mons. Roko Glasnović

Dubrovački biskup uputio poruku štovateljima svetog Vlaha u domovini i inozemstvu: U Kristu nismo tuđinci ni pridošlice

26. siječnja 2022. u 5:18

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: YouTube/Screenshot

Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović uputio je poruku štovateljima svetog Vlaha u domovini i inozemstvu koju prenosimo u cijelosti…

Nadbiskup Uzinić: Ove godine osjećam se kao u tuđini

Riječki nadbiskup koadjutor i apostolski administrator Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić uputio je sljedeću poruku štovateljima svetoga Vlaha u domovini i inozemstvu: “Dragi štovatelji svetoga Vlaha, braćo i sestre! Proteklih je godina ovo pismo štovateljima sv. Vlaha uoči Feste ponajprije bilo upućivano onima koje Festa sv. Vlaha neće zateći u Gradu i biskupiji, nego u […]

“Dragi štovatelji svetoga Vlaha u domovini i inozemstvu, poštovani pomorci, draga braćo i sestre!

‘Velika nam djela učini Gospodin: opet smo radosni’ (Ps 126, 3) jer i ove godine možemo zajedno biti i u našemu Gradu prigrliti sve one koji će pohrliti na Festu iz mnogih krajeva ili se vratiti, barem taj dan, svome domu. Vjera u Krista stvara novu obitelj, povezuje sve ljude vezom kršćanske ljubavi. U Kristu nismo tuđinci ni pridošlice, nego sugrađani smo svetih i ukućani Božji nazidani na temelju apostola i proroka (usp. Ef 2, 19-22), na temelju mučenika, našega Parca sv. Vlaha i tolikih svjedoka koji su pronijeli glas o Gradu i biskupiji živeći vrijednost slobode koja se ne prodaje ni za sve blago svijeta.

Čestitam svim njegovim štovateljima Festu i visoku obljetnicu, čestitam ‘dan ki dohodi jednom nami na godište’ i tako već 1050 godina. Čestitam i imendan onima koji nose Svečevo ime.

Sv. Vlaho ime je koje sam, uz ime Isus, u posljednje vrijeme najviše puta izgovorio ili napisao. Pitam se koliko je samo puta to ime bilo izgovoreno, zazivano tijekom 1050 godina proslave Feste našega Parca. Imenom se identificiramo, prepoznajemo. Bog nas sve poznaje po imenu i upisao nas je u dlan svoje ruke. Bog je po zagovoru sv. Vlaha naše pređe, koji su zazivali njegovo ime, sačuvao u vjeri, nadi i ljubavi. Živjeli su istinske vrijednosti, nisu nikada izgubili osjećaj da su ljubljeni od Isusa Krista i sv. Vlaha i tu su ljubav dijelili drugima. Mjera ljubavi je ljubav bez mjere. Nosili su i križ svojega života, plovili po olujnim morima, ali su uvijek ostali vjerni Kristu i sv. Vlahu.

Replika originalne ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu donirana Dubrovniku

Replika originalne mramorne ploče Konzulata Dubrovačke Republike u Istanbulu iz 1720. godine donirana je Gradu Dubrovniku uoči otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, a svečana ceremonija uručenja ploče upriličena je u Palači Sponza, javlja Grad Dubrovnik. Originalna ploča iz 1720. godine pronađena je prije nekoliko mjeseci u Beyoglu, gdje se i nalazio konzulat Dubrovačke Republike. Općina Beyoglu […]

Vrijeme u kojem živimo izazovno je i zahtjevno. Vlahovo je bilo možda i više pa je ipak ispunio svoj život, odgovorio na Kristov poziv ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Sv. Vlaho uspio je u životu, ostvario se kao čovjek. Bio je liječnik, bio je biskup, bio je kao i njegov Učitelj i Gospodin Isus Krist – čovjek za druge. Sv. Vlaho ujedinjuje, on ne dijeli, on nas sve nosi u ruci, sve zajedno kao jedno tijelo. Udovi smo Kristova tijela, i ako trpi jedan ud, trpe zajedno svi udovi; ako li se slavi jedan ud, raduju se zajedno svi udovi (1 Kor 12, 26). Radujmo se danas zajedno s našim sv. Vlahom. Mislimo na sve one koji su među nama potrebni Božje i ljudske blizine, ohrabrenja i pomoći.

Ako te muči patnja ili Božja šutnja, zazovi Vlaha. On nam kaže da najvažnije ime u našem životu bude Isus. Neka nam ništa ne bude važnije od Krista.

Nalazimo se u Godini Obitelj – radost ljubavi. Obitelj je konkretna stvarnost koja nam pomaže da vidimo kakva je Božja ljubav. Božja ljubav i Vlahova ljubav prema nama ne mijenjaju se. Što se treba promijeniti? Ja se trebam promijeniti. Ja se trebam obratiti kako bi se promijenio negativan demografski trend, kako bi se poboljšali međuljudski odnosi, kako bi se izgrađivali mostovi, kako bismo zajedno hodali jer to znači Sinoda na koju nas Crkva poziva.

Sv. Vlaho je svetac jer je povjerovao Kristu i dopustio da ga Krist mijenja. Budimo i mi hrabri i ustrajni. Ako se otvorimo milosti Božjoj i istinski nasljedujemo Kristov put i našega Parca, bit ćemo svi Vlahovi ljudi.

U New Yorku preminuo Davor Gjivoje: Atlas je moj najdraži uspjeh i najbolnija točka!

Davor Gjivoje, poznati turistički stručnjak i predstavnik iseljeničke zajednice u SAD-u,preminuo je nakon kratke i teške bolesti u 84. godini u New Yorku. Jedan od veterana dubrovačkog turizma i Atlasa, međunarodno priznati stručnjak za turistički menadžment i vlasnik počasnog doktorata Sveučilišta Libertas International, karijeru je okrunio i magisterijem na Harvard Business School. Primio je i […]

Dragi štovatelji i ljudi dobre volje, neka vas sve Gospodin blagoslovi svakim dobrom gdje god bili, a sveti Vlaho vam bio zagovornik.

Živio sv. Vlaho!”

Roko Glasnović, dubrovački biskup