Hrvati u Australiji

Hrvatski katolički centar u Brisbaneu proslavio pola stoljeća svoga djelovanja

27. studenoga 2023. u 10:20

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Hrvatski katolički centar “kardinal Stepinac” u Brisbaneu protekli vikend proslavio je 50. obljetnicu svoga djelovanja. Tom prigodom hrvatsku zajednicu posjetio je mons. Mark Coleridge, tamošnji nadbiskup.

Cvjetnica u Hrvatskom katoličkom centru Brisbane

U crkvi bl. Alojzija Stepinca u Brisbaneu i sv. Leopolda Mandića na Gold Coastu, naši iseljenici proslavili su Cvjetnicu. U Brisbaneu je blagoslov grančica održan ispred župne kuće, nakon čega je procesija krenula prema crkvi. “Ove godine bilo je svečano jer su brojni naši iseljenici odjenuli narodnu nošnju. Posebna su bila djeca iz folklorne skupine […]

Uz sudjelovanje fra Davora Dominovića, voditelja i delegata hrvatske inozemne pastve za Australiju te hrvatskih i drugih svećenika iz Australije, nadbiskup je blagoslovio obnovljenu crkvu.

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

“U travnju se navršilo punih 50 godina kako su prvi članovi naše zajednice sa svojim svećenikom vlč. Vinkom Kanižajem kupili zgradu crkve sa zemljištem. Zgrada je prema pisanim dokumentima građena od 1920. do 1921. kada je i otvorena, a služila je lokalnoj australskoj zajednici kao društvena dvorana. U kasnijim desetljećima služila je i kao kino dvorana, da bi ju članovi naše hrvatske zajednice nakon kupovine koristili kao Hrvatski klub, a nedjeljom za slavlje svete mise. Poslije je prenamijenjena u crkvu za bogoslužja na hrvatskom jeziku”, napisali su na Facebooku Hrvatskog centra katoličkog u Brisbaneu.

Kod Dubrovnika poginuo fra Ivo Kramar, svećenik koji je djelovao među Hrvatima u Austriji, Njemačkoj i Australiji

Svećenik franjevac Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosne Srebrene, predstojnik samostana Sv. Vlaha u Pridvorju, policijski kapelan i pjesnik fra Ivo Kramar smrtno je stradao u četvrtak u prometnoj nesreći u Dubokoj Ljutoj kod Dubrovnika. Fra Ivo Kramar rođen je 26. travnja 1967. godine u Maljinama, župa Guča Gora, od oca Pere i majke Mande […]

Za vrijeme subotnjeg misnoga slavlja zajednici je predstavljena i nova slika (portret) blaženoga Alojzija kardinala Stepinca, rad mlade slikarice Ivane Đurić. Ovaj prelijepi portret služit će crkvi za javno štovanje.

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Nakon svete mise u subotu upriličen je zajednički ručak u Hrvatskom klubu na kojem je još jednom istaknuta važnost hrvatskih katoličkih centara u očuvanju vjere i hrvatskog identiteta.

Brisbane: Proslavljena svetkovina sv. Franje Asiškog

Hrvatski katolički centar Brisbane u ponedjeljak je proslavio svetkovinu sv. Franje Asiškoga, utemeljitelja i osnivača Franjevačkog reda. Svetu misu predslavio je voditelj HKC-a fra Davor Dominović, uz sudjelovanje tridesetak vjernika. Među okupljenima bili su i članovi Trećeg svjetovnog franjevačkog reda koji djeluju u sklopu Centra. “Ove godine Svjetovni franjevački red obilježava 800. obljetnicu postojanja. U […]

Dok se čekao početak ručka gostima je Hrvatska folklorna grupa “Dukati” izvela nekoliko tradicijskih hrvatskih plesova. Na proslavu je došao i pun autobus članova hrvatske zajednice s Gold Coasta. Na proslavi su sudjelovali: Betty Pavelich, veleposlanica Republike Hrvatske u Australiji i Ivica Glasnović, generalni konzul Republike Hrvatske iz Sydneyja.

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

Spomenimo na kraju kako je obnova crkve započela u kolovozu 2022., a većina radova bila je završena već do Cvjetnice 2023. Za projekt je zaslužna domaća arhitektica Jelena Marinković.

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu
Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu