Od 28. lipnja 2021.

Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture okuplja dijasporu iz Austrije, Mađarske, Italije, Velike Britanije i SAD-a

24. lipnja 2021. u 10:34

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu započet će 28. lipnja 2021. svoju već tradicionalnu Sveučilišnu školu hrvatskoga jezika i kulture, koja se održava do 23. srpnja u Zagrebu.

Poznat datum održavaja najveće književne manifestacije Hrvata u Vojvodini

Najveća književna manifestacija Hrvata u Vojvodini “20. dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova”, bit će održana od 6. do 9 listopada 2021. Jednoglasno je odlučeno da se nagrada za životno djelo na području književnosti dodijeli književniku Lazaru Franciškoviću. U okviru manifestacije planiran je bogat program, od sadržaja za djecu i mlade, znanstveno-stručnoga […]

Službeno otvorenje bit će 28. lipnja u 12 sati na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Tom prigodom, studente će pozdraviti: prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu; Mijo Marić, prof., ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, voditeljica Škole.

U radu Sveučilišne škole ove godine sudjeluje 15 polaznika iz Austrije, Mađarske, Italije, Velike Britanije te Sjedinjenih Američkih Država. Kao i prethodnih godina, školu će polaziti i stipendisti s partnerskih sveučilišta. Ove godine petoro stipendista dolazi sa Sveučilišta u Beču, Sveučilišta u Klagenfurtu, Sveučilišta u Grazu, Sveučilišta u Pečuhu i Sveučilišta u Parmi.

Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla te svima onima koji žele upoznati Lijepu Našu, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik.

Milanović pozvao na zajedništvo oko statusa Hrvata u BiH

Hrvatska matica iseljenika obilježila je sinoć u HNK 70. obljetnicu rada. Tom prigodom predsjednik Zoran Milanović pozvao je na zajedništvo oko statusa Hrvata u BiH, na čemu mu se zahvalio Dragan Čović. Uzvanike je ispred HNK dočekao nastup Baleta HNK-a te svečano posloženi pozdrav Bokeljske bratovštine Rijeka. Događaju je, uz predsjednika Milanovića, prisustvovala saborska zastupnica […]

Jezična se nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine: početnu, srednju i naprednu. Nastava će se održavati na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14.

Osim jezične nastave studentima je organiziran bogati program kulture koji podrazumijeva akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti, razgled Zagreba danju i noću, posjete muzejima, kazališnim predstavama i koncertima te studijski izlet u Hrvatsko zagorje.

Svi polaznici koji polože završne ispite dobit će diplomu Sveučilišne škole koju potpisuju Rektor i Voditeljica Škole, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o ostvarenih 8 ECTS bodova za Hrvatski jezik i 1 ECTS bod za Hrvatsku kulturu.

Želite li online učiti hrvatski jezik? Evo kako se možete prijaviti za stipendiju

S ciljem učenja hrvatskog jezika, upoznavanja hrvatske kulture, očuvanja nacionalnog identiteta, promicanja zajedništva i suradnje, kao i povratka iseljenih Hrvata i njihovih potomaka, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavljuje Javni poziv za dodjelu stipendija za internetsko učenje hrvatskoga jezika. Stipendija se odnosi na Hrvatski internetski tečaj HiT-1 koji organizira Sveučilište u Zagrebu, […]

Program je prilagođen važećim epidemiološkim mjerama.