Zemun

Predstavljena monografija o identitetu srijemskih Hrvata kroz prizmu tradicijske baštine

31. svibnja 2021. u 9:28

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata

Dan državnosti Republike Hrvatske svečano je obilježen svetom misom i kulturnim programom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu.

Izdana monografija o Hrvatima u Njemačkoj od 1990. do 2013.

Monografiju Milana Bošnjaka “Hrvatska književnost nastala u Njemačkoj 1990. – 2013.”, o životu i radu hrvatskih pisaca koji žive i rade u Njemačkoj od raspada SFRJ i nastanka Republike Hrvatske do njezina ulaska u Europsku uniju, objavila je zagrebačka Naklada Ljevak. Bošnjak obrađuje hrvatske pisce svrstavajući ih u tri glavne skupine. U prvoj su oni […]

Tom prigodom stručna suradnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković predstavila je monografiju Identitet srijemskih Hrvata kroz prizmu tradicijske baštine, tiskanu 2020. godine u sunakladi Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju, FF-pressa i Zavoda.

Autorica je zahvalila svim kazivačima iz Srijema, a napose onima iz Zemuna, pred kojima je prvi puta predstavljeno etnološko istraživanje među srijemskim Hrvatima koja su provela dva naraštaja studenata etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u okviru kolegija Prakse terenskih istraživanja čija je nositeljica prof. dr. sc. Milana Černelić.

“Uime nakladnika upućujemo zahvalnost brojnim suradnicima na terenu bez kojih iznimno važno istraživanje ne bi bilo moguće provesti i rezultate tiskati u ovoj monografiji. Nažalost, među njima ima i onih koji nisu dočekali ovo značajno djelo kojim ‘nastojimo pridonijeti poznavanju i razumijevanju tradicijske baštine i identiteta srijemskih Hrvata u Vojvodini – dosad etnološki premalo istraženoj dijasporskoj zajednici izloženoj brojnim poteškoćama tijekom povijesti i u suvremeno doba’, kako to piše urednica monografije prof. dr. sc. Milana Černelić“, rekla je Čeliković.

Neobična kolekcija Gyule Dietricha

Prva tiskara u Subotici otvorena je 1844., a 117 godina kasnije Subotičanin Gyula Dietrich krenuo je u Zagreb na štamparski zanat, kako bio izučio za ručnog sovoslagača. U tom poslu zadržao se 17 godina, a isto toliko radio je kao srednjoškolski profesor. Iako je odavno izašao iz tiskare, Ditrih još s ponosom čuva zavidnu kolekciju […]

Bila je to prigoda uručiti prisutnim kazivačima njihove primjerke, a potom i župniku Jozi Duspari te veleposlaniku Republike Hrvatske u Beogradu Hidajetu Biščeviću.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Ilija Alandžak, župnik župe svetog Antuna Padovanskog u Beogradu, a s njim su koncelebrirali župnik iz Surčina mons. Marko Kljajić, vlč. Mihael Sokol te župnik Jozo Duspara. Ovu svetu misu svojim pjevanjem uveličao je Zbor Sveta Cecilija župe Zemun.

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu, koji su organizirali Društvo Hrvatske Mladeži Zemuna i Zajednica Hrvata Zemuna Ilija Okrugić, nastupio je Hrvatski zbor Odjek. Program je vodio predsjednik Društva Hrvatske Mladeži Zemuna Petar Dujić.

Domaći je župnik na početku programa izrazio radost što se u zemunskoj crkvi već 15 godina održava ovo slavlje na koje sada mnogi rado dolaze te je postalo prepoznatljivo po svom programu. Tijekom programa je zahvalio hrvatskom veleposlaniku Hidajetu Biščeviću na potpori te podsjetio kako još uvijek mnogi Hrvati teško dolaze do državljanstva. Svoju čestitku povodom Dana državnosti uputio je i veleposlanik koji je sa suradnicima sudjelovao na proslavi.

U Plavni o baštini, identitetu i migracijama bačkih Hrvata Šokaca

U prostorijama Hrvatskog kulturno-umjetničko-prosvjetnog društva Matoš u Plavni, jučer je predstavljena monografija Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca. Stručna suradnica Zavoda za kulturu za kulturne projekte i programe Katarina Čeliković najtoplije je zahvalila predsjednici udruge Matoš Marici Andrić na organizaciji i pozivanju kazivača bez kojih ne bi bilo ove jedinstvene monografije. Naime, u […]

Među gostima na obilježavanju Dana državnosti bili su predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazar Cvijin, stručna suradnica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, savjetnik za humanitarna pitanja u Veleposlanstvu Suverenog Malteškog reda u Republici Srbiji Nenad Prokić, upraviteljica Fondacije Antun Gustav Matoš u Beogradu Katica Naglić te predsjednik Upravnog odbora fondacije Mato Princip, predsjednik Zajednice Hrvata Zemuna Ilija Okrugić Branko Kajić, te uime Hrvatske čitaonice Fisher iz Surčina Irena Obradović.