Dragica Krog Radoš

Preživjeli su bleiburšku tragediju i logore, a sin im se pridružio u Argentini tek kada mu je bilo 14 godina

2. ožujka 2022. u 7:04

Potrebno za čitanje: 2 min

Ante Čuvalo

Životne priče

FOTO: Pixabay/HKV

Rat, svaki rat, guta ljudske žrtve i uništava imovinu; među ostalim razara i one koji ostanu živi, te ruši uspješna zvanja i profesije. Obara i zvijezde koje su zablistale na kulturnom ili nekom drugom nebu ljudskog stvaralaštva.

Eugen Rubeša nasmijavao je milijune Amerikanaca. Iako je postao slavan, nikad nije htio preseliti u Hollywood

Jedno od vrlo poznatih imena (ne tako davno) u Americi bio je Gene Rayburn, voditelj raznih zabavnih TV emisija. Desetljećima je svakodnevno bio prisutan na televizijskim ekranima u milijunima kuća, a njegove bi emisije uvijek dobro došle kao ugodna razbibriga. Smijeh je potreban svima i hvala Bogu da ima talentiranih ljudi koji nas znaju nasmijati […]

Jedna od tih zvijezda koju je vihor Drugog svjetskog rata maknuo s hrvatskog neba je i Dragica Krog Radoš, poznata prijeratna glumica i operetna pjevačica.

Dragica je rođena u Zagrebu i već od pete godina počela je glumiti i pjevati, a samo nekoliko godina kasnije nastupala je u Hrvatskom narodnom kazalištu. Nakon dvije godine Trgovačke akademije, kazalište je postalo njezin drugi dom. Nastupala je u dramama i operetama (kao i njezina starija sestra, poznata Vera udana Orlović).

Nakon jedne sezone u HNK-u, ponuda je stigla (1938.) da dođe u Narodno kazalište u Sarajevu. Otišla je, ali kratko je to trajalo jer da bi dobila dugoročniji ugovor sluge velikosrpskog režima i terora tražile su da pređe na pravoslavlje! To će reći, da postane “Srpkinja”! Naravno, Dragica je to odbila i otišla glumiti u današnje Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku.

Ali stiže rat, bezakonje i strah, pa i ona pada u nemilost svog šefa radi prijateljevanja sa Židovima. Izvlači se iz tih neprilika odlaskom u tadašnje Hrvatsko državno kazalište u Sarajevu. Onda je taj grad bio dio hrvatske države, kao i cijela BiH.

Ovaj Hrvat iz Chicaga bio je najpoznatiji autoritet anatomije ljudskog vizualnog sustava

Postati znanstvenik svjetskog glasa nije lako, treba puno volje, rada, spremnosti na odricanje i, naravno, Božjeg dara. Iz brojčano malog hrvatskog naroda bilo je puno onih koji su obogatili znanost i svijet, a i danas ih ima lijep broj rasutih širom kugle zemaljske. Jedan od njih bio je i Stjepan Poljak čija su djela dala […]

Vjenčala se s Franjom Radošem i imali su sina Damira. Zbog ratnih (ne)prilika mlada obitelj se prebacuje u Zagreb. Tu ponovo nastupa kraće vrijeme jer je u svibnju 1945. sa suprugom napustila rodni grad i Hrvatsku, kao i mnogi drugi Hrvati, a sinčića je ostavila kod svoje majke u Zagrebu.

Supružnici Radoš preživjeli su bleiburšku tragediju, prošli logore u Austriji i Italiji. Franjo je otišao u Argentinu prvi, uskoro i ona za njim, a sin im se pridružio tek kad mu je bilo 14 godina. Dragica je nakratko nastupala (pod pseudonimom) u Buenos Airesu i u tom dalekom gradu završila je njezina glumačka karijera. Nakon 17 godina boravka u Argentinu obitelj se preselila u Sjedinjene Američke Države, u Kaliforniju. Srećom, Dragica je doživjela osamostaljenje hrvatske države i sva sretna posjetila je svoju domovinu o kojoj je sanjala kroz tolike godine provedene u tuđini. Preminula je 26. svibnja 2015. u Kaliforniji.

O njezinu životu i umjetničkim uspjesima izdana je (2006.) u Zagrebu monografija Dragica Krog-Radoš, glumica i subreta, koja je objavljena i na engleskom Dragica Krog Radoš: Actress and Soubrette (2014).

Uz posao u tvornici, ovaj Hrvat u Americi je uspio završiti studij, magistrirati i doktorirati

Putovati dugo i daleko nikad nije lako, posebice kad nas život, kao vihor, mota, baca, lomi i odnese onamo gdje nismo ni sanjali da bismo mogli stići. Juru Prpića, hrvatskog povjesničara u Americi, vihor života pronio je kroz teška vremena i odnio ga daleko od domovine, ali je on uvijek ostao stabilan, čvrst, vjeran sam […]

Nemilosrdni ratni vihor izbacio je ovu mladu glumicu iz domovine i sredine koju joj je Bog dodijelio. Njezini talenti umjesto da su se razvijali i obogatili hrvatsku kulturu, bili su prosuti po svjetskim bespućima. Ali ona je do kraja života vjerno čuvala svoje temeljne vrjednote: vjeru u Boga, ljubav za domovinu i umjetnost.