Milovan Miković

U Subotici preminuo ugledni hrvatski književnik

12. travnja 2021. u 4:20

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata

Ugledni subotički književnik, urednik i publicist Milovan Miković preminuo je 9. travnja u rodnoj Subotici, u 73. godini života. Pisao je pjesme, pripovijetke, romanesknu prozu, kritike, romane, eseje, studije i rasprave.

Preminuo je čovjek koji u 25 godina emigracije nikada nije došao u domovinu

U subotu je preminuo Slavko Čamba, zavičajni pjesnik i sakupljač etnografskog blaga. Kako navodi mrežna stranica Đurđevečka antologija, Čamba je rođen 31. kolovoza 1930. godine u Đurđevcu, gdje je završio građansku školu. Radio je kao poljoprivrednik na vlastitom imanju do 1950., kada je kao vojnik na služenju vojnoga roka u tadašnjoj JNA osuđen zbog „neprijateljske […]

Rođen je 1947. u Subotici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Jedan je od utemeljitelja Radio Subotice (1968.), gdje je napočetku bio spiker-novinar, potom novinar, te urednik, a potom glavni i odgovorni urednik Programa na srpsko-hrvatskom jezik. U ožujku 1983. postao je zaposlenik Novinsko-izdavačkog poduzeća “Subotičke novine”, gdje radi kao urednik književnog časopisa Rukovet (1983. – 1994.) i Nakladništa. Od travnja 1992. obnaša dužnost glavnog urednika Subotičkih novina, a od siječnja 1994. i ravnatelj poduzeća, sve do listopada 2003. godine.

Od 2004. bio je glavni urednik književnog časopisa Klasje naših ravni, a od 2005. do 2013. urednik nakladničke djelatnosti Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ iz Subotice.

Od prvog naslova iz 1989. do 2021. objavljena mu je ukupno 21 knjiga: Ispitivanje izdaje (zbirka pjesama), Iza ne (zbirka pjesama), Avaške godine – krhotine poeme u nastajanju (zbirka pjesama), Az árulás vizsgálata (zbirka pjesama), Metež (zbirka pjesama), Praznina (zbirka pjesama), Koreni stvari (zbirka pjesama), Grad je reč (eseji), Život i smrt u gradu (eseji), Iznad žita nebo (eseji), Slušaj; zemlja, riječi (poezija), Razgovori s Antom Sekulićem (koautorstvo s Andrijom Kopilovićem), Roman u književnosti Hrvata u Vojvodini (antologija), Jedući srce žive zvijeri (pjesme), Prah obiteljske srebrnine, (pjesme), Otići nekamo (roman), Nocturno (roman), Motrišta, rasprave, ogledi, Idemo li večeras u kazalište? (tekstovi o kazalištu), Među mnoštvom lica (antologija), Potonulo ušće (roman).

Preminuo Filip Vučak, hrvatski veleposlanik u Francuskoj

Filip Vučak, veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj, preminuo je prije dva dana nakon teške bolesti u 70. godini života, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova: “Pamtit ćemo ga kao vrsnoga diplomata koji je dao veliki doprinos razvoju hrvatske diplomacije od samog njezina početka, prvo kao načelnik službe za Zapadnu i Srednju Europu, za vrijeme […]

Dobitnik je nagrade za životno djelo na području književnosti koju dodjeljuje Organizacijski odbor Dana Balinta Vujkova – dana hrvatske knjige i riječi (Hrvatska čitaonica Subotica, 2012.).