Posjet provincijala

Franjevačka provincija sv. Jeronima više ne može pružati pastoralnu skrb Hrvatima u Johannesburgu

19. veljače 2024. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: OFM sv. Jeronim

Fra Tomislav Šanko, provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa sjedištem u Zadru, od 10. do 20. veljače boravi u Hrvatskoj katoličkoj misiji sv. Jeronima u Johannesburgu gdje se susreće s tamošnjim hrvatskim vjernicima.

Hrvati u Johannesburgu proslavili blagdan svoga zaštitnika

Hrvatska katolička misija svetog Jeronima u Johannesburgu u prošlu nedjelju svečano je proslavila svog zaštitnika i blagdan svetog Franje Asiškog. Za veliku svečanost zaštitnika svetog Jeronima, župa se pripremala trodnevicom od 28. do 30. rujna 2023. koju je predvodio mons. Dario Paviša, otpravnik poslova u Apostolskoj nuncijaturi u Južnoj Africi. Nedjeljna sveta misa započela je […]

U zračnoj luci u Johannesburgu u subotu ga je dočekao mons. Dario Paviša, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Južnoj Africi. Sljedećeg dana s fra Ivicom Strčićem, posljednjim misionarom Franjevačke provincije sv. Jeronima u Johannesburgu, slavio je dvije mise za okupljene vjernike iz hrvatskih zajednica u Pretoriji i Johannesburgu.

Misu u Hrvatskom katoličkom centru sv. Jeronima u Johannesburgu predslavio je o. Šanko te se u propovijedi osvrnuo na svetački lik bl. Alojzija Stepinca čiji se blagdan slavio dan prije. Kako se datumski obilježavao i blagdan Gospe Lurdske, vjernici su u molitvi vjernika posebno molili za zdravlje duše i tijela. Nakon svečanog misnog slavlja uslijedila je zajedničko fotografiranje i druženje u pastoralnom centru.

Istoga dana svećenici su posjetili nekoliko hrvatskih obitelji, podijelili im blagoslov te se zadržali u druženju. U prostorijama misijskog hrvatskog centra sv. Jeronima u Johannesburgu održan je susret s župnim pastoralnim vijećem gdje su provincijalni ministar o. Šanko i mons. Paviša s članovima vijeća raspravljali o budućnosti hrvatskog centra i mogućem načinu na koji će biti opsluživan, s obzirom na to da Franjevačka provincija sv. Jeronima više ne može pružati pastoralnu skrb za tu zajednicu. Brigu je preuzelo Ravnateljstvo za inozemnu pastvu na čelu s mons. Tomislavom Markićem.

Tri desetljeća posvete crkve sv. Jeronima

Na prvu nedjelju došašća svečano je u sjedištu Hrvatske katoličke misije Johannesburg proslavljena 30. obljetnica posvete crkve sv. Jeronima. Slavlju je prisustvovao nadbiskup Johannesburga mons. Buti Tlhagale koji je blagoslovio novi kip sv. Jeronima, rad Krunoslava Posavca i dar obitelji Mađarević. Nadbiskup se obratio prisutnim vjernicima, pohvalivši ih što čuvaju svoj hrvatski katolički identitet i […]

U ponedjeljak 12. veljače mons. Paviša i o. Šanko slavili su misu u jutarnjim satima u nuncijaturi u Pretoriji s osobljem koje je tamo zaposleno. Nakon kratkog obilaska Johannesburga posjetili su članove triju naraštaja obitelji Blažević koja u tom gradu živi i radi od 70-ih godina prošlog stoljeća.

Sljedećeg dana uslijedio je susrest u prostorijama Hrvatske katoličke misije u Johannesburgu s Josipom Šunjićem. On je svojevremeno pomagao u ostvarivanju brojnih projekata hrvatske zajednice. Ovom prilikom o. Šanko mu je uime Franjevačke provincije sv. Jeronima iskazao zahvalnost za sve učinjeno.

Na Čistu srijedu o. Šanko je u pratnji mons. Periše te predsjednika župnog vijeća Ivice Obadića posjetio mons. Butia Tlhagalea, nadbiskupa Johannesburga te su se s njim i njegovim savjetnicima zadržali u razgovoru, razmatrajući mogućnosti oko buduće pastoralne skrbi Hrvatske misije u Johannesburgu.

U Johannesburgu krizmano desetero Hrvata

U prošlu nedjelju na svetkovinu Krista Kralja, Hrvatsku katoličku misiju svetog Jeronima iz Johannesburga u Južnoj Africi pohodio je tamošnji nadbiskup mons. Buti Tlhagale. Tijekom svog pastirskog pohoda hrvatskoj misiji, nadbiskup je podijelio sakrament svete potvrde za desetero mladih članova ove hrvatske zajednice. Krizmanici su se cijelu godinu pripremali za taj svečani dan pod vodstvom […]

Zatim su mons. Paviša i o. Šanko posjetili tvornicu National Stainless Steal u čijoj se upravi nalazi predsjednik župnog vijeća Obadić. Po povratku u Johannesburg uslijedilo je misno slavlje u hrvatskom misijskom centru sv. Jeronima koje je predslavio fra Tomislav u koncelebraciji s fra Ivicom i mons. Pavišom. Propovijed na engleskom i hrvatskom jeziku izrekao je mons. Paviša.