 15:30

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: bosnasrebrena.ba

U Aachen su u čast svečanog otvaranja Dvorske kapele još davne 799. godine pristigle četiri relikvije iz Jeruzalema: Gospina haljina koju je prema tradiciji nosila u noći kada je rodila Isusa, platno u koje je Gospa umotala Isusa kada ga je rodila, platno u koje je bila umotana glava Ivana Krstitelja nakon pogubljenja i platno kojim je Isus bio pokriven oko bokova na križu.

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Aachen krizmano 29-ero mladih

Hrvatska katolička misija Aachen proslavila je u subotu u crkvi Svetog križa sakrament svete potvrde. Za ovu svečanu prigodu iz Berlina je doputovao mons. Nikola Eterović, apostolski nuncij koji je u prepunoj crkvi predvodio euharistijsko slavlje i podijelio sakrament za ukupno 29-ero kandidata. U koncelebraciji su bili fra Ivica Radić, voditelj HKM-a Aachen, fra Tomo […]

Relikvije se nalaze u aachenskoj katedrali i pohranjene su u zlatnoj škrinji. Od 1349. godine započinje tradicija iznošenja relikvija svakih sedam godina, a Aachen postaje veliko europsko hodočasničko mjesto.

Veliko Aachensko hodočašće bilo je jedno od središnjih događaja u Europi, brojalo je i milijun posjetitelja. Bivalo je otkazano samo u vrijeme ratova i pandemija. Tako se 2014. godine posljednji put obilježilo, a uslijed pandemije, preskočen je sedmogodišnji turnus. Godine 2023. ponovno je upriličeno iznošenje relikvija pod geslom „Što vi kažete tko sam ja? (Mt 16,15)”.

Središnje misno slavlje i iznošenje relikvija održano je na platou između katedrale i gradske vijećnice. Misu je predvodio msgr. Nikola Eterović, apostolski nuncij u Njemačkoj, uz koncelebraciju mjesnog biskupa i velikog broja svećenika. Na slavlju su sudjelovali i vjernici iz hrvatske zajednice u Aachenu uz hrvatska obilježja.

bosnasrebrena.ba

Hrvatska katolička misija Aachen pod vodstvom fra Ivice Radića započela je svoj hodočasnički put u nedjelju, u crkvi svetog Petra, uz molitveno-meditativni program. Zatim su se hodočasnici u procesiji i uz pjesmu zaputili na svetu misu. Na početku misnog slavlja iznesene su sve četiri relikvije i izložene na vanjski oltar.

Crkva sv. Petra bila je središnja crkva u kojoj su se održavala euharistijska slavlja od samog osnutka Hrvatske katoličke misije Aachen, još davne 1967. godine.

Hodočašće Hrvatske katoličke misije Koblenz u Trier

Članovi Hrvatske katoličke misije Koblenz sa svojim župnikom hodočastili su u Trier, središte najstarije njemačke biskupije. Hodočašće je organizirano u subotu povodom biskupijskih dana koji se svake godine održavaju nakon Uskrsa. Put je započeo ispred biste blaženog kardinala Stepinca, zaštitnika ove misije, koja se nalazi na trgu ispred crkve sv. Franje u Koblenzu. Uz zagovor […]

Krajem 2020. godine zbog prenamjene crkve u dnevni boravak za beskućnike, hrvatska zajednica premještena je u crkvu Svetog Križa. Tri godine kasnije donesena je odluka o prodaji crkve sv. Petra. Ovim molitveno-meditativnim programom vjernici su se na neki način i oprostili od crkve u kojoj su se godinama okupljali i slavili svete mise na hrvatskom jeziku, javio je Franjevački provincijalat Bosne Srebrene.