dr. Ružica Ćavar

Sjećanje na ženu, majku, vjernicu i Hrvaticu

11. travnja 2022. u 8:30

Potrebno za čitanje: 3 min

fra Antonio Musa

Duhovnost

FOTO: YouTube/Screenshot

Posljednjeg dana siječnja, okrijepljena svetim sakramentima, u Mostaru je preminula dr. Ružica Ćavar, liječnica i dugogodišnja angažirana vjernica laikinja. Rođena je u obitelji Čuvalo u Proboju pokraj Ljubuškog, a odrasla je u Petrovaradinu gdje se njezina obitelj odselila kada je Ružica imala samo šest godina.

Kako punini išta uskratiti?

Uz sve darove kojima nas Bog preobilno dariva, među kojima je neizmjeran niz onih koji nam se toliko podrazumijevaju da na njih i ne obraćamo pozornost, obdareni smo i vremenom. Trajno je pred nama životno pitanje: što ćemo učiniti s darovanim nam vremenom? Što ćemo dopustiti da ono učini s nama? Po nama? Kako bismo […]

Od ranih dana svoje mladosti dr. Ćavar bila je aktivna sudionica društvenih i vjerskih zbivanja u od komunista okupiranoj domovini. S 28 godina uhvaćena je zbog „neprijateljskih aktivnosti“ i od tada je bila pod prismotrom zloglasne UDBE.

Sa svojim suprugom, odvjetnikom Matom Ćavarom, prolazila je kalvariju jugokomunističke torture na svim mogućim područjima života. Unatoč svemu tome, unatoč i razdvojenosti koja je uslijedila nakon što je njezin suprug morao pobjeći iz Jugoslavije nakon sloma Hrvatskog proljeća, dr. Ćavar nije odustala od svojih ideala.

Stariji naraštaji pamte je kao predvodnicu prosvjeda za puštanjem hrvatskih mladića iz JNA. Mlađi je pamte kao vjernicu koja je organizirala tolike molitvene i druge skupove podrške našim progonjenim herojima nakon dolaska na vlast anti-hrvatske grupacije Mesić-Račan.

Kao predvodnica Hrvatskog pokreta za život i obitelj, dr. Ćavar uvijek je bila prisutna u javnom životu u domovini. Branila je jasno, strastveno i argumentirano katoličke i hrvatske vrijednosti koje su i danas često pod napadom od strane onih koji su promijenili dlaku, ali ćud nisu nikada. Branila je život, suprotstavljala se pobačaju, svjedočila o pravoj naravi komunističkog režima i raskrinkavala one koji su ga branili, a iznad svega ljubila je Boga, Crkvu, svoju obitelj i svoj narod.

Zašto uopće postimo?

U susret nam stiže slavni dan uskrsnuća. No, prije najvećeg dana u godini čeka nas dugo razdoblje molitve, pokore, introspekcije i obraćenja. Stigla nam je korizma i korizma znači post. Mi koji smo odrasli u katoličkim obiteljima, pogotovo mi koji smo iz hrvatskih katoličkih obitelji, već se sad prisjećamo petaka bez mesa, bolne gladi Velikog […]

U svemu što je govorila, činila i svjedočila, dr. Ćavar ostala je duboka vjernica i kao takva postala je još za života heroina i putokaz svim vjernicima laicima kako se može društveno djelovati na slavu Božju i za dobro drugih.

Pokopana je na Širokom Brijegu 3. veljače, 2022., ususret godišnjici mučeništva širokobrijeških fratara.

Poznati židovski rabi Bunam iz Pšishe na jednom je mjestu rekao: “Neka svaki čovjek uvijek ima dva džepa. U desnome neka napiše: ‘Svijet je stvoren samo iz ljubavi prema meni’. U lijevomu pak: ‘Prah sam i pepeo’“.

Ovu otajstvenu stvarnost dr. Ćavar je u potpunosti zaživjela. Bila je svjesna da je ljubljeno dijete Božje i da je svako ono začeto dijete za čije se živote borila toliko vrijedno da je cijeli svijet stvoren samo iz ljubavi prema njemu. U isto vrijeme nikada nije iz svoga srca izgubila spoznaju da je samo prah i pepeo. Ponizno je nosila svoj križ i podnosila svako trpljenje u vjeri i ljubavi.

Prije nekoliko godina, kada su ljevičarski aktivisti fizički nasrnuli na ovu tada već staricu i polomili joj ruku na dva mjesta, izostala je prava reakcija naših vođa, kako društvenih, tako i crkvenih. Siguran sam da im je dr. Ćavar oprostila, ali to ne umanjuje njihovu krivnju i ostaje im to i jednima i drugima kao mrlja na časti i na savjesti.

Ipak, ni u tim trenucima dr. Ćavar nije gubila vjeru. Bila je spremna sama stati pred hordu plaćenih nasilnika kako bi obranila ono u što je čvrsto vjerovala. Time je još jednom posvjedočila ljubav za Crkvu i za narod iz kojega je nikla.

Ideale i principe dr. Ćavar i tolikih drugih tihih pregaoca naše vjerske i državne slobode dijelimo i mi hrvatski franjevci. Ti su ideali vodili i našu braću kroz stoljeće naše prisutnosti i vjerske, društvene, političke i svake druge djelatnosti u Sjevernoj Americi.

Treba nam istinsko kajanje. I suze.

Pisati o duhovnosti Velikog tjedna nije lako. Postoji mnoštvo teoloških i liturgijskih elemenata koji oblikuju takvu duhovnost i svaki od njih može biti zaseban tekst. Stoga u ovom članku neću previše zadirati u liturgijsko-teološki govor. On nije lako shvatljiv i potrebno ga je raščlaniti kako bi bio razumljiv. Zadržat ću se na nekim momentima Velikog […]

U ovome vremenu korizme, dok iščekujemo slavno Uskrsnuće Gospodinovo, zato se s ljubavlju i molitvom sjećamo jedne od najboljih, hrvatske heroine dr. Ružice Ćavar koja je u sebi savršeno spojila ženu, majku, vjernicu i Hrvaticu. Neka joj je laka hrvatska zemlja i neka sniva snom pravednika. Mi obećavamo da ćemo nastaviti čuvati plamen njezine vjere i ljubavi za Boga i domovinu.