Lurd

Hrvatski vjernici iz Münchena nosili zavjetnu svijeću tešku 70 kilograma

31. svibnja 2023. u 10:00

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HKŽ München/Anita Žaja, Lucija Stankić i Marijana Franjičević

Hrvatska katolička župa München od svojih početaka organizira hodočašća Majci Božjoj u Bavarskoj i diljem svijeta. Posebno mjesto među njima pripada Lurdu na jugozapadu Francuske gdje se 1858. godine Majka Božja više puta ukazala 14-godišnjoj Bernardetti Soubirous. U Lurdu su se od Marijina ukazanja dogodila mnoga priznata čudesna ozdravljenja, a i danas se svakodnevno događaju nebrojena ozdravljenja i obraćenja.

Brojke koje puno toga govore! U Münchenu krizmano čak 217 mladića i djevojaka!

Hrvatska katolička župa München proslavila je u prošlu subotu svetu krizmu. Za tu prigodu iz Hrvatske je došao mons. Želimir Puljić, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije koji je u crkvi St. Mihael predslavio svečano euharistijsko slavlje i podijelio sakrament svete potvrde za 217 mladića i djevojaka. U koncelebraciji su uz nadbiskupa bili fra Petar Klapež, župnik […]

O svetkovini uzašašća ove godine tri su autobusa vjernika, predvođena župnikom fra Petrom Klapežom, fra Slavenom Čeko, Anom Turalija i s. Nikolinom Bilić, sredinom svibnja hodočastila u marijansko svetište u Lurd.

Čak 190-ero hodočasnika spomenute župe pridružilo se ostalim hrvatskim hodočasnicima zapadne Europe. I ove godine organizator je bio Hrvatski dušobrižnički ured iz Frankfurta na Majni i Hrvatska katolička župa Frankfurt.

HKŽ München/Anita Žaja, Lucija Stankić i Marijana Franjičević

Na misnim slavljima koncelebrirala su dvadesetorica svećenika koji su došli u pratnji vjernika te drugih pastoralnih djelatnika, redovnika i laika.

Hrvati u Münchenu oprostili se od drage časne: Bog ljubi osobe koje žive u poniznosti

Hrvatski katolici nedjeljom se okupljaju u više crkvi u Münchenu, a jedna od njih je i crkva st. Gabriel. Ona je dom i brojnih njemačkih vjernika o kojima od 2. veljače 1999. brinu hrvatske sestre Družbe Kraljice svijeta iz Zagreba. Od 2002. s. Marta Jozić, osim za Nijemce, svira i na hrvatskoj misi te obnaša […]

“Sudjelovali smo svaki dan na svetoj misi u crkvi svete Bernardice, bazilici Kraljice svete krunice i treći dan u špilji Gospina ukazanja. U svetištu Majke Božje Lurdske s hodočasnicima iz cijelog svijeta sudjelovali smo u marijanskoj procesiji sa svijećama, a tijekom procesije, u kojoj se nosio Gospin kip, pjevalo se i molilo i na hrvatskom jeziku. Poseban je doživljaj za nas bila pobožnost Križnoga puta koju smo sa župnikom fra Petrom Klapežom molili na lurdskoj Kalvariji. Tijekom pobožnosti vjernici naše župe su se na svakoj postaji izmjenjivali u nošenju zavjetne svijeće teške 70 kilograma”, javili su iz Hrvatske katoličke župe München.

HKŽ München/Anita Žaja, Lucija Stankić i Marijana Franjičević

Vjernici su nakratko obišli i baziliku bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, podzemnu baziliku sv. Pia X., mlin i rodnu kuću svete Bernadette Soubirouste, zatvor u kojem je živjela njezina obitelj…

Hrvatska klapa iz Münchena osvojila međunarodno zlato

Klapa Croatia Hrvatske katoličke župe München osvojila je u petak zlato na 31. izdanju Međunarodnog natjecanja zborova u dvorani Auditoriuma Gran Guardia u Veroni. Riječ je o manifestaciji koja svake godine okupi desetke zborova iz raznih dijelova svijeta. Zborovi su tako imali priliku pokazati rezultat svoga rada u 20-minutnom programu. Nastupilo je 13 zborova, među […]

“Imali smo i mogućnost za osobnu molitvu, sakrament svete ispovijedi i slobodno vrijeme. Puni doživljaja i obogaćeni molitvom i milošću koju smo primili u Lurdu nakon više od 20 sati vožnje sretno smo stigli svojim kućama”, napisala je s. Nikolina Bilić.

HKŽ München/Anita Žaja, Lucija Stankić i Marijana Franjičević
HKŽ München/Anita Žaja, Lucija Stankić i Marijana Franjičević