Legalno pravo boravka

Preokret partijske politike 80-ih: Evo kako legalno možete ostati u Njemačkoj!

18. kolovoza 2021. u 10:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vremeplov

FOTO: Pixabay

U zagrebačkom dnevniku “Vjesnik” iz 1984. godine na njemačkom jeziku objavljene su upute gostujućim radnicima u Njemačkoj što moraju učiniti da postignu pravo stalnog boravka u toj zemlji. Na pola stranice objašnjavao se u detalje njemački zakon i davale smjernice što sve treba učiniti da se dobije legalno pravo boravka u Njemačkoj.

Biciklom stigao na kraj svijeta pa sreo jedinog Hrvata u gradu: Bio je to jako bolan susret

U svibnju 1994. godine gost hrvatske župe Sv. Ćirila i Metoda u New Yorku bio je 24-godišnji Solinjanin Ante Tokić. Još od ožujka 1991. Ante je na svome biciklu obilazio svijet prenoseći poruku mira i istinu o Hrvatskoj. Put ga je vodio kroz najrazličitije dijelove svijeta. Dosad (1994., op. ur.) prešao je 34 tisuće milja […]

To je bio potpuni preokret partijske politike koja je uvijek naglašavala da su radnici u inozemstvu samo privremeno izvan zemlje. Partija je željela da se vrate.

Glavni uzrok ovoj promjeni politike jugorežima bila je velika i uvijek sve veća nezaposlenost u zemlji. Država nije mogla naći posla za osobe u zemlji, a situacija bi bila još teža ako se radnici počnu vraćati u većim skupinama. Sigurno je na tu promjenu utjecala i činjenica što su Hrvati u inozemstvu ulagali svu svoju ušteđevinu u strane banke i nisu planirali teško zaslužene marke uvesti u Jugoslaviju, gdje bi za njih dobili bezvrijedne dinare.

Režim je računao s time da će privatni sektor omogućiti 40 tisuća novih zaposlenja, ali budući da su male privatne tvrtke imale mnogo neprilika, to se nije moglo ostvariti.

U takozvanom “društvenom sektoru” bilo je mnoštvo suvišnih radnih mjesta koja su samo opterećivala gospodarstvo. Od svih nezaposlenih, 54 posto činile su kvalificirane osobe, odnosno osobe koje su završile srednju ili višu školu, i stručni radnici.

Ekskluzivno svjedočanstvo svećenika koji se na Manhattanu družio s Nikolom Teslom: Osjećao se Hrvatom i Hrvatska mu je bila domovina

Cijela moja priča nalazi se u fantastičnom sjećanju hrvatskog franjevca fra Ljube Čuvala s kojim sam imao prigodu blisko raditi i poznavati ga. Fra Ljubo je služio hrvatskoj dijaspori u različitim službama i pozicijama. Jedna od tih službi bila je i župnik Hrvatske župe Sv. Ćirila i Metoda u New Yorku. I upravo tu nalazi […]

Milijuni ključnih položaja bili su zauzeti od nekvalificiranih osoba koje režim nije planirao maknuti, jer je većina uprava tvrtki i cijele države i partijske birokracije bila nekvalificirana.

Danica, 1984.