Austrija

Hrvati u Salzburgu proslavili Stepinčevo: Ova župa mora imati posebnu ulogu na Bleiburgu

16. veljače 2024. u 9:08

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička župa bl. Alojzija Stepinca – Salzburg

Hrvatska katolička župa u Salzburgu proslavila je u nedjelju svetkovinu svog nebeskog zaštitnika bl. Alojzija Stepinca.

Pogledajte kako je bilo na 4. Noći Hrvata u Salzburgu i tko je izazvao pravo oduševljenje

U Henndorfu kod Salzburga u subotu je održana 4. Noć Hrvata. Organizatori ove zabave bili su članovi udruge Hrvatski centar iz Salzburga. Uz potporu Hrvatske katoličke župe Salzburg, te obitelji i mladih okupljenih oko sebe, uspjeli su privući brojne goste tako da je Wallerseehalle bila prepuna. Na početku večeri prisutne je u ime organizatora pozdravio […]

Misno slavlje predvodio je mons. Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. U koncelebraciji su prisustvovali: mons. Roland Rasser, generalni vikar Nadbiskupije Salzburg, fra Vjekoslav Lazić, upravitelje Hrvatske katoličke misije u Linzu, fra Zlatko Špehar, predstavnik svih dušobrižnika za Hrvate u Austriji te p. Aleksa Palavrić i vlč. Ivan Čirko.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor i tamburaški sastav Kulturno-umjetničkog društva „Mihovljan“ iz Mihovljana u hrvatskom Međimurju.

Misno slavlje u prepunoj crkvi sv. Andrije započelo je velikom procesijom u kojoj je sudjelovalo više od 50 članova Kulturno-umjetničkih društava Hrvata Savezne države Salzburg. Osim domaćeg KUD-a „Vilim Cecelja“, svojom prisutnošću misno su slavlje uveličali članovi Kulturno-umjetničkih društava Hrvata iz dijelova Savezne države Salzburg Pongau i Pinzgau.

Osim središnje proslave u Salzburgu, svetkovina hrvatskog blaženika proslavljena je i na filijalama u subotu u Zell am Seeu i Mittersillu te u nedjelju u Radstadtu, Gollingu i St. Johannu, gdje je svete mise predslavio fra Ivan Cvetković.

Prvu svetu pričest primilo 50-ero djece u Salzburgu i Zürichu

Prvu svetu pričest protekli vikend primilo je 18-ero djece iz Hrvatske katoličke župe bl. Alozija Stepinca – Salzburg i njih 32-oje iz Hrvatske katoličke misije Zürich. Djeca Hrvata u Salzburgu marljivo i savjesno su se pripremala za taj veliki događaj. Na misnom slavlju prije završnog blagoslova zajedničkom pjesmom obradovali su sve okupljene, zatim su otpjevali […]

U svojoj propovijedi mons. Sorić poseban naglasak stavio je na „ono zbog čega je kardinal Stepinac bio trn u oku svojih progonitelja“ – njegovu vjernost Katoličkoj Crkvi i Petrovu nasljedniku. Upravo zbog toga, istaknuo je mons. Sorić, kardinal Stepinac odlučno je odbio svaku ideju „narodne Crkve“ u tadašnjoj Jugoslaviji te je tu odlučnost na kraju platio i svojim životom.

Hrvatska katolička župa bl. Alojzija Stepinca – Salzburg

Prije završnog blagoslova okupljenim vjernicima obratio se i Daniel Glunčić, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji. U ime svih diplomatskih predstavnika Hrvata u Austriji čestitao je župljanima blagdan njihova nebeskog zaštitnika. Osim toga, veleposlanik je spomenuo i veliki uspjeh za sve Hrvate u Austriji. Hrvatski jezik je prvi puta u jednoj od saveznih država, u Steiermarku, postao samostalan kao jedan od mogućih izbornih predmeta u školama.

Vjernicima se obratio i fra Vjekoslav Lazić, upravitelj Hrvatske katoličke misije u Linzu te predstavnik svih hrvatskih dušobrižnika u Austriji. Na prvo mjesto stavio je njegovanje hrvatskog jezika u obitelji, zatim vjernost i podršku hrvatskim katoličkim župama i hrvatskim dušobrižnicima, a na trećem mjestu spomenuo je održavanje uspomene na Bleiburg, pri čemu Hrvatska župa u Salzburgu kao zajednica pokojnog vlč. Vilima Cecelje mora imati posebnu ulogu.

Hrvatima u Salzburgu predstavljene dvije zanimljive knjige

U dvorani Hrvatske katoličke župe blaženog Alojzija Stepinca u Salzburgu u petak su promovirane knjige „Kad dodirneš dno“ i „Mala Dolores“, autora Josipa Tripovića iz Herceg Novog. Program promocije vodila je nastavnica Mirjana Kukavica koja je sa svojim kolegama, nastavnicima Hrvatske dopunske škole u Salzburgu, Katom Jelušić i Ivanom Vincetićem, bila i organizator ove promocije. […]

Na samom kraju svete mise župnik fra Zlatko uručio je mons. Soriću i predstavniku KUD-a „Mihovljan” Predragu Kočili “krunicu” od Mozart-kugli.

Hrvatska katolička župa bl. Alojzija Stepinca – Salzburg