Ljetni semestar

Dodijeljeno 140 stipendija za učenje hrvatskog jezika

20. veljače 2021. u 9:38

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodjeljuje 140 stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Lijepoj Našoj.

Novi specijalistički studij namijenjen hrvatskom kao inom jeziku

Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisao je Natječaj za upis polaznika na poslijediplomski specijalistički studij “Obrazovni pristup hrvatskom kao inom jeziku u radnom odgoju i obveznom obrazovanju”, za koji se prijave zaprimaju do 31. ožujka 2021. godine. Poslijediplomski specijalistički studij može upisati: osoba koja je završila integrirani preddiplomski i diplomski učiteljski studij iz područja primarnog […]

Na Javni poziv, koji je bio otvoren od 7. prosinca 2020. do 7. siječnja 2021., u propisanom su roku zaprimljene 333 prijave, od kojih je 158 potpunih.

Stipendija uključuje trošak tečaja hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj (Zagreb, Split, Rijeka ili Osijek), subvencioniranu prehranu do dva obroka dnevno i naknadu za smještaj u studentskom domu ili privatno u iznosu od 400 kuna mjesečno.

Broj raspoloživih mjesta u studentskim domovima u Republici Hrvatskoj je ograničen (Zagreb 50 mjesta, Split 20 mjesta, Rijeka pet mjesta i Osijek tri mjesta) te ih odobrava Ministarstvo znanosti i obrazovanja, odnosno nadležni Studentski centar, a prednost pri dobivanju smještaja u studentskim domovima imaju dobitnici stipendije s većim brojem ostvarenih bodova i mlađi od 36 godina.

Obrazovanje na hrvatskom jeziku dobilo prvu pokrajinsku prosvjetnu inspektoricu

Nakon 19 godina obrazovanja na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji, pri Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine otvoreno je novo radno mjesto savjetnika – pokrajinskog prosvjetnog inspektora, na koje je imenovana diplomirana pravnica Jelena Kujundžić. “Inspekcijski nadzor u prosvjeti jest i mora biti u službi unaprjeđenja kvalitete obrazovanja. Osim kontroliranja zakonitosti rada […]

“Imajući u vidu ograničenu mogućnost kretanja i putovanja, kao i epidemiološke mjere slijedom nastanka i širenja koronavirusa i bolesti COVID-19, pozivamo sve predložene kandidate za ovu stipendiju koji se trenutačno nalaze izvan Republike Hrvatske (pogotovo one izvan Europe) da još jednom razmotre mogućnost dolaska i ostanka u Republici Hrvatskoj u svrhu pohađanja Tečaja hrvatskoga jezika koji započinje u prvom tjednu mjeseca ožujka 2021. Svakako preporučujemo pratiti preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te službenu stranicu Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu”, napominju iz Ureda.

Prijedlog bodovne liste nalazi se na ovoj poveznici…