FOTOGALERIJA

Pročitajte kako su se svećenici, roditelji i djeca u Kölnu oprostili od vjeronaučne godine

15. lipnja 2023. u 15:58

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Köln

U crkvi Mauritiuskirche u Hrvatskoj katoličkoj misiji Köln svečano je obilježen završetak još jedne vjeronaučne godine

Prvu svetu pričest u Kölnu primilo 33-oje mališana

U crkvi Minoritenkirche u Kölnu trideset i troje prvopričesnika iz Hrvatske katoličke misije Köln blagovalo je prvi put s oltara Gospodnjeg. Misnom slavlju u prošlu subotu predsjedao je župni vikar fra Ivan Režić u koncelebraciji sa župnikom fra Vukom Buljanom. Za skladno odvijanje pozdrava, recitacija, prinosa darova i cjelokupnu animaciju najveći obol dala je vjeroučiteljica […]

Misnim slavljem u prošlu subotu predsjedao je župnik fra Vuk Buljan, a koncelebrirao je župni vikar fra Ivan Režić. Nakon vrlo bogatog molitvenog programa za koji se pobrinula s. Bora Marki i svečanog misnog slavlja na kojemu je svirao i animirao zbor Marijan Dadić, uslijedila je zakuska za djecu i njihove roditelje.

Nakon molitve krunice vjeroučenici su prinijeli na oltar, uz prigodni tekst, sljedeće simbole: učenici 9. razreda, ovogodišnji krizmanici odjeveni u majice crvene boje, prinijeli su križ. Učenici 8. razreda, budući krizmanici odjeveni u plave majice, prinijeli su Bibliju. Učenici od 5. do 7. razreda, odjeveni u majice s ornamentom bijelo-crvenih kockica, prinijeli su hrvatski barjak. Učenici 4. razreda, ovogodišnji prvopričesnici odjeveni u majice bijele boje, prinijeli su kruh. Učenici 3. razreda, školsku torba, a oni najmlađi iz 1. i 2. razred prinijeli su cvijeće.

Hrvatska katolička misija Köln

Prije molitve vjernika koju su čitali učenici svih uzrasta, obavljena je primopredaja svijeće i vjeronaučnog udžbenika. Ovogodišnji krizmanik predao je budućem krizmaniku krizmaničku svijeću, uz sljedeće riječi: „Mi, mladi iz devetog razreda, primili smo, po milosti Božjoj, dar Duha Svetoga. Ova upaljena svijeća znak je stalne Isusove prisutnosti među nama i želimo da se nikada ne ugasi, nego da i dalje obasjava svakog čovjeka. Zato je predajemo vama. Držite je upaljenom vašim životom i vrijednim zalaganjem u pripremi za sakrament svete potvrde koji ćete primiti sljedeće godine, a onda je predajte drugim naraštajima u duhu vjere i ljubavi“.

Folkloraši HKM-a Köln nastupili na 29. Folklorijadi kod Frankfurta

Folkloraši iz Hrvatske katoličke misije Köln krenuli su u subotu s folklornom skupinom “Adria” iz Duisburga autobusom do Heusenstamma kod Frankfurta, kako bi sudjelovali na 29. Folklorijadi. Putem ih je pratila i ekipa HRT-a koja priprema dokumentarni film o hrvatskim folklornim skupinama u Njemačkoj. Uz molitvu, pjesmu i veselje put je prošao u tren oka. […]

Jedan od ovogodišnjih prvopričesnika predao je budućoj prvopričesnici vjeronaučni udžbenik: „Mi djeca četvrtog razreda predajemo vam knjigu katekizma koja nas je pratila kroz ovu godinu pripreme za prvu pričest. U sakramentu prve ispovijedi i pričesti doživjeli smo Božje praštanje i ljubav, stoga želimo da i vi budete dionici zajedništva s Isusom“.

Hrvatska katolička misija Köln

Prije samog blagoslova i zajedničkog fotografiranja, svima su se obratili jedno dijete, roditelj i vjeroučitelj sljedećim riječima:

“Na kraju ove vjeronaučne godine, mi djeca želimo ti zahvaliti Isuse za sve što smo postigli kroz ovo vrijeme. Hvala ti za naše roditelje koji su nas upisali na vjeronauk i učinili da ustrajemo. Hvala ti i za naše svećenike i časne sestre koji su nas pratili i pomogli da te upoznamo i zavolimo. Budi i dalje naš prijatelj”.

“I mi roditelji, bake i djedovi, zahvaljujemo ti Isuse za iskustvo vjere i susret s Tobom koji su naša djeca doživjela. Učini nas sposobnima da ih pratimo i savjetujemo u njihovim malim i velikim odlukama, da ih podržavamo i razumijemo u njihovim poteškoćama i trenucima umora. Naša ljubav prema njima neka bude prisutna u konkretnim gestama svakog dana i neka odražava Tvoju neizmjernu ljubav koju imaš prema nama. Zato ti kažemo: hvala ti Isuse!”

Hrvati u Kölnu na poseban način proslavili Majčin dan

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Köln u nedjelju je proslavljen Majčin dan. Bilo je vrlo svečano na središnjem slavlju u Minoritenkirche gdje je na kraju mise, kojom je predsjedao župni vikar fra Ivan Režić, upriličen glazbeno-scenski program u kojem je nastupio misijski VIS „Alojzije Stepinac“ i solist Mario Vrdoljak. Izvedene su skladbe “Moja majka”, “Mama, hvala […]

“I mi svećenici (fratri) i časne sestre želimo ti zahvaliti Isuse jer si nam povjerio ovu djecu i mlade da im govorimo i svjedočimo o tebi i o tvojoj ljubavi. Hvala Ti za ono što smo naučili od njih i molimo te da u njima i u našim srcima sačuvaš veliku želju, da Te uvijek tražimo i da budemo ustrajni u vjeri. Hvala i vama dragi roditelji na povjerenju i podršci u radu s vašom djecom”.

Hrvatska katolička misija Köln
Hrvatska katolička misija Köln