HKM Johannesburg

Tri desetljeća posvete crkve sv. Jeronima

5. prosinca 2023. u 15:30

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Na prvu nedjelju došašća svečano je u sjedištu Hrvatske katoličke misije Johannesburg proslavljena 30. obljetnica posvete crkve sv. Jeronima. Slavlju je prisustvovao nadbiskup Johannesburga mons. Buti Tlhagale koji je blagoslovio novi kip sv. Jeronima, rad Krunoslava Posavca i dar obitelji Mađarević.

Hrvati u Johannesburgu proslavili blagdan svoga zaštitnika

Hrvatska katolička misija svetog Jeronima u Johannesburgu u prošlu nedjelju svečano je proslavila svog zaštitnika i blagdan svetog Franje Asiškog. Za veliku svečanost zaštitnika svetog Jeronima, župa se pripremala trodnevicom od 28. do 30. rujna 2023. koju je predvodio mons. Dario Paviša, otpravnik poslova u Apostolskoj nuncijaturi u Južnoj Africi. Nedjeljna sveta misa započela je […]

Nadbiskup se obratio prisutnim vjernicima, pohvalivši ih što čuvaju svoj hrvatski katolički identitet i baštinu. Ohrabrio ih je da tako i dalje nastave.

Samo misno slavlje predvodio je vlč. dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, a suslavili su mons. Dario Paviša, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Južnoafričkoj Republici, koji se trenutačno duhovno i pastoralno brine o misiji, hrvatski misionar u Zambiji fra Ivica Perić, franjevac Bosne Srebrene te nekoliko južnoafričkih svećenika među kojima su bili generalni vikar Nadbiskupije Johannesburg mons. Paul Beukes OMI, franjevački provincijal u Južnoj Africi fra Siphelele Gwanisheni OFM, vikar Opus Dei za JAR, mons. Anton Borras i svećenici, prijatelji hrvatske zajednice.

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Nakon nadbiskupovoga blagoslova kipa sv. Jeronima, fra Ivica Perić blagoslovio je adventski panj na kojemu je prvu svijeću upalila gospođa Katica Butković.

FOTOGALERIJA: Prvu svetu pričest primilo desetero Hrvata u Johannesburgu

Hrvatska katolička misija sv. Jeronima iz Johannesburga u Južnoafričkoj Republici javlja o proslavi prve svete pričesti 3. listopada. Slavlje s desetero prvopričesnika predvodio je voditelj misije fra Miron Sikirić, uz koncelebraciju tajnika vlč. Darija Paviše i u prisutnosti papinskoga nuncija u Južnoafričkoj Republici nadbiskupa mons. Petera Wellsa. Slavlje je glazbeno uljepšao Ante Cicvarić, hrvatski veleposlanik […]

U nastavku misnoga slavlja ravnatelj Markić potaknuo je sve prisutne ne samo na molitvu za nova duhovna zvanja, već posebice i da Gospodin providi prikladnoga svećenika koji bi nakon premještaja fra Mirona Sikirića u HKM Dublin vodio ovu živu i dinamičnu zajednicu hrvatskih katolika. Osim toga, uz početak vremena došašća potaknuo je vjernike na vršenje dviju Isusovih zapovijedi: budnosti i ljubavi.

Budući da se posveta ove crkve dogodila tijekom Domovinskoga rata, kardinal Kuharić je istaknuo i sljedeće: “Dok nam u domovini ruše crkve i oltare, vi Hrvati u svijetu gradite nove crkve koje će vas kao u školi života okupljati da razvijate civilizaciju duha, a ne smrti”.

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Na kraju misnoga slavlja mons. Paviša zahvalio je svima na sudjelovanju, a posebno Župnom vijeću i svima onima koji su se angažirali u pripremi i organizaciji ove proslave, uključujući i zajednički ručak za 350 osoba.

Hrvati u Johannesburgu proslavili Dan državnosti: Svaki put kada govorimo negativno o domovini, bacamo kamen na grobove naših branitelja

Hrvatska katolička misija sv. Jeronima u Johannesburgu svečanom misom proslavila je u nedjelju svetkovinu Uzašašća Gospodinova i Dan državnosti Republike Hrvatske, javlja IKA. Svečanu misu predvodio je mons. Dario Paviša, tajnik Apostolske nuncijature u Južnoj Africi, rodom iz Kalinovca u zajedništvu s domaćim župnikom dr. sc. fra Mironom Sikirićem, članom Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Proslava […]

Misno slavlje glazbeno je animirala Klapa sv. Jerolima i župni zbor pod ravnanjem Ante Cicvarića, veleposlanika Republike Hrvatske u Južnoafričkoj Republici. Uz svečani ručak druženje se nastavilo uz hrvatske pjesme u izvedbi Klape Svetog Jerolima i turnir u boćanju.