Dva glasa, jedna priča

Hrvatska zajednica u Rimu okupila se na predavanju o Vranskom jezeru i obitelji Borelli

26. listopada 2022. u 6:10

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Udruga Hrvatsko talijanski Mozaik Rim

U prelijepom muzejskom kompleksu San Salvatore in Lauro u samom povijesnom središtu Rima, u petak je održan znanstveni skup “Dva glasa, jedna priča” (Due voci, una storia).

Rim: Hrvatska zajednica proslavila svetkovinu sv. Jeronima

Hrvatska rimska zajednica proslavila je u petak svetkovinu sv. Jeronima, nebeskog zaštitnika Papinskoga hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu. Proslava je započela svečanim euharistijskim slavljem na hrvatskom jeziku koje je uz koncelebraciju rektora Marka Đurina, nekoliko rektora drugih rimskih zavoda te 30-ak hrvatskih svećenika koji su na službi ili studiju u Rimu, […]

Skup na temu Vranskog jezera i uloge plemićke obitelji Borelli o napretku toga područja bio je još jedan u nizu zanimljivih projekata Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, koja je tijekom svog preko desetljetnog djelovanja uspjela talijanskoj i ostaloj publici predstaviti brojne aspekte hrvatske baštine, tradicije i kulture, kako povijesne, tako i one suvremene.

Brojnoj publici, članovima stranog diplomatskog zbora, predstavnicima međunarodnih organizacija sa sjedištem u Rimu, Hrvatima koji žive u Italiji, prijateljima Hrvatske i predstavnicima medija, uvodno se obratio Jasen Mesić, veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici.

Moderatorica skupa Luci Žuvela najavila je predavanje Danijela Katičina, ravnatelja Parka prirode Vransko jezero, koji je iznio niz zanimljivih povijesnih podataka o području najvećeg jezera u Hrvatskoj. Publici je slikovitim pripovijedanjem dočaran značaj vranskog područja kroz davna carstva u vremenima osmanskih osvajanja, čemu i danas svjedoči Maškovića han, preko dekadencije do presudnog projekta Francesca Borellija koji je u 18. stoljeću prokopavanjem kanala Prosika postigao da od močvarnog i malaričnog područja Vransko jezero postane izvorom blagostanja i ruralnog napretka za cijelu Sjevernu Dalmaciju. Katičin je zatim veliku važnost posvetio današnjoj ulozi jezera i Parka prirode kao staništu brojnih, posebno ptičjih vrsta, te očuvanju njegove bogate bioraznolikosti i planovima restauracije dijela nekadašnjih vlažnih staništa.

Predsjednik Milanović radostan zbog posjeta Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima

U sklopu službenog posjeta Svetoj Stolici i papi Franji, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je jučer i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu. U pozdravnom govoru rektor Zavoda Marko Đurin zaželio je srdačnu dobrodošlicu predsjedniku i njegovoj pratnji te izrazio radost da ga može pozdraviti u najstarijoj hrvatskoj instituciji izvan granica Republike Hrvatske, […]

Vesna Borelli svojim je izlaganjem o povijesti plemićke obitelji Borelli i doprinosima njezinih članova ekonomskom i društvenom razvoju područja, nakon stjecanja posjeda nad vranskim feudom u vrijeme Mletačke Republike, publici približila, ne samo ulogu svojih predaka, već i same dinamike toga vremena. Pojedinosti i anegdote o uspjesima i problemima, financijskim i životnim, učinile su izlaganje grofice Borelli bliskim i zanimljivim publici u prepunoj sali San Salvatore in Lauro.

Udruga Hrvatsko talijanski Mozaik Rim

Nakon predavanja gostima i predavačima na dolasku je zahvalila Ivana Milina, predsjednica Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim. Uzvanicima je zatim ponuđena degustacija izvornih proizvoda doniranih od nekoliko OPG-ova s vranskog i okolnih područje.

Hrvatska zajednica u Rimu oprostila se od voljene liječnice velikog srca! Prva je primila papu Ivana Pavla II. odmah nakon pokušaja atentata

Trideset dana nakon smrti, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu u četvrtak je slavljena misa zadušnica za pokojnu prof. dr. Simonu Šandrić Gotovac, istaknutu liječnicu i sveučilišnu profesoricu koja je cijeli svoj radni vijek provela u Rimu kao sveučilišna profesorica kardiologije na Katoličkom sveučilištu Svetog Srca i na Polikliničkoj bolnici Agostino Gemelli. Misu je […]

Iznimno cijenjenim enogastronomskim predstavljanjem Vrane i Sjeverne Dalmacije završen je ovaj vrijedan događaj, za čiji uspjeh su osim svih već spomenutih zaslužni i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Narodni muzej grada Zadra, Fondacija Pio Sodalizio dei Piceni i moliška Udruga Jedna Musika.