Appenzell

Hrvati u Švicarskoj mogu biti ponosni! Ivan je od gardiste postao svećenik

29. lipnja 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: YouTube/Screenshot

Novozaređeni đakon Ivan Šarić u nedjelju je prvi put u novoj crkvenoj službi sudjelovao na liturgijskom bogoslužju u Appenzellu u Švicarskoj. Bilo je to na misi povodom 100. obljetnice udruge bivših gardista, javlja portal Kath.ch.

Povratnica iz Švicarske pobijedila na Festivalu kršćanske glazbe u Poljskoj

Mlada hrvatska pjevačica duhovne glazbe Vanessa Mioč pobijedila je s pjesmom “Vjerujem” na Festivalu kršćanske glazbe “Luminous Side of Force”. Mioč je pobjednica prvoga dana festivala na kojem se natjecalo osam mladih umjetnika iz cijeloga svijeta u kategoriji za najbolju kršćansku pjesmu. Ova povratnica iz Švicarske u Hrvatsku pobijedila je glasovanjem natjecatelja. Festival je trajao […]

„Švicarski gardist može postati svećenik preko đakonske službe“, rekao je biskup iz St. Gallena Markus Büchel. Spomenuo je da je dan ranije zaredio Ivana Šarića za đakona te da je mladić ranije služio u Švicarskoj gardi.

U tom bogoslužju sudjelovalo je 500 ljudi, a nisu svi našli mjesta u crkvi, pa se slavlje do župnog centra i rodbine u Hrvatskoj prenosilo i putem interneta.

Od gardista do đakona

Ivan Šarić (31) je na pripremama u pastoralnoj jedinici St. Gallen West-Gaiserwald. Mladić je, kako stoji u priopćenju biskupije, promijenio „crkvenu karijeru“. Izvorno je bio polimehaničar. Rođen je i odrastao u Wil SG, roditelji su mu iz Hrvatske. S 20 godina razmišljao je o tome da postane svećenik.

Švicarsku zamijenila Hrvatskom: Ovdje je kvaliteta života puno bolja, ljudi imaju naviku dijeliti stvari…

Vedra, inspirativna, svestrana, svjetska putnica s mnoštvom zanimljivih priča – tako bi se ukratko moglo opisati mladu Švicarku hrvatskih korijena Tihanu Janu Vukić. Autorica je Little Life Talesa, projekta kojim u kratkoj videoformi priča životne priče raznih ljudi… Što te ponukalo da dođeš živjeti u Hrvatsku, odakle su i tvoji korijeni? Moja mama je Riječanka. […]

Za vrijeme njegove službe u papinskoj Švicarskoj gardi u Rimu od 2012. do 2015., ta je želja sazrela. No, kako je rekao sam Šarić u objavi na župnom forumu, zaljubio se dok je studirao teologiju u sjemeništu St. Lambert u njemačkom Lantershofenu. Zatim je ipak odlučio ostati u celibatu. Kao svoju zadaću vidi služenje, biti tu za druge.

„Sviđa mi se i veza između neba i zemlje koju ovaj zadatak podrazumijeva“, naglasio je za portal Kath.ch, prenosi IKA.