Nakon sedam godina

Bad Cannstatt-Feuerbach: Župljani se oprostili od fra Frane Milanovića

7. rujna 2021. u 9:47

Potrebno za čitanje: 2 min

Katarina Pejić

Vijesti

FOTO: Katarina Pejić

U zajedništvu kolege fra Filipa Mimice, folklora, ministranata, zbora i vjernika ovih zajednica, fra Frano Milanović Litre u Liebfrauenkirche proslavio je misu zahvalnicu za rad i plodove sedmogodišnjeg suživota i služenja našem narodu u Stuttgartu. Svima se zahvalio na dobroj suradnji i razumijevanju, naglasivši da mu je to bio najduži mandat u 28 godina svoga misništva.

Primopredaja u Hrvatskoj katoličkoj misiji Saarbrücken

Nedjeljnim euharistijskim slavljem koje je u crkvi sv. Elizabete u Saarbrückenu predvodio nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić, članovi misije oprostili su se od dosadašnjega dušobrižnika don Josipa Kajića te iskazali dobrodošlicu novom voditelju don Anti Adžamiću. Na misi je sudjelovao i njemački župnik Matthias Schmitz, koji uime Biskupije Trier vodi brigu […]

U propovijedi je istaknuo koliko je važno osluškivati i čuti glas, kako naroda tako i svakog pojedinca te nastojati njihove terete i duše ozdraviti, ali i usmjeriti pravim putem, putem Isusa Krista. Naglasio je kako smo zbog nesposobnosti slušanja postali slični mucavcu koji bi se želio riješiti svoje nelagode, ali teško uspijeva.

Zato je ohrabrio sve prisutne da i dalje slušaju riječ Božju i otvore se Božjem duhu jer u ovom bezbožnom svijetu samo nas suživot s Bogom može očuvati od opasnosti i dati nam smislom ispunjen život u služenju braći ljudima, vlastitim obiteljima i zajednicama.

Fra Frano je izrazio žalost što nisu bili spremni lančići s likom sv. Nikole Tavelića, zaštitnika zajednice, koji su dio vjersko-humanitarnog projekta deset hrvatskih zajednica u biskupiji Rottenburg Stuttgart. Vjeruje da će njegovu ideju pastoralna vijeća spomenutih zajednica dovesti do kraja, kako bi ojačali svoju prisutnost i izrazili jače zajedništvo u vjerskom i nacionalnom smislu hrvatskog puka u inozemstvu.

Fra Frano je podsjetio na prijedlog zajednica koji je u suradnji s našim konzulatom upućen nadležnim ministarstvima u domovini da se Pelješki most nazove Most sv. Nikole Tavelića. Oproštajne riječi popratio je gromoglasni pljesak prisutnih.

Katarina Pejić

Na kraju misnog slavlja uime zajednica zahvalili su mu se predsjednici pastoralnih vijeća Katarina Marić i Dario Jurkić, uručivši mu oproštajne poklone koji će mu grijati srce u budućoj službi u našoj zajednici u Frankfurtu.

Promjena sestara u Mainzu i dolazak novog dušobrižnika u Giessen

U nedjelju tijekom misnog slavlja u crkvi sv. Bonifacija u Mainzu upriličen je oproštaj od pastoralne suradnice s. Dionizije Tomas i uvođenje u službu nove pastoralne suradnice s. Anice Markelić. Misu je predvodio voditelj Hrvatske katoličke misije Mainz fra Jure Zebić u zajedništvu s priorom Dominikanskog samostana u Mainzu fra Franom Prcelom, javlja Živa zajednica. […]

Slavlje je nastavljeno u vrtu Mate Vukušića na čijem stolu su bili uštipci, peka i roštilj. Tako se oproštaj od fra Frane u veselom ozračju u okruženju prijatelja i konzula Ivana Sablića održao sve do kasnih sati ugodnog ljetnog dana Gospodnjeg 5. rujna 2021.