Zvonko Milas

Državni tajnik s Hrvatima u Kanadi: Snažno sam zadivljen emocijom koju osjećate prema Hrvatskoj

13. studenoga 2022. u 10:23

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, boravio je ovih dana u Ontariju i Vancouveru.

Milas: Vjera i nada neka i dalje krase hrvatski narod u cijelom svijetu

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, uputio je uskrsnu čestitku Hrvatima u cijelom svijetu… “Blagdan Kristova uskrsnuća nadahnuće je kršćanske vjere i pobjede života nad smrću. Uskrs u nama budi nadu. Tišina korizme, Veliki petak i sjećanje na križne puteve hrvatskog naroda, neka nam ostanu trajni podsjetnik na veličinu […]

Gala večera u Hamiltonu, u koji su se Hrvati počeli naseljavati još prošlog stoljeća, okupila je oko 350-ero uzvanika, a organizirana je sa svrhom prikupljanja sredstava za izgradnju novog Hrvatskog narodnog doma. Riječ je o najstarijoj hrvatskoj ustanovi u Kanadi kojoj je Vlada Ontarija još 1928. godine izdala povelju i osigurala joj pravni status, a njezina izgradnja započela je u kolovozu 1930. U Domu se održavaju brojna okupljanja hrvatske djece, mladeži i odraslih, a organizirana je i škola hrvatskoga jezika, tamburice i folklora.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

„Raduje me što vidim snagu vaše zajednice, toliko različitih naraštaja koji zajedno kroz različite aktivnosti rade na očuvanju hrvatske kulture i tradicije te tako ostaju povezane sa svojim korijenima“, istaknuo je u svom obraćanju Milas, naglasivši kako će suradnja između hrvatskog naroda i hrvatske domovine biti još intenzivnija.

Tijekom boravka u Ontariju, državni tajnik je posjetio hrvatske župe u Oakvilleu, Norvalu i Mississaugi, a sastao se i s članovima AMCA-e Toronto. Uz Milasa u delegaciji su još bili: Vice Skračić, veleposlanik Republike Hrvatske u Kanadi i Ante Jović, generalni konzul u Mississaugi. Trojac se sastao s Berryjem Vrbanovićem, gradonačelnikom Kitchenera hrvatskog podrijetla, s predstavnicima Hrvatskog kluba Kitchener, Hrvatsko-kanadskog folklornog saveza, Hrvatskog nacionalnog nogometnog saveza Kanade i SAD-a, Hrvatske bratske zajednice i Hrvatskog nacionalnog centra Niagara. Posjet Hrvatima koji žive u ovom dijelu Kanade završen je susretom u Oakvilleu, u kojem je održana proslava društva Livno 892 na kojoj se okupilo više od 500 uzvanika.

Podignut spomenik biskupu Ivanu Antunoviću. Državni tajnik Milas pružio potporu Hrvatima u Mađarskoj

Hrvati u Mađarskoj, u bačkom mjestu Baja, podigli su spomenik biskupu i narodnom preporoditelju Ivanu Antunoviću. Svečanosti je prisustvovao i đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić koji je predvodio i misno slavlje u tamošnjoj crkvi. U ime Republike Hrvatske prisutnima se obratio i državni tajnik Zvonko Milas… “Pozivam vas na zajedništvo i potičem da […]

Nakon boravka u provinciji Ontario, na krajnjem zapadu Kanade, delegacija se susrela s hrvatskim iseljenicima u Hrvatskom centru u Vancouveru, u kojem je održan svečani ručak uz prigodni kulturni program folklornih skupina Hrvatski vitezovi Vancouver i Tamburaškog orkestra kardinal Stepinac TOKS Vancouver, a domaćin i organizator događaja u prepunom Hrvatskom centru bila je zajednica Ujedinjeni Kanadski Hrvata ogranak “Kralj Tomislav”.

„Prvi puta sam u Vancouveru i mogu reći da sam snažno zadivljen emocijom i povezanošću koju osjećate prema Hrvatskoj, a ona je pokazatelj da je vrijednost hrvatskog naroda njegovo zajedništvo, kojem ni prostorne ni generacijske raznolikosti ne predstavljaju prepreku. Ova mladost, kroz pjesmu, glazbu i ples, jamac je očuvanja svih hrvatskih vrijednosti”, naglasio je Milas, čestitavši svima na nesebičnom radu, trudu te aktivnostima u kojima će im Središnji državni ured i dalje biti podrška i neizostavni partner.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Nakon svečanosti, delegacija je posjetila hrvatsku crkvu Prečisto srce Marijino i susrela se s fra Dujom Bobanom, a sastala se i s Hrvatima u Victoriji na Vancouver otoku.

Milas s Hrvatima Južne Amerike: Država u vama vidi istinskog partnera s kojim može graditi bolju budućnost

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, boravio je u Argentini i Paragvaju gdje je održan 6. susret Hrvata u Južnoj Americi. U Hrvatskom domu u Buenos Airesu državni tajnik se susreo s Hrvatima koji žive u Argentini, a događaj su organizirale Udruga Jadran i Hrvatsko-argentinska gospodarska komora. Susret s iseljeničkom […]

Posjet Kanadi završen je sastankom s predstavnicima Sveučilišta Britanska Kolumbija – UBC te s Mikeom Hurlyem, gradonačelnikom Burnabyja, grada u kojem živi veliki broj Hrvata.