Hrvati u Njemačkoj

Hrvatska katolička misija Kempten proslavila pola stoljeća svoga djelovanja

13. svibnja 2024. u 9:09

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Domagoj Milošević, HKM Kempten

Hrvatska katolička misija u Kemptenu jučer je svečano proslavila pedeset godina svoga djelovanja. Hrvatski katolici ispunili su crkvu sv. Antuna u kojoj se redovito sastaju, a jubilejsko misno slavlje predvodio je mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup vrhbosanski, apostolski administrator Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini te predsjednik BK BiH i Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu.

Hrvati u Kemptenu i Memmingenu dobili novog župnika

U crkvi Marije Pomoćnice u Kemptenu i u crkvi Uznesenja BDM u Memmingenu, vjernicima se u nedjelju predstavio fr. Josip Dolić, novi voditelj Hrvatske katoličke misije Kempten. Misija djeluje u njemačkoj saveznoj državi Bavarskoj, u sklopu Biskupije Augsburg, broji sedam tisuća vjernika i osnovana je 4. svibnja 1974. godine. Od njezina utemeljenja do 1. listopada […]

U koncelebraciji su bili izaslanik augsburškog biskupa mons. Alessandro Perego, kanonik zadužen za pastoral zajednica drugih materinskih jezika, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić, delegat Hrvatske inozemne pastve za Njemačku don Ivica Komadina, voditelj Misije dominikanac o. Josip Dolić, dušobrižnik iz HKM Augsburg fra Mate Logara i o. Jozo Čirko OP.

Domagoj Milošević, HKM Kempten

Sve je na početku slavlja pozdravio voditelj Dolić izrazivši veliku radost zbog ovog okupljanja. Nadbiskup Vukšić je u svojoj propovijedi istaknuo značenje apostolske službe kako za prvu Crkvu tako i u današnjem vremenu te je naglasio kako se u dugi povijesni hod Crkve na svoj način ugradila i ova misija sa svojim pedesetogodišnjim djelovanjem.

Zahvalio je i mjesnoj Crkvi u Njemačkoj, a ovdje posebno augsburškoj biskupiji za gostoprimstvo koje je iskazala hrvatskim katolicima. Na kraju mise kanonik Perego pročitao je pismo mons. Bertrama Meiera u kojemu izražava svoje čestitke i najbolje želje povodom zlatnog jubileja misije.

Hrvati iz Koblenza zahvalni za proteklu pastoralnu godinu: Neka nam svima ovo bude na spasenje

Na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina u Hrvatskoj katoličkoj misiji Koblenz proslavljen je Dan zahvalnosti i zajedništva, čime zajednica svake godine završava svoju pastoralnu godinu, koja traje od rujna do lipnja. Proslava je započela u subotu svetom misom zahvalnicom kojom su se župljani Bogu zahvalili za sve primljene milosti kroz proteklu pastoralnu i vjeronaučnu godinu. Nakon […]

Nakon misnog blagoslova djeca iz misije izvela su kratki program povodom Majčinog dana, a zatim su se riječima čestitke i priznanja prisutnima obratili delegat Komadina i ravnatelj Markić, istaknuvši zahvalnost i mjesnoj Crkvi u Augsburgu i Kemptenu, kao i Hrvatskoj dominikanskoj provinciji koja od osnutka misije 4. svibnja 1974., a koja sada broji oko 7000 vjernika, daje svećenike za njeno vođenje.

Domagoj Milošević, HKM Kempten

Od samog osnutka do rujna 2019. godine bio je to o. Mile Gugić, od listopada 2019. o. Matijas Farkaš, a od proljeća 2022. na čelu joj je o. Josip Dolić. Zahvalnu riječ nadbiskupu Vukšiću i svima koji su se uključili u pripremu ove proslave izrekao je predstavnik Misijskog vijeća Petar Tufekčić, uručivši nadbiskupu i prigodan dar.

U Augsburgu održane duhovne vježbe za hrvatske svećenike i trajne đakone iz Zapadne Europe

Duhovne vježbe za hrvatske svećenike i trajne đakone iz Zapadne Europe na temu „Daj mi duše, drugo uzmi“ održane su od 6. do 9. ožujka u Kući za duhovne vježbe „Sv. Pavao“ Biskupije Augsburg u Leitershofenu. Duhovne vježbe u organizaciji Hrvatskog dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni vodio je prof. em. dr. o. Josip Gregur, […]

Za ovu proslavu članovi misije pripremali su se prigodnom trodnevnicom tijekom koje su misna slavlja predvodili i uputili prigodne propovijedi hrvatski dominikanci o. Tomislav Kraljević, o. Anto Gavrić i o. Jozo Čirko, dok su predavanja tih dana priprave održali Felix Brunner, Slaven Dobrović i ravnatelj Markić.