Krov za Hrvatsku

Biskup Živković pokrenuo humanitarnu akciju. Skuplja sredstva za drvene kuće

3. ožujka 2021. u 0:15

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: ORF/Screenshot

Biskup Egidije Živković pokrenuo je humanitarnu akciju “Krov za Hrvatsku” – za žrtve potresa u Hrvatskoj. U suradnji s Vladom Republike Hrvatske, Gradom Zagrebom i Hrvatskim Caritasom namjerava postaviti drvene kuće u glavnom hrvatskom gradu, ali i u drugim krajevima pogođenim potresom, osobito na Banovini.

Gradišćanski folkloraši pomažu kolegama u Sisku

Vokalni ansambl Lipe u Sisku nedavno je na humanitarnu akciju za pomoć prijateljima stradalima u potresu potaknuo folkloraše, pjevače i svirače. Akciju su podržale i gradišćanske folklorne skupine, kao što su Hrvatski muzej u Prisiki i Društvo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj. “Cilj ove akcije je da članovi pjevačkih i folklornih društava pomažu obiteljima pjevača i […]

Nacrti drvenih kuća i drvena konstrukcija dolaze iz tesarskog i građevinskog poduzeća Golubić u Željeznom, a drveni dijelovi bit će prevezeni u Hrvatsku.

O tome kako je došlo do ove akcije, biskup je rekao da je doznao kako je u Hrvatskoj nakon potresa 7500 obitelji ostalo bez kuće ili krova nad glavom.

“Ideja, da se tim obiteljima mora čim brže pomoći, ubrzo se rodila. Ispostavilo se da su prvenstveno potrebne kuće stabilne pri potresu, dakle drvene. Gradit će ih tvrtka Golubić, a sve drugo uredit će tvrtke iz Hrvatske”, rekao je biskup Živković, koji Moli za potporu i nada se da će se što više ljudi u Gradišću i Austriji priključiti akciji, javlja austrijska ORF televizija.

Sakupljanje sredstava u pojedinim župama počet će sljedeći tjedan. Biskupija namjerava darovati jednu drvenu kuću i postaviti je nakon Uskrsa. Vlada, odnosno Grad Zagreb odlučit će gdje će postaviti drvene domove.

Hrvatska katolička misija Dublin odabrala tri obitelji: Svatko neka dade kako je srcem odlučio

Voditelj Hrvatske katoličke misije Dublin zahvalio se svojim vjernicima na prikupljanju novčane pomoći za obitelji stradale u potresu na Banovini i najavio sljedeće korake. “S. Smilja Čirko uputila nas je na adrese triju obitelji iz Petrinje: obitelj Herceg, obitelj Marković i obitelj Fran. Prvi put smo ih kontaktirali prije tjedan dana te smo iz prve […]

Pojedine kuće imaju površinu od oko 85 četvornih metara i namijenjene su obitelji od šest do osam članova. Jedna stoji 100 tisuća eura.