Attnang-Puchheim

Važnost pastoralnog angažmana oko sve brojnijih iseljenika u Austriji

28. rujna 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

U Obrazovnom centru Biskupije Linz Maximilianhaus u Attnang-Puchheimu održan je godišnji susret hrvatskih dušobrižnika iz Austrije, koji je organizirao fra Vjekoslav Lazića, delegat hrvatske inozemne pastve za Austriju.

Na hodočašću u Maria Gugging veliki broj mladih Hrvata iz Austrije

U svježe subotnje jutro vjernici Hrvatske katoličke misije Beč okupili su se u svojoj misijskoj crkvi te blagoslovnom molitvom započeli hodočašće Majci Božjoj Lurdskoj u Maria Gugging. Hodočašće je vodio fra Darko Grmača, a sudjelovalo je nekoliko stotina vjernika. Dalo se primijetiti da je na hodočašću velik broj mladih osoba. “Molili smo za početak školske, […]

Na susretu su uz nacionalnog ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. sc. Tomislava Markića, sudjelovali voditelji hrvatskih katoličkih misija: iz Beča fra Josip Koren, iz Salzburga fra Zlatko Špehar, iz Linza fra Vjekoslav Lazić, iz Graza fra Josip Pasariček i iz St. Pöltena fra Ilija Mijatović, kao i dušobrižnici iz misija u Beču fra Marko Vuković i fra Darko Grmača, iz Salzburga fra Ivan Cvetković, iz Linza fra Petar Cvekan i iz Graza fra Ivica Janjić.

Nakon molitve okupljeni su slušali predavanje glavnog urednika Hrvatske katoličke mreže dr. sc. Siniše Kovačića na temu “Budućnost odnosa Crkve i medija” koji je među ostalim govorio o važnosti proaktivnosti Crkve u građenju i strateškom planiranju odnosa sa svim medijima.

“Živimo u eri kakofonije od brojnih informacija i manipulacija, stoga samo reaktivni odnosi s medijima koji će s medijima surađivati samo na njihovu inicijativu, Crkvi više nisu dovoljni. Sve veći broj medija i društvenih mreža te rast njihova utjecaja na javnosti prilika su svećenicima za različite oblike komuniciranja i njihovo temeljno poslanje širenje Radosne vijesti Evanđelja”, rekao je dr. Kovačić.

Sjećanje na Hrvata iz Austrije koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći: Bio je franjevačka duša

U zrakoplovnoj nesreći kod Genta u Belgiji 2. listopada 1971., među 63 putnika, poginuli su dr. Rene Marčić, istaknuti austrijski katolički novinar i sveučilišni profesor iz Salzburga te njegova supruga Blanka. Dr. Rene Marčić bio je u Austriji vrlo dobro poznat kao najbolji stručnjak za pravo, a 12 godina radio je kao savjetnik za pitanja […]

Nakon predavanja i rasprave, u drugom dijelu susreta izlaganje o aktualnom trenutku hrvatske inozemne pastve održao je nacionalni ravnatelj dr. sc. Tomislav Markić, pri čemu je istaknuo važnost pastoralnog angažmana oko sve brojnijih iseljenika u Austriji…

“Specifičnost pastorala u hrvatskim katoličkim misijama u Austriji pokazuje se i u blizini Hrvatske i Bosne i Hercegovine, što donosi povećanu pokretljivost naših sunarodnjaka i njihovo doseljavanje ne samo iz domovine već i iz drugih europskih zemalja, poput Njemačke”, naglasio je ravnatelj Markić, odavši priznanje svećenicima na zauzetom pastoralnom radu.

Biskupski vikar Željko Odobašić dobio Zlatno odličje Donje Austrije

Željezanski biskupski vikar Željko Odobašić dobio je Zlatno odličje Donje Austrije za sportske zasluge pri osnivanju svećeničke nogometne reprezentacije. Odličje je vlč. Odobašiću u St. Pöltenu predala zemaljska poglavarica Johanna Mikl-Leitner. U znak zahvalnosti, Odobašić je Mikl-Leitner darovao knjigu o povezanosti sporta i vjere. Austrijska svećenička nogometna izabrana vrsta okuplja svećenike pripadnike šest naroda. Na […]

Susret je završio misnim slavljem u bazilici Majke Božje Pomoćnice koja je u tom dijelu Biskupije Linz hodočasničko mjesto brojnih vjernika, javila je IKA.