Ave Maria

Tradicionalno 47. hodočašće u Deggingen

24. svibnja 2024. u 8:14

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: bosnasrebrena.ba

Na Duhovski ponedjeljak vjernici Hrvatske katoličke zajednice sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Geislingena i Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina iz Göppingena hodočastili su u marijansko svetište Ave Maria u Deggingen. Ovo je tradicionalno 47. po redu hodočašće.

Hrvati iz Geislingena i Göppingena 46. put hodočastili u Deggingen

Vjernici Hrvatske katoličke zajednice sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Geislingena i Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina iz Göppingena i ove su godine na Duhovski ponedjeljak, pod vodstvom svoga župnika fra Ivice Jurišića, hodočastili u marijansko svetište Ave Maria u Deggingen. Ovo je tradicionalno hodočašće, 46. po redu, a vjernici spomenutih zajednica redovito hodočaste od […]

Prvi hodočasnici, pješaci, među kojima su bili i roditelji s djecom u kolicima, kao i ovogodišnji prvopričesnici i krizmanici krenuli su u jutarnjim satima nakon hodočasničkog blagoslova koji su primili ispred crkve St. Maria u Geislingenu.

Hodočašće je započelo pobožnošću Križnoga puta, a zatim je u svetištu misno slavlje predvodio fra Zdravko Dadić, provincijal Franjevačke provincije Bosna Srebrena u koncelebraciji s fra Ivicom Jurišićem, župnikom Zajednica u Geislingenu i Göppingenu i don Vjekoslavom Šaravanjom, voditeljem Hrvatskih katoličkih zajednica sv. Nikole Tavelića-Schwäbisch Gmünd i bl. Alojzija Stepinca-Schorndorf.

Riječ dobrodošlice hodočasnicima uputio je rektor svetišta Hans Georg Schmolke koji je zahvalio hrvatskim vjernicima na očuvanju tradicije i pobožnosti Majci Mariji.

bosnasrebrena.ba

U prigodnoj homiliji, fra Zdravko je vjernike pozvao na život po uzoru na Mariju, koja je čula glas Gospodnji i odazvala se…

Online krunica s Hrvatima iz Göppingena i Geislingena

Hrvatska katolička zajednica bl. Jakova Zadranina – Göppingen i Hrvatska katolička zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića – Geislingen, na čelu sa svojim voditeljem fra Ivicom Jurišićem, molila je 76. istovremenu Krunicu Hrvata svega svijeta. Krunicu je ovaj put predvodio fra Antonio Musa, župnik Hrvatske župe sv. Jeronima u Chicagu i ravnatelj Hrvatskog etničkog instituta. U […]

„I nama taj isti glas također govori. No, mi ga u svijetu u kojem živimo često zaboravimo čuti. Kažemo: molimo se Bogu, ali ne osjećamo da nam On nešto govori. No, malo prije smo čuli Riječ Gospodnju, i ona nam progovara tako da nas potiče i upozorava“.

U nastavku homilije posvijestio je na otuđenost današnjeg čovjeka: „Toliko je prostora u ovom svijetu, u našim životima, u našim obiteljima, da je jedni druge susretnemo, ali potrebno je malo možda i drugačije organizirati svoj obiteljski život. Kad sjednemo, tražimo položaj u kojem nećemo imati prilike nikad pogledati jedni druge u oči, jer ćemo gledati televizor. I to nam nije bilo dovoljno, nabavili smo mobitele koje nosimo u svojim džepovima, navodno da bi nam drugi bili blizu, da bi mogli s drugima popričati. A onda se događa isto. Dakle, središte našeg života nije čovjek, a kamoli Bog. Gdje nemamo vremena za čovjeka, gdje drugi čovjek, bližnji ne igra važnu ulogu u našem životu, uistinu, ne možemo govoriti da imamo Boga u životu“.

Na kraju je pozvao vjernike da svetkovina Marije Majke Crkve bude prigoda „da shvatimo da imamo Mariju kao uzor, kao onu koja sav svoj život podređuje da bi njezin Sin mogla ostvariti svoje poslanje. To znači da nas toliko voli, da se za nas brine. I mi trebamo pokazati da imamo pouzdanja u nju i posvjedočiti svojim kršćanskim životom, svojim stavovima u ovom svijetu, vrednotama koje živimo, da nam je Blažena Djevica Majka i da je njezin Sin uistinu i naš Spasitelj“.

Obitelj Grigić iz Kuchena u marijansko svetište Ave Maria dolazi od 1976.

Vjernici hrvatskih katoličkih zajednica sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Geislingena i bl. Jakova Zadranina iz Göppingena hodočastili su na Duhovski ponedjeljak u marijansko svetište Ave Maria u Deggingenu. Na hodočašću su se isticali krizmanici i ministranti te obitelji s djecom. Dio vjernika prema odredištu se uputio u jutarnjim satima pješice i biciklima, a među njima […]

U prinosu darova sudjelovali su ovogodišnji prvopričesnici, a pjevanjem je slavlje obogatio združeni zbor obiju Zajednica.

Po završetku mise, na prostoru oko svetišta održan je zajednički ručak i bratsko druženje.

Marija Belošević