HKM Beč

Hodočašće puno milosti

22. rujna 2023. u 8:14

Potrebno za čitanje: 4 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Beč

Hrvatska katolička misija Beč okupila je od 7. do 14. rujna na hodočašću u Svetoj Zemlji čak 53-oje hodočasnika. Stručni vodič bio je prof. dr. sc. Ivan Šporčić, a dojmove s. Dragane Tomić prenosimo u nastavku…

Jubilarno hodočašće gradišćanskih Hrvata u Mariazell: Opasnosti današnjeg vremena nisu manje nego one u prošlosti

Na jubilarnom stotom hodočašću gradišćanskih Hrvata tijekom vikenda u najvećem austrijskom marijanskom svetištu Mariazellu okupilo se više od pet tisuća hodočasnika iz austrijskog Gradišća, Mađarske, Slovačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sudjelovalo je i nekoliko biskupa, a među hodočasnicima su bili i predstavnici političkih tijela. Za hodočašće su potrebne dobre cipele, ruksak i hodočasnički štap, […]

Prvoga dana smo se našli zajedno pred crkvom am Hof, a onda smo autobusom išli do aerodroma u Schwechatu odakle smo letjeli za glavni grad Izraela. Iz Tel Aviva smo putovali autobusom do Nazareta gdje smo se smjestili u naš hotel u kojem smo odsjeli tri dana. Na putu nam je profesor govorio o znamenitostima na koje smo nailazili u vožnji.

Drugog dana išli smo na Goru Tabor gdje smo se spominjali Isusovog Preobraženja. Poslije Tabora imali smo razgledavanje bazilike Navještenja i svetoga Josipa, a onda smo svetu misu slavili u kapelici uz baziliku Navještenja u Nazaretu. Nakon mise išli smo u sinagogu gdje je Isus počeo javno djelovanje, nastavili smo šetnju do Marijinog izvora, to je izvor koji je nepresušan od onih dana do danas, te smo posjetili crkvu svetog Gabrijela.

Hrvatska katolička misija Beč

Trećega dana smo išli u crkvu Petrovog Primata, zatim u Kafarnaum, išli smo na obalu vidjeti gdje je Isus pozvao učenike, posjetili smo sinagogu, gdje je Isus liječio uzetoga i ostale bolesnike. Nakon toga smo imali svetu misu u Kafarnaumu. Zatim smo išli na Galilejsko jezero, čitali smo tekst kako je Isus pozvao prve učenike, pjevali smo našu himnu, fra Darko je podignuo našu zastavu, srca su nam bila puna i radosna. Vidjeli smo okolicu uz jezero, onda smo išli u restoran na Petrovu ribicu. Nakon toga smo otišli u Tabku, na mjesto gdje je Isus umnožio kruh i nahranio pet tisuća muškaraca. Otišli smo zatim na Goru blaženstava i čuli sažetak Isusovog govora na Gori. Krenuli smo s obale Galilejskog jezera na svadbu u Kani gdje su naši bračni parovi obnovili svoja bračna obećanja.

Šesto hodočašće Hrvata u Knock

U prošlu subotu održano je šesto hodočašće Hrvata u Irskoj u međunarodno marijansko i euharistijsko svetište Naše Gospe od Knocka – Kraljice Irske. Hodočasnici sa svih krajeva otoka počeli su pristizati u svetište od 11 sati. Već u ranim jutarnjim satima pošli su put Knocka i autobusi s hodočasnicima iz Dublina i Corka. Onaj iz […]

Četvrtoga dana u nedjelju rano ujutro krenuli smo jordanskim usjekom do najstarijeg grada na svijetu, Jerihona. Tamo smo imali svetu misu. Posjetili smo zatim mjesto Isusovog kršenja na rijeci Jordan gdje smo obnovili svoja krsna obećanja. Nakon toga smo išli u Kumran, mjesto gdje je slučajno jedan beduinski pastir 1947. godine pronašao biblijske spise. Spisi su bili u pećini, spremljeni u glinene zatvorene posude. Poslijepodne smo imali vrijeme za kupanje u Mrtvom moru, a nakon toga smo krenuli prema Jeruzalemu i hotelu gdje smo bili smješteni preostale dane.

Petoga dana smo išli u Ain Karem i posjetili crkve rođenja svetog Ivana Krstitelja i Pohođenja Marijina Elizabeti, u njoj smo svi zajedno otpjevali hvalospjev Veliča, on stoji napisan i na hrvatskom jeziku. Odlazimo do Betlehema, grada u kojem se rodio Isus. Posjetili smo baziliku Isusovog rođenja i svi se spustili do zvijezde i pećine rođenja. Svetu misu smo slavili u kapeli svete Jelene koja se nalazi u sklopu crkve svete Katarine i naravno pjevali radosno božićne pjesme.

Hrvatska katolička misija Beč

Šestoga dana smo posjetili Maslinsku goru, tamo nam je bilo zanimljivo čuti kako su to zemljište kupila tri brata Hrvata iz Bosne i darovali ga franjevcima. Posjetili smo baziliku Isusove Muke u Getsemanskom vrtu, bazilika se još zove Crkva naroda. Posjetili smo i pećinu izdaje gdje smo slavili svetu misu uz pjevanje korizmenih pjesama. Posjetili smo i crkvu Marijina groba, zatim crkvu svete Ane te crkvu Očenaša u kojoj se nalazi Očenaš na hrvatskom jeziku koji smo tamo zajedno izmolili. Ulicom Via Dolorosa molili smo križni put kojeg je predvodio fra Darko, molili smo i žalosna otajstva krunice. U bazilici Božjeg groba smo se zadržali najdulje vrijeme jer smo željeli pojedinačno u molitvi posjetiti Isusov grob, posjetili smo zatim Kalvariju koja se nalazi u samoj bazilici.

Hrvatska katolička misija Beč

Sedmoga dana smo obišli muslimansku i židovsku četvrt, prošli smo kroz njihovu tržnicu te stigli do dvorane Posljednje večere, poslije smo išli do samostana u kojem je živio sveti Nikola Tavelić, išli smo u crkvu Petrovog zatajenja i crkvu Marijinog usnuća. Vidjeli smo i novi dio Jeruzalema. Posjetili smo i zid plača. Poslijepodne smo imali slobodno u Jeruzalemu pa smo to vrijeme utrošili na ono što je tko želio u Jeruzaelemu još vidjeti, moliti, kupiti… Navečer smo slavili svetu misu zahvalnicu za sva primljena dobročinstva na ovom hodočašću. Fra Darko je zahvalio dragom Bogu te svima koji su bili dionici ovog hodočašća.

Hodočašće Hrvata u najveće svetište Bečke biskupije

Oko 500 vjernika iz Hrvatske katoličke misije Beču hodočastilo je u subotu, uoči završetka školske, akademske i vjeronaučne godine, u svetište Maria Gugging u Austriji. Hodočašće je započelo zajedničkom molitvom i blagoslovom u crkvi Am Hof. Nastavljeno je zajedničkim pješačenjem većine vjernika. Po dolasku u svetište misu na hrvatskom jeziku predvodio je fra Darko Grmača, […]

Osmoga dana rano ujutro smo krenuli iz Jeruzalema prema Tel Avivu odakle smo letjeli prema našim domovima. Bilo je ovo jako lijepo hodočašće na kojem smo doživjeli puno milosti hodajući stopama našeg Spasitelja.

Hrvatska katolička misija Beč