München

Sestre Kraljice svijeta napuštaju Njemačku: Povijest se ponavlja i došlo je vrijeme kada i kod nas Hrvata ima sve manje zvanja

2. prosinca 2022. u 16:09

Potrebno za čitanje: 4 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: franjevci-split.hr

Župna crkva njemačke župe St. Gabriel impozantna je arhitektonska građevina u novoromaničkom bazilikalnom stilu, dovršena je i posvećena 1926. godine, u prigodi 700. obljetnice smrti sv. Franje Asiškog.

Hrvati u Münchenu oprostili se od drage časne: Bog ljubi osobe koje žive u poniznosti

Hrvatski katolici nedjeljom se okupljaju u više crkvi u Münchenu, a jedna od njih je i crkva st. Gabriel. Ona je dom i brojnih njemačkih vjernika o kojima od 2. veljače 1999. brinu hrvatske sestre Družbe Kraljice svijeta iz Zagreba. Od 2002. s. Marta Jozić, osim za Nijemce, svira i na hrvatskoj misi te obnaša […]

Orgulje od 40 registara, estetski ukomponirana krstionica u dnu crkve, umjetnički alfresko Križni put, mozaik u svetištu crkve i mnoga druga skladna djela u njoj govore o tome da je St. Gabriel jedno od najvećih i najljepših zdanja u Münchenu.

U toj crkvi već godinama odjekuju prekrasne hrvatske crkvene pjesme, slavi se misa na hrvatskom jeziku, sluša Božja riječ i svećenikova propovijed.

Naime, u ljeto 1985. godine Nadbiskupski ordinarijat i Franjevački provincijalat iz Münchena ponudili su Provinciji Presvetog Otkupitelja (Split) spomenuti samostan i njemačku župu u Münchenu jer nakon 61 godinu marljiva rada došlo je za franjevce Sv. Gabrijela ono najbolnije: Bavarska provincija sa sjedištem u Münchenu našla se u velikoj krizi zbog pomanjkanja kandidata za redovnička i svećenička zvanja. Bila je prisiljena 1985. donijeti odluku o napuštanju svoja tri samostana. Jedan od njih bio je i samostan i župa sv. Gabrijela u Münchenu.

Oproštaj od fra Joze Grbeša

Fra Jozo Grbeš, dosadašnji kustos hrvatskih franjevaca u Americi i Kanadi, izabran je 26. travnja za provincijala hercegovačkih franjevaca! Fra Jozo će krajem ovog mjeseca napustiti Chicago, a Župa sv. Jeronima priprema mu oproštaj… “Kao najveća hrvatska župa u Chicagu, želimo mu reći: hvala i doviđenja”, javljaju iz ove hrvatske župe, u koju je fra […]

Došlo je do dogovora između dviju provincija o preuzimanju samostana i crkve pa je 14. rujna 1986. biskup Engelbert Siebler uime Nadbiskupije München, uz prisutnost predstavnika bavarskih franjevaca, svečano uveo u novu službu hrvatske franjevce. Oni su dakle preuzeli njemačku župu, ali su u toj crkvi hrvatski svećenici slavili mise i za hrvatske vjernike. Tako i danas svećenici provincije Presvetoga Otkupitelja u Münchenu svake nedjelje u 12 sati slave svetu misu u crkvi Sv. Gabrijela, iako se povijest ponavlja i došlo je vrijeme kada i kod nas Hrvata ima sve manje zvanja pa je Provincija napustila samostan i vratila ga Nadbiskupskom ordinarijatu u Münchenu. To je razlog da i sestre Kraljice svijeta napuštaju Njemačku.

Tu družbu utemeljio je 6. listopada 1963. godine otac Ivan Jäger, isusovac, u mjestu Turnju pokraj Zadra. U početku su došle tri djevojke iz župe u Zatonu pokraj staroga Nina i tako je za vrijeme održavanja II. vatikanskog sabora nastala nova redovnička družba na tlu Lijepe Naše. Otac Ivan potiče sestre da hrabro stoje uz križ svoga Spasitelja i s Gospom otkupljuju svijet svojom oduševljenom i požrtvovnom ljubavlju prema poniženima, ostavljenima i zaboravljenima.

Oproštaj s fra Jozom Grubišićem: Zauvijek ćeš biti naš voljeni svećenik

Hrvati u Londonu (Kanada) u nedjelju su se oprostili sa župnikom fra Jozom Grubišićem koji se nakon 47 godina boravka u Americi i Kanadi vraća u domovinu. Bio je najdugovječniji svećenik u svetom Leopoldu Mandiću. Fra Jozo Grubišić rođen je 20. veljače 1949. u Sovićima u Hercegovini. Gimnaziju je završio u Splitu, a Franjevačkom redu […]

Prije dolaska u München sestre su djelovale u staračkom domu u Jüchenu pokraj Kölna. Nakon četverogodišnjeg rada u tom domu, s. Marta Jozić došla je 2. veljače 1999. godine na novu dužnost u župu St. Gabriel u Münchenu, u pratnji tadašnjeg gvardijana fra Jure Zebića. Radila je u njemačkoj župi, a ujedno i svirala u istoj crkvi na hrvatskoj misi od 2002. godine.

