Chicago

Sada imamo i prvog Hrvata u Americi s crnim pojasom deveti dan: Čak 95 posto mojih učenika uspjelo je u životu!

1. kolovoza 2022. u 14:56

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ivan Ril

Ljubušak Marinko Luburić jučer je u predgrađu Chicaga primio crni pojas deveti dan. Veliko je to priznanje koje mu je na svečanosti „Dan taekwondoa“ u Nilesu dodijelio Dr. Duk Gun Kwon, predsjednik Američke nacionalne taekwondo federacije.

Javni poziv Hrvatima izvan domovine! Prikupljamo sadržaj za Hrvatski etnički institut

Dragi prijatelji! Hrvatski etnički institut u Chicagu središnja je institucija Hrvata u Sjevernoj Americi u kojoj se čuva sjećanje na sve ono što je naš narod prolazio i prolazi u Americi i Kanadi. Hrvatski franjevci osnovali su ovaj Institut 1975. godine sa željom da on postane mjesto memorije, molitve, učenja, znanosti i zahvalnosti. Kroz proteklih […]

Marinko je rođen 1953. godine u Ljubuškom. U Mostaru je radio za Sokol, a sa sličnim poslom nastavio je dolaskom u Chicago…

Ivan Ril

“Radio sam kao metalac i bio sam izrabljivan na poslu. Nisam znao engleski jezik pa nisam imao ni drugog izbora”, prisjetio se naš sugovornik svojih prvih godina u Americi.

No, Luburić je ubrzo dao otkaz i počeo raditi za svog sunarodnjaka. Bojao je stolariju i zidove. Tada je u Chicagu upisao školu za borilačke vještine.

Hrvat iz dijaspore koji je preveslao Atlantik: Izmolio sam 500 krunica

Vojna kapelanija „Sveti Ilija prorok“ u sklopu devetnice sv. Iliji organizirala je u vojarni „Pk. Predrag Matanović“ u Petrinji gostovanje i svjedočenje hrvatskog branitelja Wernera Ilića, javlja IKA. Na predavanju i svjedočenju bilo je više od stotinu pripadnika vojarne. Werner Ilić je umirovljeni brigadir hrvatske vojske, rođen i odrastao u inozemstvu, koji je na početku […]

Pitamo ga zašto baš taj sport: “Disciplina je najvažnija osobnost koja čovjeku treba u životu. U suprotnom, nećeš uspjeti”.

U taekwondou je trenirao ljude za posebne zadatke, a postao je i trener u američkoj federaciji i savezni sudac: “Sve što sam ostvario dugujem taekwondou jer me uvijek držao u balansu. U Kuću slavnih ušao sam 2014. godine”.

U Hrvatskom kulturnom centru u Chicagu 1982. otvorio je prvu školu za taekwondo, ujedno prvu takvu u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi među Hrvatima…

Ivan Ril

“Došao sam do zaključka da je 95 posto mojih učenika uspjelo u životu. Disciplina je velika stvar”, naglasio je Luburić.

Marinkov posao izvan taekwondoa uglavnom se svodio na restauraciju drveta u zgradama koje su povijesni spomenici. Tako je radio za Oprah Winfrey, princezu Dianu, Coca Colu, CNN, Rockefellera i Boeing.

Vlada RH donosi Nacionalni plan razvoja odnosa s Hrvatima izvan domovine

Na 134. sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je Prijedlog odluke o donošenju Nacionalnog plana razvoja odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan RH do 2027. godine i Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana razvoja odnosa Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske od 2022. do 2024. Time je predstavljeno nastojanje Vlade Republike Hrvatske da sustavnim pristupom […]

A na jučerašnjoj promociji u predgrađu Chicaga potporu su mu dali brojni pripadnici hrvatske zajednice, kao i hrvatski franjevci: fra Ivica Majstorović i fra Antonio Musa iz župe sv. Jeronima, fra Dražan Boras, župnik u župi bl. Alojzija Stepinca i fra Slaven Tomić, bogoslov. Na svečanosti je bio i Jesse White, državni tajnik Illinoisa.

Ivan Ril

“Prvi sam Hrvat s crnim pojasom deveti dan u Sjedinjenim Američkim Državama”, s ponosom je zaključio Luburić.

Dodajmo na kraju kako je bivši predsjednik SAD-a Donald Trump nositelj počasnog crnog pojasa deveti dan u taekwondou.