Asiz

Hrvatska katolička župa Frankfurt hodočastila Putovima svetog Franje

15. travnja 2024. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Franjevački svjetovni red i Franjevačka mladež Hrvatske katoličke župe Frankfurt am Main, predvođeni duhovnim asistentom Frame fra Petrom Komljenovićem, hodočastili su od 7. do 12. travnja „Putovima svetog Franje“ u Asiz i i druga svetišta.

Zahvalno hodočašće Hrvata iz Münchena u Rim i Asiz

Hrvatska katolička župa München ove godine je proslavila 75. obljetnicu svoga osnutka. Tim povodom je organizirano zahvalno hodočašće iz Münchena u Rim i Asiz od 28. rujna do 2. listopada. Središnje mjesto hodočašća bio je Rim i Vatikan. Tako su hodočasnici imali prigodu vidjeti mnoga mjesta koja su od iznimne važnosti za katoličku vjeru, ali […]

Po dolasku u La Vernu, gdje je sv. Franjo izmolio od Gospodina prije 800 godina stigme, u ponedjeljak ih je dočekao duhovni asistent OFS-a fra Ignacije Sladoja. Misu u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je fra Petar. Nakon mise uputili su se u obilazak svetišta gdje su posjetili špilju u kojoj je sveti Franjo bio obilježen Isusovim ranama. Zatim su krenuli prema Asizu, točnije u mjesto Santa Maria degli Angeli, u smještaj pored „Porcijunkule“.

U utorak su u crkvi sv. Franje, u kapelici sv. Bonaventure slavili misu, nakon čega su posjetili Franjin grob te razgledali baziliku. U bazilici sv. Klare molili su kod njenoga groba i pred križem sv. Damjana. Posjetili su i katedralu sv. Rufina. Nakon okrjepe uputili su se u baziliku svete Marije Anđeoske, gdje je svetac doživio obraćenje i preminuo.

U srijedu su obišli franjevačko svetište Greccio i špilju u kojoj je sv. Franjo htio proslaviti Božić na poseban način.

Pogledajte kako je Veliki tjedan proslavljen u Hrvatskoj katoličkoj župi Frankfurt

Nakon Cvjetnice počeo je Veliki tjedan koji se odlikuje bogatstvom liturgijskih obreda, a osobito se ističu Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota. U frankfurtskoj Katedrali St. Bartholomäus na „Römeru“ sveto trodnevlje započelo je obredima Velikog četvrtka koje već tradicionalno ova hrvatska župa ima s njemačkim vjernicima, a same obrede vodio je dekan grada Frankfurta […]

Četvrtak su započeli posjetom crkve Santa Maria Maggiore u kojoj je pokopan bl. Carlo Acutis. Njegovo neraspadnuto tijelo izloženo je u staklenoj grobnici, a srce je izloženo u relikvijaru u bazilici svetog Franje u Asizu.

Zatim su se uputili prema crkvi „Chiesa Nuova di San Francesco Convertito“, gdje se nekada nalazila roditeljska kuća sv. Franje. U crkvi je jedan važan detalj ćelija, u kojoj je otac Pietro zatvorio Franju bez jela i pića u nadi da će odvratiti od njegovih, za oca sramotnih i neshvatljivih zamisli. Uz podršku njegove majke, Franjo je uspio pobjeći i potpuno se predati svom nebeskom Ocu. Hodočasnici su posjetili i samostan Eremo delle Carceri koji se nalazi u gustoj šumi, četiri kilometra udaljen od Asiza. Ondje se nalazi špilja gdje su se sveti Franjo i braća povlačili i pronalazili mir za molitvu i pokoru. U šumskoj kapeli sv. Josipa slavili su misu te se vratili u Asiz, gdje su imali slobodno vrijeme koje su iskoristili za ručak i posjet crkvi sv. Damjana.

Hrvatska katolička župa Frankfurt objavila statistiku za 2023. godinu: Dvostruko više rođenih nego umrlih!

Hrvatska katolička župa Frankfurt objavila je župnu statistiku za 2023., a i sam voditelj fra Petar Komljenović prisjetio se nekoliko najvažnijih događaja u protekloj godini… “Đavao ne spava. Prvo nas je snašla pandemija, onda je počeo rat u Ukrajini, a sad i rat u Svetoj zemlji. Sve poskupljuje. Kriza ovdje i ondje. Ljudi sve nezadovoljniji, […]

Posljednji dan hodočašća jutarnju misu slavili su u Porcijunkuli, nakon čega su se uputili prema Milanu i tamo su razgledali katedralu (Duomo di Milano) posvećenu Uznesenju Blažene Djevice Marije.