Zadar

Poznat program Ljetne škole hrvatskog folklora

20. travnja 2022. u 8:26

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Ljetna škola hrvatskog folklora ove godine održat će se od 4. do 13. kolovoza u Zadru. Sudionicima će biti predstavljen ples, nošnje, pjesma i glazbala (tambure i tradicijska) hrvatskoga jadranskog područja: otoka Krka, Cresa, Raba, Paga, Silbe, Splita, Trogira, Kaštela, Čiova, Makarskog primorja, otoka Šolte, Brača, Hvara, Korčule, Mljeta, Lastova, poluotoka Pelješca, Dubrovačkog primorja, Konavala, Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke, doline Neretve, Dubrovačke kontradance te plesovi šibenskoga uzmorja i otoka. Podučavat će se plesovi i glazba južne Hercegovine te plesovi Hrvata u Boki kotorskoj.

Za programe i projekte Hrvata u BiH osigurano 32,5 milijuna kuna

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je Javni natječaj za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa te projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu. Prihvatljivi prijavitelji su pravne osobe sa sjedištem u Bosni i Hercegovini te fizičke osobe sa sjedištem i prebivalištem u […]

Osim programskog stručnog voditelja Andrije Ivančana, umjetničkog voditelja FA Linđo iz Dubrovnika, Odjel tambura vodi Tibor Bun, poznati tamburaški voditelj iz Varaždina, a za Odjel tradicijskih glazbala zadužen je glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, poznati majstor izrade tradicijskih glazbala iz Garešnice. Gost predavač LJŠHF-a je uvaženi skladatelj maestro Siniša Leopold.

Uz njih će svoja iskustva s polaznicima podijeliti i drugi vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi, kao i renomirani istraživači hrvatskoga folklora: Marica i Tonči Tadin, Vidoslav Bagur, Nenad Milin, Damir Kremenić, prof. dr. sc. Goran Oreb, Katarina Horvatović i Kristina Benko Markovica, uz suradnju glazbenog korepetitora Antuna Kotteka i asistenata, vrsnih umjetnika i folklorista, Filipa Martinića, Martina Durbeka i Ivana Ivančana.

Hrvati izvan Republike Hrvatske mogu biti oslobođeni plaćanja školarine na temelju odobrene pisane zamolbe njihove kulturne zajednice.

Koprivnica: Zimska škola hrvatskog folklora okupila više od 70 sudionika

U Koprivnici je završena ovogodišnja Zimska škola hrvatskog folklora, koja je od 2. do 10. siječnja okupila više od 70 sudionika. “Kroz ovaj projekt ostvaruju se naši važni ciljevi: očuvanje, jačanje i promicanje hrvatskog identiteta kroz tradicijsku kulturu u hrvatskom iseljeništvu, među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine, u hrvatskim manjinskim zajednicama te kod Hrvata Bosne […]

Više o programu potražite na ovoj poveznici ili na e-mail adresi: snjezana.jurisic@matis.hr. Broj mjesta je ograničen i prijave su otvorene do popunjavanja mjesta.