München

Fra Frano Milanović Litre približio misijsko djelovanje Reda Manje braće

2. studenoga 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Akademski krug pri hrvatskoj katoličkoj župi u Münchenu organizirao je u utorak predavanje na temu “Misijsko djelovanje Reda Manje braće – Misijsko djelovanje Provincije Presvetog Otkupitelja – Split”.

München: Velika sreća i krštenje osmog djeteta u obitelji Barišić

U Hrvatskoj katoličkoj župi München voditelj fra Petar Klapež predvodio je u subotu svečano misno slavlje tijekom kojega je krstio djevojčicu Sofiju, osmo dijete u obitelji Franje i Žane Ivane Barišić. Na početku mise župnik je izrekao pozdravne riječi krštenici, njezinim roditeljima, kumovima i svim prisutnima. U propovijedi je izrazio radost što župna zajednica, nadbiskupija […]

Predavač je bio fra Frano Milanović Litre, dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj župi München koji je u kratkim crtama prikazao život sv. Franje i njegove karizme siromaštva te poniznosti nadahnute na evanđelju da navijesti Radosnu vijest svemu stvorenju.

Franjina braća kao putujući misionari došli su na sve kontinente i popravljali ne samo trošne crkve kao što je to činio Franjo u samome početku u Asizu, nego su s njime i u njegovu duhu popravljali i obnavljali živu Crkvu Kristovu.

Uz misionarsko djelovanje Reda Manje braće, fra Frano se ukratko osvrnuo i na djelovanje fratara Provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita, posebice fratara koji su djelovali u Latinskoj Americi – Argentini, Boliviji i Brazilu. Među njima su spomenuti: fra Vlado Bilobrk, fra Rafo Romac, fra Pavao Boljat, fra Ivo Hrstić, fra Vjenceslav Lovrić, fra Petar Karadžole, fra Krsto Radić, fra Metod Kelava, fra Petar Mandac i fra Bonifacije Šipić.

Hrvatski vjernici iz Münchena nosili zavjetnu svijeću tešku 70 kilograma

Hrvatska katolička župa München od svojih početaka organizira hodočašća Majci Božjoj u Bavarskoj i diljem svijeta. Posebno mjesto među njima pripada Lurdu na jugozapadu Francuske gdje se 1858. godine Majka Božja više puta ukazala 14-godišnjoj Bernardetti Soubirous. U Lurdu su se od Marijina ukazanja dogodila mnoga priznata čudesna ozdravljenja, a i danas se svakodnevno događaju […]

I sam predavač je djelovao neko vrijeme u Argentini zajedno s fra Edvardom Sokolom, sada dušobrižnikom u Münchenu te je prisutnima prikazao nekoliko snimki iz tog vremena.