Hrvati u Vojvodini

U Osijeku preminuo Petar Pifat: Razbolio se jer je bio izložen pogibeljima struktura koje nisu naklonjene Hrvatima

13. travnja 2022. u 8:38

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Demokratski savez Hrvata u Vojvodini

Nakon duge i teške bolesti, u Osijeku je jučer preminuo Petar Pifat, glazbenik, kulturni djelatnik, zaljubljenik u povijest Petrovaradina i član Vijeća Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Hrvati u Srbiji žele Uskrs učiniti radosnijim obiteljima u potrebi

Fondacija za razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji „Cro-Fond“, ponukana dosadašnjim uspjelim akcijama prikupljanja donacija za potrebite hrvatske zajednice u Republici Srbiji, u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem organizira novu akciju s ciljem da najveći kršćanski blagdan Uskrs učini radosnijim obiteljima u potrebi. U planu je da se dio prikupljenih sredstava namijeni našoj sunarodnjakinji Dragani […]

Osnovnu školu završio je u Petrovaradinu, srednju poljoprivrednu u Futogu, a diplomirao je menadžment u medijima u Novom Sadu. U istom gradu završio je i osnovnu glazbenu školu. Radio je kao urednik i voditelj kolažnog programa na hrvatskom jeziku radija na Radio-televiziji Vojvodine.

Bio je veliki poklonik i istraživač prošlosti Petrovaradina. Sudionik je više stručnih skupova o kulturi, vjeri i običajima Hrvata iz Petrovaradina. Bavio se i glazbom.

Od 2012. do 2020. bio je predsjednik Hrvatskoga kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina, a više od desetljeća organizator i voditelj priredbi i kulturnih manifestacija u okvirima hrvatske i katoličke zajednice u Vojvodini. Bio je ključna osoba u procesu dobivanja u posjed hrvatske zajednice rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu. Posebno je zaslužan za oživljavanje marijanskog svetišta Tekija kraj Petrovaradina, čiji je bio i rektor. Na njegovu inicijativu ustrojen je i muzej tekijskog svetišta.

Preminuo fra Vlado Zahija, dugogodišnji kapelan u Göttingenu i Rüdesheimu

Fra Vlado Vjekoslav Zahija, član Provincije sv. Jeronima iz Zadra, preminuo je u ponedjeljak u Rijeci, u 83. godini života, 64. redovništva i 56. svećeništva. Fra Vlado, krsnim imenom Vjekoslav, rođen je 21. listopada 1939. u Vrbniku na otoku Krku od oca Ivana i majke Marije r. Hodanić. Kršten je u župnoj crkvi Uznesenja Marijina […]

Koautor je monografije Ban Josip Jelačić od Petrovaradina do Beča, nagrađene priznanjem „Emerik Pavić“ Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Autor je knjiga Vesel’te se, kršćani: božićne popijevke i običaji u Petrovaradinu te Priče iz Gradića Petrovaradinske tvrđave (i na engleskom Tales from Gradić: Petrovaradin fortress). Bio je suradnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata od njegova osnutka.

Stručne radove objavljivao je u časopisima (Nova riječ i Godišnjak za znanstvena istraživanja ZKVH-a) te u zbornicima. Pred kraj života utemeljio je Fondaciju „Petar Pifat – Muzej Grada Petrovaradina“ kojoj se iznimno veselio.

U dva je navrata bio vijećnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (2015. – 2020. i od 2020. do smrti). Krasila ga je odgovornost u djelovanju, zdravo rasuđivanje, privrženost programu i vodstvu te aktivizam koji je vodio boljitku Hrvata ne samo u Petrovaradinu nego i u cijeloj Vojvodini.

Poruka Hrvatima u Srbiji: U ovim izazovnim vremenima potrebno je jedinstvo kako bi ostvarili što bolji izborni rezultat

U Republici Srbiji se 3. travnja 2022. održavaju izvanredni opći izbori za predsjednika Republike Srbije i zastupnike u Narodnoj skupštini te izbori za zastupnike u Skupštini grada Beograda. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske tim povodom ima poruku za sve Hrvate u BiH… “Važno je da svi pripadnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji iskoriste […]

“Razbolio se jer je bio izložen pogibeljima struktura koje nisu naklonjene Hrvatima zbog zalaganja za dobro Hrvata u Vojvodini s kojima nije mogao izaći na kraj. Razbolio se od tereta koji je nosio i dobio neizlječivu bolest. Na nama, njegovim suradnicima i prijateljima, ostaje da čuvamo uspomenu na njega i žrtvu koju je podnio za svjedočenje privrženosti hrvatskoj zajednici”, napisali su iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.