fra Miron Sikirić

Hrvatima u Dublinu predstavljen novi voditelj misije

31. listopada 2023. u 8:44

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

U dublinskoj župnoj crkvi Svete Marije u nedjelju je svečano predstavljen te uveden u službu voditelja Hrvatske katoličke misije Dublin dr. fra Miron Sikirić, franjevac Bosne Srebrene.

Hrvatska katolička misija Dublin predstavila Obiteljski kalendar 2023. Evo kako možete do svog primjerka

Iz tiska je izišao Obiteljski kalendar 2023. Hrvatske katoličke misije Dublin. I ove godine bogat je vrlo poučnim i zanimljivim sadržajima. “Ovaj puta smo slikom prošli kroz naše zajednice u Irskoj i donijeli fotografije njihovih svetaca zaštitnika (autorice Iris Mihatov Miočić), crkvi u kojima se okupljamo, kao i fotografije na kojima su članovi pojedine zajednice […]

Nedjeljno euharistijsko slavlje predvodio je vlč. dr. Tomislav Markić, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, a uz voditelja misije fra Mirona, koncelebrirao je i domaći župnik vlč. Fachtna McCarthy, ujedno delegat mjesnog biskupa mons. Dermota Farrella, nadbiskupa dublinskog.

Župnik McCarthy na početku slavlja, srdačno pozdravljajući preko stotinu hrvatskih vjernika, izrazio je dobrodošlicu novom voditelju hrvatske zajednice te radost i spremnost na buduću usku suradnju.

Ravnatelj Markić u homiliji je predstavio Isusovu zapovijed ljubavi prema Bogu i bližnjemu kao temeljno načelo kršćanske vjere, koje se treba odražavati ne samo u osobnom životu pojedinaca, već i u društvenom životu, gdje se danas osobito prepoznaje u obliku solidarnosti.

Na kraju svete mise predstavio je životopis dr. Sikirića te izrazio zadovoljstvo i radost što se u osobi fra Mirona uspjelo pronaći nasljednika za vlč. Josipa Levakovića koji je donedavno vodio misiju kao prvi voditelj.

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Prisutne je pozvao ne samo na djelatnu suradnju s novim voditeljem, već i na molitvu za nova svećenička zvanja, kako bi i druge hrvatske katoličke misije po svijetu, koje su trenutačno bez svećenika, mogle dobiti svoje voditelje. Zahvalio je i Franjevačkoj provinciji Bosne Srebrene što je svojega svećenika stavila na raspolaganje za ovu službu, Nadbiskupiji Dublin i mjesnoj Župi što ga je prihvatila, a hrvatskom veleposlanstvu u Dublinu na odličnoj suradnji.

Hrvati u Dublinu proslavili šest godina okupljanja

Hrvatska katolička misija Dublin na Četvrtu nedjelju došašća proslavila je šestu godišnjicu osnutka svoje zajednice u glavnom gradu Irske. Samom slavlju prethodila je i višednevna duhovna priprava koja je vjernička srca usmjeravala prema svetkovini Božića, kao i prema zahvalnom nedjeljnom misnom slavlju. Najprije je to bila molitva devetnice u čast sv. Majci Terezi iz Kalkute, […]

Na kraju se s nekoliko riječi prisutnima obratio fra Miron Sikirić, izrazivši radost zbog dolaska u ovu zajednicu te spremnost na svećeničko služenje hrvatskim katolicima u Dublinu i Irskoj. Nakon misnoga slavlja druženje je nastavljeno u župnim prostorijama.