Veliko prelo

Subotica: Izabrane najlipče prelje i najbolje prelske pisme

1. veljače 2022. u 13:50

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Hrvatska pokladna manifestacija „Veliko prelo“ održana je u subotu u svečanoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“, koji je ujedno organizator događaja.

„Bunjevačko pitanje“ nije jedini problem kojim Srbija manipulira

U ponedjeljak je u Zagrebu održan XXVI. forum hrvatskih manjina u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, a tema ovogodišnjeg skupa bila je „Subetnički identiteti hrvatskih manjinskih zajednica – između tradicije i sredstva asimilacije“. Susret je okupio velik broj sudionika iz hrvatskih nacionalno-manjinskih skupina diljem Europe, predstavnike diplomacije Republike Hrvatske, drugih držanih i znanstvenih institucija koje se […]

Tradicionalno je održan izbor za „najlipču prelju“, a titulu ove godine, prema glasovima publike, osvojila je Mila Kujundžić, dok je za prvu pratilju izabrana Milica Vojnić Hajduk, a za drugu Mihajla Štrban.

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Odlukom žirija proglašene su i najbolje „preljske pisme“. Prvu nagradu osvojila je Nevena Mlinko s pjesmom „Preljska otkrivenja“, druga je bila Josipa Dević, a treći Josip Dumendžić Meštar. Goste su zabavljali ansambli „Biseri“ i „Ruže“ te članovi Folklornog odjela HKC-a „Bunjevačko kolo“.

Manifestaciju je otvorila Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji. Događaju su, među ostalima, prisustvovali: Goran Ivanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije, Saša Forgić, voditelj Kabineta župana Osječko-baranjske županije, dr. sc. Mato Drenjančević, profesor Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku koji je osigurao vrijednu donaciju Vinarije „Gerstmajer“ iz Zmajevca, Srđan Samardžić, izaslanik gradonačelnika Grada Subotice, Jasmina Stevanović, tajnica Tajništva za društvene djelatnosti Grada Subotice, Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Stjepan Glas, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji, Velimir Pleša, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Goran Kaurić, zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, Ladislav Suknović, ravnatelj NIU-a „Hrvatska riječ“, mons. Stjepan Beretić, župnik katedralne Župe sv. Terezije Avilske te domaćini manifestacije Organizacijski odbor HKC-a „Bunjevačko kolo“ na čelu s predsjednikom Denisom Lipozenčićem.

Bogatstvo svile, slame i tambure zasjalo i izvan svojih granica

Dužijanca, svečanost zahvale bunjevačkih Hrvata na žetvi i plodovima polja, održana je od 14. do 15. kolovoza prvi put u Baji (Mađarska), u organizaciji Udruge bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj i Grada Baje. U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji događaju je prisustvovala predsjednica HNV-a Jasna Vojnić i predsjednik Izvršnog odbora […]

Podsjetimo na kraju da je prvo “Veliko prelo” u Subotici održano davne 1879. u nekadašnjem hotelu „Pešta“ u organizaciji Pučke kasine. Manifestacija je iznikla iz hrvatskog narodnog običaja – prela – koji se održavao po obiteljima na salašima, u vrijeme kada nije bilo velikih poljskih radova, a napose u pokladnom vremenu. Zbog epidemioloških mjera „Veliko prelo“ prošle godine nije održano, a ove godine priređeno je uz manji broj gostiju i posjetitelja, javlja Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji.

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji