Njemačka

Hrvati iz Koblenza hodočastili u belgijski Banneux

9. lipnja 2023. u 13:14

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Koblenz

Hrvatska katolička misija Koblenz hodočastila je protekli vikend u svetište Djevice od siromaha u belgijski Banneux.

Hodočašće Hrvatske katoličke misije Koblenz u Trier

Članovi Hrvatske katoličke misije Koblenz sa svojim župnikom hodočastili su u Trier, središte najstarije njemačke biskupije. Hodočašće je organizirano u subotu povodom biskupijskih dana koji se svake godine održavaju nakon Uskrsa. Put je započeo ispred biste blaženog kardinala Stepinca, zaštitnika ove misije, koja se nalazi na trgu ispred crkve sv. Franje u Koblenzu. Uz zagovor […]

Više od 80 aktivnih članova zajednice i voditelj misije započeli su put okupljanjem ujutro pred bistom bl. kardinala Stepinca u Koblenzu, gdje su ovo putovanje stavili pod njegovu zaštitu i zagovor.

U svetište su vjernici ušli u procesiji, noseći nacionalnu i misijsku zastavu te pjevajući marijanske pjesme. Nakon molitve kod središnjeg križe, svetu misu slavili su u glavnoj crkvi na nakane svih prisutnih.

Uslijedila je molitva pred kapelicom hrvatskog naroda i pobožnost križnog puta na otvorenom, nakon kojeg su se župljani zaputili u dvoranu na gledanje filma o povijesti ukazanja u ovom svetištu.

Hrvatska katolička misija Koblenz

Drugi dio hodočašća započeo je u 14 sati nakon okrijepe, zajedničkom procesijom prisutnih hodočasnika tijekom koje su Hrvati iz Koblenza, kao najveća i najbrojnija skupina, imali važnu ulogu. Nakon pobožnosti uputili su se u veliku crkvu gdje su sudjelovali u molitvi za bolesnike i na klanjanju pred Presvetim.

Hodočašće je završeno zajedničkom molitvom pred glavnim kipom Djevice od siromaha, blagoslovom nabožnih predmeta i obećanjem da će se i dogodine vratiti. Put do Koblenza protekao je u molitvi krunice koju su predmolili mladi te u ugodnom druženju uz pjesmu i razgovor.

Veliko priznanje za HKM Koblenz

Trierski biskup dr. Stephan Ackermann ponovno je ukazao čast Hrvatskoj katoličkoj misiji Koblenz, imenujući njezinog voditelja već treći puta članom svećeničkog vijeća Biskupije Trier. Ackermann je poslao dekret imenovanja voditelja Stjepana Zadravca članom 13. saziva svećeničkog vijeća na rok od pet godina, a koje će svoju konstituirajuću sjednicu imati 10. veljače na spomendan zaštitnika ove […]

Vjernici su u nedjelju sudjelovali na svetoj misi zahvalnici tijekom koje su pred kip blažene Djevice Marije u crkvi sv. Franje upalili veliku zavjetnu svijeću, dar svih prisutnih hodočasnika.

Hrvatska katolička misija Koblenz