Dan nakon što je s. Marta došla u München, njoj se pridružila s. Mara Ljuban koja je preuzela radove u samostanu Sv. Gabrijela. Iste godine, 29. ožujka došla je i treća sestra iz Jüchena, s. Ljubica Vukoja.

To je bio početak suradnje između Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i Družbe sestara Kraljice svijeta. Sestra Ljubica preuzela je dužnost kuharice u samostanu. S. Mara Ljuban zbog poodmaklih godina i narušena zdravlja napustila je München 2006. godine. Otišla je u samostansku kuću u Velikoj Gorici. Veselo i spremno prihvaćala se svakoga posla, umor je za nju bio strana riječ. Znala je na upit franjevaca: “Jesi li se umorila i je li teško obavljati sav taj posao?”, odgovoriti s velikim osmijehom: “Pater, od čega ću se umoriti, ja sve to radim, imate li još koji posao za mene?” Često je boravila u kapelici i razgovarala sa svojim Bogom. Jedan se fratar znao našaliti: “Ni sam Bog ne bi je mogao istjerati iz kapelice”.

Sestru Maru zamijenila je s. Ana Oršolić koja je stigla u München 26. rujna 2006. godine. Upisala je tečaj njemačkog jezika, a onda je u siječnju sljedeće godine preuzela službu kuharice u samostanu. Tada će s. Ljubica preuzeti dužnost spremačice u samostanu. Na toj dužnosti je do listopada. Vrhovna uprava je premjestila zbog potreba Družbe u Veliku Goricu 7. listopada 2012. godine.

Emotivan oproštaj od oca: Živio si za moje dolaske, a sada si umro da opet dođem

Krajem kolovoza 2013. godine posjetio sam domovinu. Ljetne vrućine stidljivo su se povlačile pred danima s umjerenijim temperaturama, a posebno pred noćima ugodnim za odmor i počinak. Susret s obitelji, ocem, braćom, sestrama, prijateljima i subraćom fratrima. Sve sami lijekovi nakon napornog rada na tri povjerene mi župe. Moj je otac, kao i svi ostali […]

Ostale su s. Marta i s. Ana. Pokrenuta je molitvena udruga Prijatelji blagoslova Marije Kraljice svijeta. Sestre iz uprave Družbe htjele su potaknuti hrvatske katolike u inozemstvu na veću svjesnost blagoslova. S. Lucija Marinović i s. Marina Lukač 1. lipnja 2014. na svetoj misi u crkvi sv. Gabrijela predstavile su Udrugu Prijatelji blagoslova Marije Kraljice svijeta. Nakon povratka su izjavila: “Bilo je lijepo vidjeti kako naš narod u tuđini svesrdno, otvorena srca upija Riječ Božju i otvara svoje srce i obitelji, blagoslovu”.

Tom prigodom sestre su podijelile pristupnice i obećale da će se moliti za naš narod u tuđini. Ova podružnica u Münchenu (sjedište Udruge Prijatelja blagoslova Marije Kraljice svijeta u Velikoj Gorici) ima nešto više od dvadesetak svojih redovitih članova. Udruga se sastaje svakoga 22. u mjesecu, a cilj joj je oživjeti zajedničku molitvu. Svojom molitvom žele doprinositi izgradnji boljega svijeta. Sestre su svjesne da živjeti za Krista znači živjeti za Crkvu; zato se trude da njihove kuće budu kvasac za jačanje i porast Kristova Tijela – Crkve.

U ponedjeljak 29. studenoga sestre Marta i Ana oprostiše se od franjevca i od uprave njemačke župe St. Gabriel u dvorani župe za vrijeme ručka. Napuštaju samostan i crkvu u koje su unosile radost, mir i blagoslov. Od njih se oprostiše: fra Petar Klapež, fra Frano Čugura, fra Edvard Sokol, fra Slaven Čeko, fra Ivan Vuletić, fra Frano Milanović Litre, fra Jozo Župić i sestre franjevke od Bezgrešne iz Šibenika s. Nikolina Bilić i s. Marija Periša.

Nakon 16 godina fra Ivica Majstorović odlazi iz Chicaga

Župa sv. Jeronima u Chicagu u nedjelju se oprostila od svoga dosadašnjeg župnika fra Ivice Majstorovića koji odlazi na novu službu u Kanadu. Fra Ivica je u Chicagu šest godina vodio hrvatsku katoličku misiju blaženog Alojzija Stepinca, a zatim je još deset godina služio kao župnik hrvatske župe sv. Jeronima. Na svetoj misi koju je […]

S. Marta Jozić odlazi u Veliku Goricu, a s. Ana Oršolić u Osijek. Neka ih prati Božji blagoslov i zagovor Marije Kraljice svijeta.

fra Jozo Župić