Sat hrvatskoga jezika u Institutu

Počeo Mjesec hrvatskoga jezika. Najavljeno i zanimljivo predavanje o podrijetlu osobnih imena

22. veljače 2021. u 10:09

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

U nedjelju je počeo Mjesec hrvatskoga jezika. Tim povodom, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje poziva na “Sat hrvatskoga jezika u Institutu”.

Dodijeljeno 140 stipendija za učenje hrvatskog jezika

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodjeljuje 140 stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Lijepoj Našoj. Na Javni poziv, koji je bio otvoren od 7. prosinca 2020. do 7. siječnja 2021., u propisanom su roku zaprimljene 333 prijave, od kojih je 158 potpunih. Stipendija uključuje trošak tečaja hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj (Zagreb, […]

Mjesec hrvatskoga jezika počinje 21. veljače, a završava 17. ožujka. Riječ je o manifestaciji koju uokviruju Međunarodni dan materinskoga jezika (koji je proglasio UNESCO 1999. godine) i dan objave znamenite Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine.

U Mjesecu hrvatskoga jezika, koji se već niz godina obilježava u Hrvatskoj, ali i svagdje gdje se govori hrvatskim jezikom, posebna se pozornost usmjeruje na jedno od najvažnijih obilježja hrvatskoga nacionalnog identiteta – hrvatski jezik, koji je unatoč brojnim okolnostima koje mu nisu bile sklone zadržao svoju samobitnost i samosvojnost te se othrvao svim pritiscima, obezvređivanjima i zabranama tijekom svoje tisućljetne povijesti.

Od 2013. godine hrvatski je jezik 24. službeni jezik Europske unije, što je jedno od najvećih priznanja hrvatskomu jeziku. I to je bio jedan od razloga što je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, središnja nacionalna ustanova za proučavanje i normiranje hrvatskoga jezika, pokrenuo manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika kako bismo u zajednici europskih jezika i nadalje čuvali svoj jezični, ali i nacionalni identitet kao najveću vrijednost koju donosimo u europsku obitelj.

Zbog epidemioloških okolnosti mnoge aktivnosti obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika iz ranijih godina nažalost neće biti moguće provoditi, ali je Institut odlučio, prilagođavajući se situaciji, pozvati sve osnovne i srednje škole da do 17. ožujka dođu na virtualni “Sat hrvatskoga jezika u Institutu”. Institutski će znanstvenici tijekom Mjeseca hrvatskoga jezika održavati brojna predavanja iz hrvatskoga jezika na digitalnim platformama, i to prema dogovoru i rasporedu s profesorima i nastavnicima hrvatskoga jezika.

Pozivaju se svi zainteresirani učitelji, nastavnici i profesori hrvatskoga jezika da se jave na adresu e-pošte ured@ihjj.hr kako bi se dogovorili za termin predavanja.

Novi specijalistički studij namijenjen hrvatskom kao inom jeziku

Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu raspisao je Natječaj za upis polaznika na poslijediplomski specijalistički studij “Obrazovni pristup hrvatskom kao inom jeziku u radnom odgoju i obveznom obrazovanju”, za koji se prijave zaprimaju do 31. ožujka 2021. godine. Poslijediplomski specijalistički studij može upisati: osoba koja je završila integrirani preddiplomski i diplomski učiteljski studij iz područja primarnog […]

Institutski znanstvenici priredili su brojne zanimljive teme iz svih područja proučavanja hrvatskoga jezika, primjerice: Povijest hrvatskih pisama, Podrijetlo osobnih imena, Anglizmi u hrvatskome jeziku, Germanizmi u hrvatskome jeziku, Kako nastaje rječnik?, Jezični savjeti, Veliko i malo početno slovo, Mrežni jezični izvori i jezične igre, Hrvatski dijalekti i njihovo očuvanje, Jezik društvenih mreža i brojne druge.