Banneux

Hrvatska dijaspora iz Njemačke, Belgije, Nizozemske i Luksemburga na 48. hodočašću

22. rujna 2023. u 8:22

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ivana Oršolić/bosnasrebrena.ba

Hrvati katolici iz njemačke pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, Belgije, Nizozemske i Luksemburga hodočastili su 16. rujna 2023. već 48. put Mariji Djevici Siromaha u Banneux.

Hodočašće puno milosti

Hrvatska katolička misija Beč okupila je od 7. do 14. rujna na hodočašću u Svetoj Zemlji čak 53-oje hodočasnika. Stručni vodič bio je prof. dr. sc. Ivan Šporčić, a dojmove s. Dragane Tomić prenosimo u nastavku… Prvoga dana smo se našli zajedno pred crkvom am Hof, a onda smo autobusom išli do aerodroma u Schwechatu […]

Riječ je o malom mjestu u Belgiji s otprilike 300 stanovnika, gdje se davne 1933. godine djevojčici Mariette osam puta ukazala blažena Djevica Marija, predstavivši se kao „Djevica Siromaha”. Od tada do danas svetište je zadržalo svoj autentičan, skroman i jednostavan izgled okružen prirodom.

Hrvati već 48 godina organizirano hodočaste u ovo svetište, a tradicionalno ga organizira Hrvatska katolička misija Aachen. Mladi iz Aachena, sa svojim gostima iz Antwerpena, započeli su s molitveno-meditativnim programom. U isto vrijeme svećenici su ispovijedali.

Ivana Oršolić/bosnasrebrena.ba

Sveto misno slavlje predvodio je mladomisnik fra Nikola Livaja koji je na službi u župi Nova Bila (BIH), uz koncelebraciju 13-ero svećenika. Zbor misije Aachen predvodio je pjevanje s članovima zborova iz drugih misijskih zajednica.

Fra Nikola se u svojoj propovijedi osvrnuo na pojam siromaštva u mnogim njegovim značenjima. Po završetku svete mise uslijedio je blagoslov bolesnika i nabožnih predmeta.

Zajednički ručak za sve hodočasnike bio je na parkingu u blizini crkve. Nakon okrijepe, ugodnog razgovora i pjesme, hodočasnici su se uputili na pobožnost Križnoga puta u prelijepom prirodnom ambijentu svetišta, kojeg su animirali mladi iz misije Aachen.

Šesto hodočašće Hrvata u Knock

U prošlu subotu održano je šesto hodočašće Hrvata u Irskoj u međunarodno marijansko i euharistijsko svetište Naše Gospe od Knocka – Kraljice Irske. Hodočasnici sa svih krajeva otoka počeli su pristizati u svetište od 11 sati. Već u ranim jutarnjim satima pošli su put Knocka i autobusi s hodočasnicima iz Dublina i Corka. Onaj iz […]

Na kraju hodočašća, kod hrvatske kapele, fra Ivica Radić zahvalio je svim hodočasnicima, svećenicima i posebno vjernicima iz Aachena koji su se uključili u organizaciju ovog lijepog događaja, odvojivši svoje vrijeme, resurse i sposobnosti kako bi cijelo hodočašće proteklo u najboljem redu.

Daniela Blažević