Moguća misija

Veleposlanica Djamić o stanju u Ukrajini: Nitko od nas ne osjeća se sigurno jer znamo kakav se rat ovdje vodi

10. ožujka 2022. u 0:02

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: RTL

Anica Djamić, veleposlanica Republike Hrvatske u Ukrajini, u emisiji „Moguća misija“ Hrvatskoga katoličkog radija govorila je o povezanosti sa slovenskim misionarkama koje djeluju u toj zemlji, s obzirom na trenutačno ratno stanje.

Evo kako možete pomoći ukrajinskom narodu ako živite u Baselu i okolici

Vjernici Hrvatske katoličke misije Basel u nedjelju su u Baselu i Liestalu molili za mir u Ukrajini i pritom skupljali novčanu pomoć nesretnom narodu. “Rat u Ukrajini veliko je upozorenje i čovječanstvu i svima nama da se duhovno ‘probudimo’ i svim srcem Bogu vratimo. Hrvatski narod, dok još uvijek liječi i zacjeljuje bolne rane sjećajući […]

Veleposlanica Djamić je s Marijinim sestrama čudotvorne medaljice iz Slovenije povezana od početka svog mandata.

„Stvorile smo lijepo prijateljstvo i duhovnu vezu jer smo povezane u molitvi“, rekla je veleposlanica.

I misionarke i veleposlanica morale su napustiti glavni grad Kijev te otići prema zapadu zemlje, gdje su prilike trenutačno sigurnije. Sestre su spriječene u dosadašnjem redovnom djelovanju, no sada pomažu izbjeglicama.

Djamić je istaknula da su redovnice spremne na žrtvu: „Bave se ljudima i njima su na usluzi, što je ono što uvijek prepoznajem i jako cijenim“.

Vujeva: Je li današnja Ukrajina slika Hrvatske iz 1991. godine?

Nepravedno je to, ali neke zemlje se jednostavno nađu na takvom položaju da se preko njih prelamaju interesi velikih i moćnih. Trajno su to nesređena stanja u kojima latentni sukob konstantno buja ispod naizgled mirne svakidašnjice. Kao neugasli požar, koji se krije u prastarim panjevima, vatra sukoba i rata tinja i čeka trenutak kada će […]

Svoje prijateljstvo njeguju i u trenutačnoj situaciji jer je riječ “o ljudskoj povezanosti koja je utemeljena na duhovnosti”. Naglasila je da se pri svojim susretima znaju dobro nasmijati i napričati: “Zato je to jedno zdravo prijateljstvo i u ovim uvjetima”.

„Nitko od nas ne osjeća se kao da je na sigurnom jer znamo kakav se rat ovdje vodi – paralelno u više središta. Dakle, nikad ne znamo što će se dogoditi u mjestu u kojem jesmo“, otkrila je veleposlanica, osvrnuvši se na stanje u Ukrajini.

„U ovoj situaciji molitva koju cijeli svijet upućuje dragom Bogu za Ukrajinu je zaista najvrjednija. Rimokatolička Crkva je univerzalna, nema etniciteta. Mi smo svi, naravno, pripadnici svojih naroda, ali kada se radi o katoličkim vrijednostima, pomaganju, solidarnosti, onda se zapravo brišu sve granice koje bi nas mogle odvesti jedne od drugih“, naglasila je s obzirom na humanitarne akcije za Ukrajinu.

Vjernici HKM-a Dublin molili za mir u Ukrajini. Stigao i raspored misnih slavlja u ožujku

Vjernici Hrvatske katoličke misije Dublin molili su u nedjelju sa svojom ukrajinskom braćom i sestrama za mir u Ukrajini, kao i za sve žrtve rata koji još uvijek traje. “Htjeli smo stati uz našu braću i sestre, te zajedno s njima moliti i time im iskazati bratsku ljubav, blizinu, solidarnost, ali i buditi vjerničku nadu […]

„Oni koji mogu konkretno pomoći, pomažu. Međutim ovoj zemlji je još potrebno da ustroji neke stvari. To se posebno odnosi na konvoje i koridore, što treba, kao što je poznato, dogovarati s neprijateljem“, zaključila je Djamic za HKR.