Plock

Drama Mire Gavrana uskoro u Poljskoj

23. veljače 2021. u 10:25

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Drama Mire Gavrana “Sve o muškarcima” bit će premijerno izvedena 26. veljače u poljskom gradu Plocku, u Dramskom kazalištu Jerzego Szaniawskiego.

Počeo Mjesec hrvatskoga jezika. Najavljeno i zanimljivo predavanje o podrijetlu osobnih imena

U nedjelju je počeo Mjesec hrvatskoga jezika. Tim povodom, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje poziva na “Sat hrvatskoga jezika u Institutu”. Mjesec hrvatskoga jezika počinje 21. veljače, a završava 17. ožujka. Riječ je o manifestaciji koju uokviruju Međunarodni dan materinskoga jezika (koji je proglasio UNESCO 1999. godine) i dan objave znamenite Deklaracije o nazivu […]

Na poljski jezik predstavu je prevela Anna Tuszynska, redatelj je Krzystof Prus, dok u glavnim ulogama nastupaju Adam Gradowski, Bogumil Karbowski i Dariusz Poleszak.

U ovoj neobičnoj Gavranovoj drami svaki glumac interpretira pet uloga u pet različitih priča koje se uzajamno isprepliću. Dosad je taj tekst imao 20-ak premijernih izvedbi diljem svijeta, od Slovačke Trnave, Zagreba, Krakova i Praga, pa sve do Rio de Janeira i Moskve.

Drame i komedije Mire Gavrana dosad su premijerno izvođene na svim kontinentima i premašile su četiri stotine premijernih izvedbi koje je vidjelo više od četiri milijuna gledatelja.

Hrvati u Nici proslavili Stepinčevo

Hrvati u Nici proslavili su u nedjelju blagdan bl. Alojzija Stepinca – zaštitnika tamošnje hrvatske katoličke misije. Kako nisu mogli slaviti misu u čast blaženog mučenika Alojzija na sam dan njegove smrti 10. veljače, okupili su se na nedjeljnoj misi u crkvi sv. Ivana Bosca. Ondje se redovito sabiru na slavlja svake nedjelje, osim kada […]

Miro Gavran je jedini živući dramatičar na svijetu kojem su u čak pet zemalja organizirali kazališni festival njemu posvećen pod nazivom GavranFest. Isti je održan u Slovačkoj, Poljskoj, Češkoj, Njemačkoj i Srbiji.