Omiš

Predstava o osamljenosti gastarbajtera u ‘boljem životu’

15. svibnja 2021. u 9:09

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

Gradsko kazalište “Mali princ” danas će, povodom dana Grada Omiša, u 20 sati u Ilirskom sjemeništu premijerno izvesti predstavu “Gastarbajterska bajka”. Redatelj je Petar Buljević, a uloge tumače Ivana Giove Župa i Marijan Grbavac, javlja culturenet.hr.

Ekranizirana pisma dijaspore iz 1910. Majka je umrla od tuge, a Marija je često sjedila na hridi i čekala brod

Krajem 19. i početkom 20. stoljeća velik broj Hrvata iz tadašnje Austro-ugarske pokrajine Dalmacije počinje iseljavati u Ameriku. Na opasan i dalek put kretali su većinom mladi muškarci iz hrvatskog primorja. Na novom kontinentu radili su najčešće kao rudari, radnici u željezarama i na postavljanju pruga. Procjenjuje se da je od 1890. do Prvog svjetskog […]

Komedija “Gastarbajterska bajka” s elementima melodrame je rani tekst autora Mate Matišića nadahnut tekstom Petera Turinija Jozef i Marija. Matišićeva priča svoju je premijeru doživjela davne 1988. godine pod imenom Božićna bajka.

Kada čovjek odlazi u potpuno drugu sredinu, on bude obilježen kao čovjek koji više ne može živjeti u miljeu u kojem je odrastao te se nameću neke nove “sivkaste” norme življenja koje uključuju potpuni gubitak osobnog identiteta i vrijednosti koje zaista nikome više ne znače ništa.

Čovjek se povlači u sebe i progonjen vlastitim demonima prošlosti živi neki tihi život duboko zakopan u sebi, jer ne poznaje više jezik kojim bi izrekao ono što više nikome nije važno. Čovjek je nijem za život koji živi te se odjednom zatekne kao promatrač pred kraj svog vlastitog života u kojemu je jedino želio da bude voljen i da nekoga voli.

Kako je siromašni emigrant iz Hreljina proputovao cijeli svijet

Radovan Tadej i Vjekoslava Jurdana predstavili su monografiju s dokumentarnim prilozima i znanstvenom raspravom o Pavlu Vidasu (1858. – 1928.) koji je tijekom svojega života, kao siromašni emigrant iz Hreljina u Hrvatskom primorju, putovao cijelim svijetom. Vrativši se u zavičaj, napisao je opsežan Životopis u kojem je detaljno i autentično opisao svoja putovanja. Kao autentičan […]

Zaista prava božićna bajkovita želja. Tako su likovi u ovoj komediji s elementima melodrame postavljeni na samu badnju večer u izlogu opustjelog njemačkog trgovačkog centra, u kojem su prisutni samo čistačica Marija (kako to gordo zvuči) i noćni čuvar Jozo; igrom slučaja oboje hrvatski gastarbajteri podrijetlom iz imotske krajine.

Njihova osamljenost u „boljem životu“ u koji su nekada krenuli (smrt supruga ili politički progon) sada pred kraj života prerasta u snježnu bajku punu topline u kojem postoji ljubav i u kojem je moguće proživjeti ponovno život u punini gdje vrijeme gubi kategoriju mjerljivosti pa ga je potrebno izmisliti u dodiru, stidljivom poljupcu ili pahulji koja lagana i bijela pada na nečiji dlan i igra se igara kakvim su se oni igrali u vlastitom djetinjstvu.

Komedija obiluje humorističkim elementima karakterističnim za imotski kraj, brojnim nadrealističkim otkucajima sudbine koja se osluškuju i u krikovima samoubojica na badnjak, a obično su čvrsto povezani uz unutarnje stanje lika i njegov psihološki profil. Ljubav Joze i Marije koja se dogodi u ovoj božićnoj noći predstavlja novi početak ili barem iluziju da je sve zaista moguće nanovo početi pa i sam život.

Hrvati u Mađarskoj prodali dresove Luke Modrića i Ivana Perišića. Sredstva idu za obnovu vrtića na Banovini

Kako bi pomogla stradaloj Banovini, Hrvatska samouprava VII. okruga Budimpešte organizirala je u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Mađarskoj i Hrvatskim nogometnim savezom, online humanitarnu aukcijsku prodaju službenih dresova Luke Modrića i Ivana Perišića, s potpisima igrača i izbornika Zlatka Dalića. Na dražbi je prikupljeno oko 5500 eura, što je uplaćeno na bankovni račun […]

Prva repriza predstave najavljena je za 23. svibnja 2021. u 20 sati. Ulaz je slobodan, ali zbog propisanih epidemioloških mjera, broja mjesta je ograničen i potrebna je ranija rezervacija pozivom na br.CZK Omiš.