Osam tematskih cjelina

Zbornik koji ruši stereotipe o našoj dijaspori

22. travnja 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Hrvatski iseljenički zbornik 2022. sa sažecima na engleskom i španjolskom jeziku, bit će predstavljen danas u Hrvatskoj matici iseljenika. Zbornik ima osam tematskih cjelina – naslovljenih Znaci vremena, Kroatistički obzori, Baština, Mostovi, Povjesnica, Duhovnost, Znanost te Nove knjige – koje se sastoje od 31 samostalnog autorskog priloga.

Hrvati u Prijedoru traže smjenu zamjenika gradonačelnika

Građani Prijedora poslali su otvoreno pismo gradonačelniku Slobodanu Javoru, Skupštini grada i gradskim vijećnicima s inicijativom za smjenu zamjenika gradonačelnika Žarka Kovačevića. Podsjetimo, Kovačević je na Uskrs na svom Facebook profilu javno vrijeđao osjećaje rimokatolika: “Kad se sjetim što je katolički kler radio i radi Srbima, koliko je žrtava pod njihovim blagoslovom bilo, ne da […]

Građa je raspoređena na 436 stranice i ilustrirana s 120 fotografija, zrcaleći recentno iseljeničko stvaralaštvo u brojnim granama ljudske djelatnosti, koje su efektno opisali u izvornim studijama mahom doktori i magistri znanosti s prestižnih hrvatskih i stranih sveučilišta od Zagreba, Zadra, Splita i Osijeka do São Paola i Sydneya te renomirani publicisti od Toronta do Berlina i Zagreba.

Prilozi povezuju, s više ili manje informacija, 20-ak zemalja svijeta s udaljenih meridijana kao i europskoga susjedstva i to od Švedske do Bosne i Hercegovine. Neodoljivi šarm prekogranične suradnje u ovome svesku Zbornika opisuju filolozi Ana Grgić, Darko Matovac i Marinela Aleksovski, čiji je prilog usredotočen na bogatu djelatnost Centra za hrvatski kao drugi i strani jezik – Croaticum Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji šest desetljeća pronosi globusom slavu hrvatskoga jezika i kulture na raznim platformama i Gutenbergove i Zuckerbergove epohe.

Autori Matičina ljetopisa činjenično ruše stereotipe o našoj dijaspori i pružaju nam vjerodostojan mozaik hrvatskih migrantskih mreža 21. stoljeća, čiji naraštaji stasaju izvan Republike Hrvatske u višekulturnim metropolama razvijenoga svijeta. To je slika inovativne dijaspore, čiji su kreativni akteri prepoznatljivi u bogatstvu različitosti međunarodne zajednice – pretvorivši egzodus svojih djedova u blagodati slobode kretanja obrazovanih i marljivih ljudi s ciljem transfera znanja u rodnu sredinu Lijepe Naše.

Kako napreduje obnova spomeničke baštine Hrvata u Petrovaradinu?

U Novom Sadu održana je sjednica Radne skupine za rješavanje otvorenih pitanja između Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Grada Novog Sada. Članovi su se međusobno informirali o dosadašnjem tijeku započetih projekata te ukazali na zastoje i izazove u daljnjem provođenju ranije dogovorenog, javlja Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji. Goran Kaurić, zamjenik pokrajinske […]

Uz ravnatelja Hrvatske matice iseljenika profesora Miju Marića, Zbornik će predstaviti: dr. sc. Darko Matovac i dr. sc. Marijeta Rajković Iveta s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; te dr. sc. Marina Perić Kaselj, ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti, kao i urednica Vesna Kukavica.