Bunjevačko kolo

Mladi Hrvati iz Subotice od mračnog i prljavog podruma bez struje stvorili višenamjenski prostor za razne sadržaje

25. kolovoza 2021. u 11:35

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata

Hrvatski kulturni centar Bunjevačko kolo iz Subotice ima novi prostor – Klub, koji je smješten u podrumskim prostorijama Centra, javlja Hrvatska riječ.

Završen program profesionalne orijentacije za mlade Hrvate u Srbiji

Ove godine u nešto novom ruhu od 16. do 21. kolovoza proveden je program profesionalne orijentacije namijenjen budućim malim i velikim maturantima koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Sudionici su nakon testiranja profesionalnim testovima sposobnosti, interesa i osobnosti prošli niz radionica u kojima su mogli bolje upoznati sebe […]

Mladi iz HKC-a, predvođeni Marinom Jaramazovićem i Marinom Piukovićem, od mračnog i prljavog podruma bez struje, stvorili su novi višenamjenski prostor koji će služiti za organiziranje raznih sadržaja. Radovi su počeli u svibnju prošle godine i podrazumijevali su puno posla, odnosno radnih akcija.

„Nešto smo spremali u Kolu i spustili smo se dolje u podrum koji je bio pun smeća, kojekakvih viškova iz Centra. Kolega Marin mi je rekao: ‘Pogledaj kako je ovdje dobar pod’. Sklonili smo još jedan dio prašine i vidjeli da je pod dobar i u drugim dijelovima. Budući da su ovakvi prostori danas moderni, počeli smo s preuređenjem. Za početak smo napravili radnu akciju, da vidimo kako će mladi reagirati. Bilo je puno posla. Primjerice, skupili smo dvije pune prikolice šuta, a to nije bilo dosta. Čak su neki rekli: ‘Pa mi ovo nikada nećemo završiti’. Ali držala nas je ideja da ćemo imati reprezentativni prostor za okupljanja, tulume i razne programe. Devedeset posto radova na uređenju napravili smo mi mladi vlastitim snagama, osim primjerice instalacije struje. Krečili smo, pravili separee od starih dasaka, tapecirali ih, bilo je to 3-4 mjeseca ozbiljnoga posla. Stolove i šank smo naručili da se izrade, a stolice su kupljene”, rekao je Piuković, javlja Hrvatska riječ.

Hrvatska zajednica u Srbiji proslavila svoj blagdan

Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji, obilježen je jučer polaganjem vijenca i svečanom akademijom u Subotici, prigodom čega su nagrađeni najbolji učenici koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku. Prisutnima se na početku akademije obratila predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, poručivši nagrađenim učenicima kako svoje talente trebaju podijeliti s drugima te da […]

Marin Jaramazović bio je zadužen i za dizajn enterijera…

„Ostavili smo na zidovima kombinaciju cigle i žbuke koji daje rustičnu bazu, a ubacili smo moderni mobilijar i tako dobili kontrast staroga i novoga. Cijevi koje idu gore obmotali smo u crne vreće i dodali suptilnu rasvjetu. Zidove krase crno-bijele fotografije koje pokazuju rad Centra od nastanka do danas. Prostor smo napravili kao multifunkcionalan. Može biti tzv. sjedeća izvedba, može biti tribina ili projekcija ako postavimo stolice, a može se sve ukloniti za potrebe tuluma”, dodao je Jaramazović.

U prostoru će se najviše okupljati mladi, ali i svi drugi članovi Kola, kao i posjetitelji HKC-a.

„Prostor izgleda alternativno, više za mlade, ali i starijima se sviđa. Tu se četvrtkom okupljaju naši stariji članovi, već smo imali književnu večer i druženja nakon nekih događaja. Dobar tulum imali smo nakon nastupa u Žedniku, na kojem su nam gosti bili iz Temerina. Ideja ima, u kolovozu je planirana jedna tribina. Spomenuo bih na kraju i nekoliko roditelja naših članova koji su pomogli oko sređivanja Kluba: Marinka Katića, Ivicu Tumbasa i Josipa Ivkovića Ivandekića”, istaknuo je Jaramazović.

Otvoren natječaj za sufinanciranje hrvatskih udruga u Republici Srbiji

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, uz potporu Osječko-baranjske županije i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, raspisalo je natječaj za sufinanciranje sljedećih programa, projekata i aktivnosti: sufinanciranje redovite djelatnosti i institucionalnih troškova potrebnih za funkcioniranje udruga zaštita, očuvanje i predstavljanje kulturne baštine Hrvata u Republici Srbiji afirmacija suvremenog kulturnog stvaralaštva Hrvata u Republici Srbiji poboljšanje […]

Naši sugovornici kažu kako im je veliku potporu pružio i predsjednik HKC-a Lazar Cvijin koji im je dao i svu kreativnu slobodu u osmišljavanju Kluba.