Sudjelovalo 26 sudionika

U Dubrovniku održan stručni skup za učitelje hrvatskog jezika

29. kolovoza 2021. u 22:34

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Stručni skup za učitelje hrvatskog jezika izvan sustava Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske održan je od 22. do 27. kolovoza u Dubrovniku.

Hrvati u Vojvodini u problemima sa zakupom državnog poljoprivrednog zemljišta

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini primio je informacije od poljoprivrednika koji se suočavaju s nizom problema u zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta u katastarskim općinama u kojima žive i bave se poljoprivredom. “Primjećuje se da u dražbama državnog zemljišta, koje se izdaje u zakup, sudjeluju pojedinci koji velikim ponudama zakupljuju velike površine, a ne bave se […]

Program su otvorili ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Ivica Šušak, savjetnik s posebnim položajem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske dr. sc. Milan Bošnjak, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i savjetnica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević.

Ravnateljica Dubravka Brezak Stamać istaknula je kako su sudionici skupa najbolji hrvatski ambasadori koji prenose spoznaje o vlastitoj domovini, jeziku, kulturi i povijesti…

“Oni su kroz rad s učenicima prenositelji znanja i jezika te najbolje su što tim učenicima možemo ponuditi“, rekla je Brezak Stamać, dok je dr. sc. Milan Bošnjak poručio: “S druge strane, u Bugarskoj i Sloveniji, Hrvatima još uvijek nije formalno priznat status nacionalne manjine, dok u Srbiji imaju priznat status, ali imaju poteškoće u ostvarivanju svojih manjinskih prava. Često su izloženi govoru mržnje za koju nažalost nema adekvatne osude. Međutim, i tu Hrvatska nastoji najviše moguće zaštititi naše sunarodnjake, što ćemo činiti i dalje“.

Na skupu u Dubrovniku sudjelovalo je ukupno 15 odgojitelja, učitelja i nastavnika iz vrtića, osnovnih i srednjih škola iz Subotice, Tavankuta, Đurđina, Berega i Monoštora u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku, a zajedno sa Mađarskom i Rumunjskom na skupu je bilo ukupno 26 sudionika. Približno jednak broj sudionika pratio je stručni skup i online, putem zoom platforme.

Završen program profesionalne orijentacije za mlade Hrvate u Srbiji

Ove godine u nešto novom ruhu od 16. do 21. kolovoza proveden je program profesionalne orijentacije namijenjen budućim malim i velikim maturantima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Sudionici su nakon testiranja profesionalnim testovima sposobnosti, interesa i osobnosti prošli niz radionica u kojima su mogli bolje upoznati sebe […]

Sudionici su se tijekom četiri dana upoznali s poviješću i funkcionalnim stilovima hrvatskoga jezika, migracijskim tokovima u hrvatskom narodu kao i s poviješću Grada Dubrovnika, pjesnicima renesansnog Dubrovnika, diplomacijom Dubrovačke Republike, pravnim poretkom i državnim institucijama te florističkim i vegetacijskim značajkama Dubrovnika i okolice. Svakoga dana izvodile su se tri paralelne radionice kroz koje su sudionici prolazili, a one su bile edukativnog i praktičnog karaktera na temu “Glagoljica i njezini baštinici”, “Povijest i legende puka hrvatskoga”, “Dubrovački govor u Držića i danas”.

“Predavanja su bila raznolika i zanimljiva, većinu toga smo se podsjetili obzirom na to da smo o samom hrvatskom jeziku učili na lektoratu. Na radionicama smo mnogo toga korisnog naučili, ali također imali priliku vidjeti na koji način neke od metoda primijeniti konkretno u nastavi”, naglasila je Tamara Lerić, nastavnica izbornog predmeta hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u OŠ “Moša Pijade” Bereg.

Posljednjeg dana skupa nakon predavanja, predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske uputili su riječi potpore kao i otvorenosti da hrvatskim zajednicama izvan Hrvatske pomognu u vidu digitalnih materijala, udžbenika i lektira.

“Zahvaljujemo se na divnoj organizaciji još jednog stručnog skupa. Pored svih potreba koje smo iskazali i za koje će Hrvatsko nacionalno vijeće uputiti zamolbu, upravo ovakav vid edukacije potreban je hrvatskoj zajednici kao poticaj za dalji rad, napredovanje i djelovanje kako u radu s učenicima tako i u našoj zajednici”, zaključila je Nataša Stipančević, asistentica u obrazovanju pri HNV-u.

Digitalizirana djela najčitanijeg pisca u Vojvodini na hrvatskom jeziku

Povodom 75. obljetnice rođenja istaknutog hrvatskog književnika i publicista Vojislava Sekelja (Subotica, 20. travnja 1946. – 4. svibnja 2017.), Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata digitalizirao je njegove knjige poezije, proze i kritike. Desetak djela sada je dostupno široj čitateljskoj publici, a novi naraštaji čitatelja uvjerit će se u ocjenu koja je pratila Sekelja kao najčitanijeg […]

Organizaciju skupa potpisuju: Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, javlja HNV.