Dvopredmetni studij

Zašto upisati studij demografije i hrvatskoga iseljeništva?

13. svibnja 2021. u 9:50

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Studij demografije i hrvatskog iseljeništva je novina u akademskoj zajednici, a predmet mu je istraživanje i studiranje stanovništva općenito i sve relacije koje stanovništvo razvija u društvu i prostoru te hrvatsko iseljeništvo sa svim svojim potencijalima i vrijednostima.

U Splitu uskoro novi studij na engleskom jeziku

Od jeseni kreće novi preddiplomski sveučilišni studij Psihologije na engleskom jeziku na Filozofskom fakultetu u Splitu. Studij pruža znanja i vještine provođenja psihologijskih istraživanja i temeljna znanja iz znanstvenih disciplina srodnih psihologiji te omogućava orijentaciju studenata unutar različitih psihologijskih disciplina i glavnih teorijskih pristupa. Koncept je u potpunosti usklađen sa zahtjevima Europskog kvalifikacijskog standarda za […]

Ljudska je populacija najvažniji dio svih društava i prostora, glavni čimbenik svih djelatnosti oko nas, temelj svih sustava u zemlji i razvojna osnova, a hrvatsko je iseljeništvo posebno hrvatsko bogatstvo na kojem se treba zasnivati ukupni razvoj zemlje. Poznavanje demografskih procesa i struktura postaje prevažno pitanje hrvatske sadašnjosti i budućnosti.

Zašto upisati studij demografije i hrvatskoga iseljeništva?

Upisati Studij demografije i hrvatskog iseljeništva postaje poseban izazov zato što će demografska i uža migracijska problematika postati, s obzirom na globalne procese, prevladavajući znanstveni i politički interes suvremene Europe i svijeta. Posebno to vrijedi za Hrvatsku zbog svih demografskih negativnosti koje su zahvatili praktički cijeli hrvatski prostor i zbog činjenice kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja ima više stanovnika izvan zemlje, nego u domicilnoj državi.

Uskoro novi studijski program Leadership – posebno prilagođen potrebama hrvatskog iseljeništva

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i prof. dr. sc. Jurica Pavičić, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, potpisali su Sporazum o suradnji, temeljem kojeg se od sljedeće akademske godine pokreće novi studijski program posebno prilagođen potrebama hrvatskog iseljeništva. Riječ je o jednogodišnjem sveučilišnom master studiju „Leadership“ koji se […]

Zašto upisati studij demografije i hrvatskoga iseljeništva?

Zato što je Fakultet hrvatskih studija jedina znanstveno-nastavna ustanova u Hrvatskoj kojoj je osnovni predmet interesa hrvatsko društvo i prostor, njihov razvoj kroz prošlost i bogatstvo hrvatskih civilizacijskih vrijednosti.

Koje su mogućnosti ostvarivanja karijere nakon završetka studija?

Završetkom studija karijeru je moguće usmjeriti prema više područja s obzirom na interdisciplinarnost i dvopredmetnost studija, dosegnutost obrazovanja za analitičke i planske razvojne poslove, poznavanje potencijala i vrijednosti hrvatskog iseljeništva i u konačnici potrebe opstanka hrvatske populacije. Planske i analitičke institucije, istraživački instituti, planski odjeli lokalnih, županijskih i nacionalnih uprava, konzularni odjeli u inozemstvu zaduženi za rad s iseljeništvom, obrazovne ustanove u zemlji i inozemstvu, svi oblici javnog djelovanja (redakcije i slično) i općenito poslovi vezani za hrvatsko iseljeništva i modele njihovog povrataka, obrazovanja, ulaganja i slično u Hrvatskoj.

Želite li studirati u Hrvatskoj? Odobrena je posebna upisna kvota za Hrvate izvan RH

Donošenjem posebne upisne kvote u akademskoj godini 2018./2019. za studente, pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva, ispunjen je jedan od najvažnijih zahtjeva u području obrazovanja i znanosti naših sunarodnjaka koji žive izvan Republike Hrvatske, kao i jedan od zaključaka Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Posebna kvota odnosi se na pripadnike […]

Kako se može studirati (jednopredmetno /dvopredmetno), u kakvoj kombinaciji?

Studij demografije i hrvatskog iseljeništva je dvopredmetni i integrirani, a povezuje se s postojećim studijima na fakultetu:

• filozofijom i kulturom
• komunikologijom
• kroatologijom
• odgojno-obrazovnim znanostima (pedagogijom)
• poviješću ili
• sociologijom