Imenovan novi župnik

Promjene u Hrvatskoj katoličkoj zajednici Darmstadt

7. rujna 2022. u 0:38

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Adolf Polegubić

Hrvatska katolička zajednica Darmstadt u crkvi sv. Fidelisa oprostila se u nedjelju od svog župnika fra Ivana Čikare koji ju je vodio od 2019. godine, a u službu njegova nasljednika uveden je fra Josip Bebić. Obojica su članovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, piše Adolf Polegubić.

Pismo župnika Hrvatima u Würzburgu: Želimo se još više družiti i povezivati

Fra Ivan Penava, voditelj Hrvatske katoličke misije Würzburg, nakon ljetnog odmora obratio se svojim župljanima s planovima za naredni period, ali prisjetio se i svega onoga što je napravljeno u prvoj godini njegova službovanja… Njegovo pismo prenosimo u cijelosti… Evo nas, dragi vjernici i prijatelji, nakon ljetnog odmora ponovno u našem Hrvatskom selu. Da, naš […]

Svečano misno slavlje tim povodom predvodio je fra Josip Bebić, nakon što je dr. Christoph Klock, župnik u Župi sv. Ludwiga u Darmstadtu i dekan Dekanata Darmstadt, pročitao dekret biskupa Biskupije Mainz dr. Petera Kohlgrafa o njegovu imenovanju za župnika.

Tako se fra Josip imenuje za župnika od 1. rujna 2022. do 1. rujna 2025. Pred župnim vijećem i okupljenom zajednicom prihvatio je svoja prava i obveze, suradnju sa župnim vijećem i zajednicom, kao i župno vijeće i zajednica s njim. Zatim je novi župnik ispovjedio vjeru moleći Vjerovanje.

U suslavlju su bili fra Ivan Čikara, dosadašnji župnik, vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj i vlč. dr. Christoph Klock.

Na kraju misnog slavlja od fra Ivana se oprostila članica župnog vijeća Patricija Tufeković, a fra Josipu je poželjela puno radosti u njihovoj zajednici. Fra Ivanu je ujedno predana replika kipa sv. Leopolda Bogdana Mandića koji je na njegov prijedlog 2021. godine postavljen i blagoslovljen u crkvi sv. Fidelisa u kojoj se Hrvati katolici iz te zajednice okupljaju na središnjem misnom slavlju. I fra Josipu je predan prigodni dar.

Hrvatski misionar iz Ruande: Ovdje još uvijek ima dosta gladnih koji nemaju ni zemlje, ni kuće, ni posla

Don Danko Litrić, SDB, misionar iz Ruande, posjetio je u subotu sestre karmelićanke u Brezovici. Susret je započeo misnim slavljem koje je don Danko predslavio uz asistenciju don Stjepana Bolkovca, SDB, ravnatelja na zagrebačkoj Knežiji. On je pozdravio svoga subrata i napomenuo kako je misionareva želja bila da posjeti Karmel prije povratka u Ruandu. Don […]

Na kraju je zahvalnu riječ zajednici uputio fra Ivan Čikara koji se vraća u domovinu, gdje će obnašati službu župnog vikara i duhovnika u sjemeništu u Sinju, zahvalivši svima na lijepim godinama provedenim u Darmstadtu.

Katarina Mihaljević i Noah Medo animirali su misno slavlje pjesmom uz pratnju gitare. Događaju je prisustvovao i Vedran Konjevod, generalni konzul Republike Hrvatske u Frankfurtu na Majni.

Biografija novog župnika

Fra Josip Bebić rođen je 2. lipnja 1948. u Metkoviću. Član je Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Svečane zavjete položio je 17. rujna 1971. na La Verni u Italiji. Za svećenika je zaređen u Imotskom 29. lipnja 1974.

Djelovao je pastoralno u Ogorju, u njemačkoj župi u Eltvilleu, u Hrvatskoj katoličkoj misiji Gießen, u HKM-u Köln, u njemačkoj Župi st. Georgen u Münchenu i u HKM-u Mainz.

Sjećanje na franjevca koji je ostavio duboki trag među Hrvatima u Njemačkoj

Obilježena je 10. obljetnica smrti fra Bernarda Dukića koji je preminuo 30. kolovoza 2012. godine u Samostanu Gospe Sinjske. Program sjećanja počeo je molitvom na Franjevačkoj grobnici na groblju Sv. Frane u Sinju. Molitvu odrješenja predvodio je fra Marinko Vukman, gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske. Misnim slavljem u crkvi Gospe Sinjske predsjedao je don […]

Od 2003. do kraja 2010. obnašao je službu delegata za hrvatsku pastvu u Njemačkoj sa sjedištem u Hrvatskom dušobrižničkom uredu u Frankfurtu na Majni. Od 2011. do 2014. obnašao je službu nacionalnog ravnatelja za Hrvate u inozemstvu. Od 2014. do 2019. bio je voditelj hrvatskih katoličkih zajednica sv. Franje Asiškog u Bietigheimu – Bissingenu, sv. Ilije Proroka u Illingenu i sv. Ante Padovanskog u Vaihingenu – Enzu. Od 2019. djelovao je u Samostanu Zaostrog. Od 1. rujna 2022. voditelj je HKM-a Darmstadt.