Osmrtnice

U Kaliforniji preminula Stella Baljević Letunić. Za rodni kraj ostala je vezana do posljednjeg trenutka

14. veljače 2022. u 16:05

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Facebook

Stella Baljević Letunić, dugogodišnja članica skupine “Zavazda Konavle“, preminula je 6. veljače u 72. godini života, u svome domu u Kaliforniji, tijekom završetka 1050. Feste Svetoga Vlaha u Dubrovniku. Njezin posljednji e-mail bio je čestitka za Festu sv. Vlaha. Jako tužno, ali i simbolično, javlja Hrvatska matica iseljenika.

U Lemontu preminula s. Ana Raguž. Nije imala jednostavan život

S. Ana Raguž rođena je 23. prosinca 1936. godine u Baćniku, Kruševo-Stolac (Hercegovina), od Vidoja i Božice (Bender) Raguž. Bila je najmlađa od troje djece. Imala je sestru Mariju i brata Luku. Krštena je 1. siječnja 1937. u župi Svetog Ilije proroka u Stocu. Budući da je Drugi svjetski rat izbio u Europi i obuhvatio […]

Pred Božić 1970. sa suprugom Matom iz Dubrovnika otputovala je prema Južnoj Americi. Najprije su s obitelji, naravno, proveli božićne i novogodišnje blagdane u New Havenu, u SAD-u. Četiri su godine živjeli u Kolumbiji i još dvije i pol u Ekvadoru prije doseljenja Stellinu bratu Perici u Connecticut, gdje su proveli sljedećih osam godina.

Stella je u Connecticutu nekoliko godina radila u turizmu i tako upoznala Karibe te na brzinu postala specijalist za American Airlines SABRE računalni sustav za automatsku obradu rezervacija letova, hotela, rent-a-cara i drugog. Tamo im se rodio sin Matthew i kći Mariana.

Preminuo dugogodišnji dušobrižnik HKM-a Linz

Član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Zlatko (Ivan) Papac umro je u 89. godini života, 67. redovništva i 58. svećeništva u četvrtak navečer, nakon što je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja prebačen u Opću bolnicu u Varaždinu gdje je bio podvrgnut hitnoj operaciji, javlja IKA. Fra Zlatko je rođen 29. travnja 1933. u […]

To su im svima bile možda najsretnije godine, jer su bili blizu svaki vikend. Bili su tu i česti ljetni putovi u Grad, a mali Matthew je u prvoj godini života čak tri puta letio preko Atlantika. Matin posao kasnije ih je odveo u Kaliforniju i Granite Bay, grad nedaleko Sacramenta, gdje su ostali. Iako pet tisuća kilometara daleko, često su posjećivali obitelj, pogotovo za blagdane.

Stella i Mato bili su aktivni članovi Hrvatskog doma (Croatian-American Cultural Club) u Sacramentu. Mato je jedno vrijeme bio član Uprave Kluba i sudjelovao u planiranju i gradnji nove, velike i moderne zgrade s lijepim parkom, a Stella je sudjelovala u raznim humanitarnim akcijama i bila članica Odbora za planiranje svakogodišnje feste Croatian Extravaganza, drugog vikenda u lipnju.

Preminuo dugogodišnji župnik i voditelj HKM-a Regensburg: Ostala je praznina…

U petak 4. veljače 2022. u 73. godini života preminuo je vlč. Josip Antonac, dugogodišnji župnik i voditelj Hrvatske katoličke misije Regensburg. Bio je osnivač i voditelj godišnjih okupljanja u Svetištu Altöting svih hrvatskih katoličkih misija iz Bavarske… “Kolikogod smrt bila dio naših života, kolikogod o njoj slušali svakoga dana; kolikogod nam djelovala očekivano, ona […]

Stella i njezin brat bili su i na nekoliko zanimljivih zajedničkih putovanja: Španjolska, Francuska, Njemačka i Austrija. Na putovanju u Čileu prvi put su sreli i upoznali rođake s majčine strane. Otada su se s nekima vidjeli i u Gradu. Stella je u Kaliforniji dugo godina predavala španjolski jezik u Eureka Union School Districtu i Sierra Collegeu. Njezin brat se nada da će je uskoro moći dovesti doma, da počiva među svojima u ljubljenome Gradu.

Počivala u miru Božjem!