Vijesti iz katoličkih misija

Promjena sestara u Mainzu i dolazak novog dušobrižnika u Giessen

1. rujna 2021. u 7:41

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Adolf Polegubić – s. Dionizija Tomas

U nedjelju tijekom misnog slavlja u crkvi sv. Bonifacija u Mainzu upriličen je oproštaj od pastoralne suradnice s. Dionizije Tomas i uvođenje u službu nove pastoralne suradnice s. Anice Markelić.

HKM Beč: Sestra Ivana umjesto sestre Mire

Na redovitom izbornom provincijskom Kapitulu Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, s. Mira Bliznac izabrana je u Upravu Provincije, na mjesto zamjenice i prve savjetnice provincijske predstojnice s. Željke Dramac. Kako je sjedište Uprave sestara u Sarajevu, provincijska predstojnica i zamjenica provincijske predstojnice uz još nekoliko sestara borave u takozvanoj provincijalnoj kući u […]

Misu je predvodio voditelj Hrvatske katoličke misije Mainz fra Jure Zebić u zajedništvu s priorom Dominikanskog samostana u Mainzu fra Franom Prcelom, javlja Živa zajednica.

S. Dionizija Tomas, Školska sestra franjevke Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina sa sjedištem u Sarajevu, u misi je djelovala 28 godina.

„Teško je u nekoliko riječi reći sve ono što je stalo u više od dvadeset godina Vaše redovničke službe u našoj župi. Bio je to vrlo korektan, suradnički i prijateljski odnos. Župljani HKM-a Mainz smatraju naše časne sestre majkama župne zajednice, a fratre očevima i poglavarima naše crkvene zajednice. Vi ste zaista to i bili – majka. Izričemo Vam neizmjernu zahvalnost za nesebičan rad na svim poljima: počevši od odgojnog, pa sve do uređenja misijskih prostora, pomaganja u pastoralnim potrebama, kićenju i uređenju crkve, pripremi djece za sakramente, vjeronaučne olimpijade, različite priredbe, vođenju zborova za djecu i odrasle i sl. Ostavili ste u mnogim srcima neizbrisiv trag“, uime vjernika od s. Dionizije se oprostila Ana Dragun, zaželjevši joj Božji blagoslov na novoj službi u župi u Kozari Bok u Zagrebu.

Jelena Mišić zatim je riječi dobrodošlice uputila novoj pastoralnoj suradnici s. Anici Markelić, istaknuvši kako je zajednica u koju s. Anica dolazi velika i obiluje jakom povezanošću vjernika te dugom i bogatom baštinom koja se čuva i njeguje.

Adolf Polegubić

„Neizostavni dio te baštine je vjera u Boga te pripadnost Katoličkoj Crkvi i hrvatskom narodu, ma koliko daleko bili od domovine. Nadamo se da ćemo i s Vama izvrsno surađivati, a pritom možete očekivati našu pomoć u svakoj prilici – najprije molitvom za Vas i na svaki drugi način. Bog Vas je poslao k nama da budete njegov glas i prisutnost u našim domovima, obiteljima i životu“, istaknula je Mišić.

Od s. Dionizije se uime župnog zbora oprostila Zdena Galić, kojoj je od srca zahvalila na svemu što je učinila za tu hrvatsku zajednicu, a s. Anici je zaželjela puno uspjeha i radosti na novoj službi. Sestrama su uručeni prigodni darovi i cvijeće, nakon čega je skladbu „Krist na žalu“ otpjevala Katarina Marušić uz orguljsku pratnju dr. Joze Majdančića.

Prigodnu riječ uime svoje redovničke zajednice i te njemačke župe uputio je fra Frano Prcela, koji je podsjetio kako se u posljednjih dvadeset godina više od dvije trećine sestara iz naših misija vratilo u domovinu.

Hrvati u Torontu prikupili više od 12 tisuća dolara za svoj park Father Kamber

Mladen Horvat, župnik župe Naše Gospe Kraljice Hrvata iz Toronta u Kanadi, napisao je pismo u kojem se zahvaljuje svim vjernicima i svećeništvu na organizaciji Velike Gospe. Njegove dojmove prenosimo u cijelosti… “Naš župni blagdan Veliku Gospu ove smo godine ponovno proslavili u Župnom parku Father Kamber u Mississaugi. Najljepše zahvaljujem svima vama koji ste […]

“U tom smislu vi kao zajednica doista možete biti sretni i zahvalni za sestru u svojoj zajednici. I dalje ćete imati majku u osobi s. Anice. Onaj tko zahvalno živi, uvijek živi u Božjoj blizini i on je mentalno i duhovno zdrav. Vjerujemo da će se s. Anica nadovezivati na djelovanje s. Dionizije sa svojim posebnostima”, naglasio je fra Frano.

Prigodnu riječ s. Dioniziji i s. Anici uz pjesmu je uputio njemački dominikanac i književnik fr. Diethard Zils, veliki prijatelj Hrvatske i Hrvata.

Na kraju se voditelj HKM-a Mainz fra Jure Zebić posebno zahvalio s. Dioniziji za dvije i pol godine suživota i rada s njim.

„Sestro, hvala Ti, na Tvojoj preciznosti i savršenosti u poslu. Hvala Ti na majčinskom odnosu i brizi ne samo prema vjernom puku nego i prema misiji i inventaru, i naravno prema meni. Bila si uvijek prisutni dobri duh u našoj kući. U ovoj prilici zahvaljujem Školskim sestrama franjevkama Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina čije su članice i naše sestre. Hvala upravi Provincije što je prepoznala potrebu naše zajednice i poslala nam s. Anicu Markelić da nastavi tamo gdje je stala s. Dionizija te u život naše župe unese i dio sebe. S. Anice, budi od danas radosni član ove župe i moja suradnica u dušobrižničkom radu na dobro ove zajednice“, zaključio je fra Jure, prenosi Živa zajednica.

Novi dušobrižnik Hrvatske katoličke zajednice Giessen

Hrvatska katolička zajednice Giessen

Dodajmo na kraju kako je fra Ivan Jaković imenovan novim dušobrižnikom Hrvatske katoličke zajednice Giessen. Rodom je iz sela Vukanovići u općini Kakanj. Godine 2015. proslavio je mladu misu, a bio je kapelan u Novom Šeheru i Ovčarevu.

Emotivan oproštaj od zajednice s kojom je proveo 31 godinu

Nakon 31 godine službe misionara u Hrvatskoj katoličkoj misiji Würzburg u Njemačkoj, franjevac konventualac fra Paško Mandurić imao je oproštajno misno slavlje u misijskoj filijali u Bad Mergentheimu, javlja IKA. Proslava je počela u nedjelju 29. kolovoza u svetištu Marienkirche. Napravivši znak križa, fra Paško je s nekoliko uvodnih misli uveo vjernike u slavlje te […]

“Radosni smo da nam je došao i želimo mu blagoslovljen i uspješan rad u našoj zajednici Gießen”, javljaju iz tamošnje katoličke misije.