Otac hidrauličnog vitla

Tko je bio Mario Puratić? Hrvat koji je unaprijedio ribolovnu industriju i izumitelj godine u SAD-u

1. lipnja 2020. u 10:16

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: Pixabay/Matica

Mario Puretić, podrijetlom s Brača, izumitelj “Power blocka” koji je značio revoluciju u komercijalnom ribarstvu, umro je 6. siječnja 1993. u Santa Barbari u Sjedinjenim Američkim Državama u 89. godini.

Mario, koji je u crkvene knjige upisan još i kao Juraj i Ivan, rodio se 26. lipnja 1904. godine u obitelji težaka i ribara u Sumartinu na Braču. Siromaštvo i težak otočni život natjerali su ga da 1929. krene tragom mnogih drugih naših ljudi preko oceana u Ameriku. Od Aljaske do Meksičkog zaljeva radio je u čeličanama, lukama, brodogradilištima, na brodovima, a nakon drugoga svjetskog rata pridružuje se sunarodnjacima iz velike hrvatske kolonije u ribarskom San Pedru.

Kao ribar na tunolovcima u Meksičkom zaljevu stekao je iskustvo u tom teškom i opasnom poslu, te je uz nesumnjiv pronalazački dar i osjećaj za more koji je donio s rodnog otoka Brača nastao “Puretićev (kako ga nazivaju u Americi) power block”. Izum je patentiran 1954. godine u Los Angelesu i odmah je ušao u primjenu širom svijeta. Na palube su ga postavili veliki oceanski tunolovci, počeli su ga koristiti svi moderniji ribarski brodovi, a u Jadran je njegov izum prodro već 1963. godine.

Jednostavno hidraulično vitlo, žljebasti kolotur obložen iznutra gumom koji hidraulikom izvlači mrežu iznad palube uštedio je ribarima golem trud, ubrzao izvlačenje ulova i smanjio potreban broj ribara. Puretićev izum označio je pravu svjetsku revoluciju u lovu plivaricama.

O vrijednostima izuma najbolja govori činjenica da je Kanada razvijena ribarska zemlja, ribarski brod s Puretićevim “power blockom” otisnula na svojoj novčanici od pet dolara koja je u opticaju od 1972. godine. Island, također ribarska velesila proglasila je Maria Puretića svojim počasnim građaninom, a 1980. godine na svečanosti na kojoj je Nikola Tesla uvršten u “Zadužbinu časti” uz bok Edisonu, Morseu i braći Wright, duh s prostora Hrvatske dobio je još jedno priznanje: Mario Puretić proglašen je izumiteljem godine u Americi.

Nakon “power blocka” izumitelj s Brača je Patentnom uredu SAD prijavio još pedesetak izuma. Do kraja života je radio kao počasni konstruktor kompanije MARCO iz Seattlea, koja je po Puretićevu vitlu postala slavna širom svijeta.


Matica, 1993.

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje