Kanada

Žar i entuzijazam Hrvata u Sudburyju

22. studenoga 2023. u 8:49

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: GKRH Mississauga

S ciljem održavanja veza i pružanja potpore očuvanju hrvatskog identiteta u Kanadi, generalni konzul Republike Hrvatske u Mississaugi Ante Jović zajedno sa suradnicima i župnikom u Župi hrvatskih mučenika u Mississaugi vlč. Božidarom Tenšekom, posjetio je hrvatsku zajednicu u sjevernom Ontariju, gradu Sudburyju.

Generalni konzul u Mississaugi primio rektora Hrvatskog nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu

Ante Jović, generalni konzul Republike Hrvatske u kanadskoj Mississaugi nadležan za pokrajinu Ontario, primio je u petak u konzulatu mons. Antuna Sentea, ml., rektora Hrvatskog nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. U pratnji mons. Sentea bio je vlč. Božidar Josip Tenšek, voditelj župe Hrvatskih mučenika u Mississaugi koji je i organizirao susret. Tom prigodom mons. […]

Ova zajednica imala je kroz povijest neproporcionalno velik utjecaj na očuvanje hrvatskog identiteta te žar i entuzijazam koji su nadoknađivali brojnost.

Tijekom posjeta generalni konzul se susreo s mnogim članovima hrvatske zajednice, uključujući predstavnike najstarijeg hrvatskog nogometnog kluba u Kanadi – Adrije Sudbury. Jović je posjetio i Hrvatski centar, sastao se s gradonačelnikom Paulom Lefebvreom, prisustvovao misi za žrtve Domovinskog rata i žrtvu Vukovara i Škabrnje koju je predvodio vlč. Tenšek u Župi Sv. Marka.

GKRH Mississauga

Hrvatski identitet u Kanadi duboko je povezan s hrvatskom zajednicom u Sudburyju, a Hrvatski centar, koji je osnovan davne 1934. godine, predstavlja ne samo mjesto okupljanja već i živu baštinu bogate kulturne povijesti. Osim toga, Adria Sudbury, najstariji hrvatski nogometni klub u Kanadi, ostavio je i ostavlja dubok i neizbrisiv trag u sportskom duhu i promicanju hrvatskog identiteta.

Biskup Palić s Hrvatima u Mississaugi proslavio Stepinčevo

Mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić predslavio je u nedjelju svečano euharistijsko slavlje u hrvatskoj katoličkoj Župi hrvatskih mučenika u Mississaugi, povodom blagdana bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika župe, javlja IKA. Na misi su uz župnika vlč. Božidara Tenšeka koncelebrirali i svećenici susjednih hrvatskih župa: don Ilija Petković, župnik Župe Presvetog Trojstva u Oakvilleu, […]

Jedan od ključnih trenutaka posjeta bio je konzularni dan, tijekom kojeg su članovi zajednice imali priliku konzultirati se o hrvatskom državljanstvu i drugim konzularnim pitanjima. Uz to, održana je i misa posvećena žrtvama Domovinskog rata, s posebnim pijetetom prema herojima Vukovara i Škabrnje, koji su dali neizmjeran doprinos stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske.

GKRH Mississauga

Nije izostalo ni spominjanje povijesnih dostignuća zajednice u Sudburyju, poput činjenice da je upravo ovdje započeo prvi Kanadsko-hrvatski folklorni festival. Ovaj festival, koji slavi bogatstvo hrvatske tradicije i kulture, godinama okuplja zajednice iz cijelog Ontarija, a njegovo ishodište u Sudburyju svjedoči o ulozi ove zajednice kroz minula vremena.

Državni tajnik s Hrvatima u Kanadi: Snažno sam zadivljen emocijom koju osjećate prema Hrvatskoj

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, boravio je ovih dana u Ontariju i Vancouveru. Gala večera u Hamiltonu, u koji su se Hrvati počeli naseljavati još prošlog stoljeća, okupila je oko 350-ero uzvanika, a organizirana je sa svrhom prikupljanja sredstava za izgradnju novog Hrvatskog narodnog doma. Riječ je o […]

Generalni konzul izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku posjetiti ovu otpornu i živopisnu zajednicu te je naglasio važnost očuvanja hrvatskog identiteta izvan domovine. Posjet generalnog konzula dodatno je ojačao veze između Domovine i hrvatske zajednice u sjevernom Ontariju pa je bio prilika za zajedničko slavlje i promicanje hrvatskog identiteta.