Thayngen

Izvještaj s dugoočekivane revije hrvatskih društava u Švicarskoj

27. rujna 2022. u 7:50

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Prvi susret hrvatskih folklornih skupina u Švicarskoj održan je u subotu u Thayngenu. Kako javlja Hrvatska matica iseljenika, bilo je posebno, nadahnuto, razigrano i lijepo, na čemu se zahvaljuju organizatorima HKUD-u Fala iz Schaffhausena, ali i svima onima koji su nesebično pomagali u pripremi ovog velikog događaja.

Koprivnica: Zimska škola hrvatskog folklora okupila više od 70 sudionika

U Koprivnici je završena ovogodišnja Zimska škola hrvatskog folklora, koja je od 2. do 10. siječnja okupila više od 70 sudionika. “Kroz ovaj projekt ostvaruju se naši važni ciljevi: očuvanje, jačanje i promicanje hrvatskog identiteta kroz tradicijsku kulturu u hrvatskom iseljeništvu, među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine, u hrvatskim manjinskim zajednicama te kod Hrvata Bosne […]

Velika zahvala ide i svim hrvatskim folklornim ansamblima koji već godinama čuvaju i promoviraju hrvatsku tradicijsku kulturu te onima koji su svojim nastupima uokvirili susret: HKUD Posavina iz Zuricha, HKUD Zlatni vez iz Solothurna, HKUD Croatia iz Basela, HKUD Silvije Strahimir Kranjčević iz Zuricha, HKUD Kolovrat iz Luzerna i gosti iz Filderstadta, HKUD Ruža.

Hrvatska matica iseljenika

“Dvorana je bila dupkom puna, došli su iz svih krajeva Švicarske, ali i iz Njemačke i Austrije podržati dugo najavljivanu prvu reviju hrvatskih društava iz Švicarske. Sve ih je srdačno pozdravila dr. sc. Andrea Bekić, veleposlanica Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji, naglasivši važnosti očuvanja hrvatske folklorne i ine baštine kao dijela hrvatskog identiteta”, istaknuli su iz Hrvatske matice iseljenika.

Hrvatska matica iseljenika

Susret je vodio Frano Ridjan, a događaju je prisustvovao i mr. sc. Slobodan Mikac, generalni konzul Republike Hrvatske u Zurichu. Nastupe skupina pratila je stručna komisija u sastavu renomiranih i vrsnih stručnjaka folklorista: Nenada Sudara i Katarine Horvatović iz Hrvatske te Vedrana Vidovića iz Bosne i Hercegovine, uz Snježanu Jurišić, rukovoditeljicu Odjela za kulturu i predstavnicu Hrvatske matice iseljenika.

Gradišćanski folkloraši pomažu kolegama u Sisku

Vokalni ansambl Lipe u Sisku nedavno je na humanitarnu akciju za pomoć prijateljima stradalima u potresu potaknuo folkloraše, pjevače i svirače. Akciju su podržale i gradišćanske folklorne skupine, kao što su Hrvatski muzej u Prisiki i Društvo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj. “Cilj ove akcije je da članovi pjevačkih i folklornih društava pomažu obiteljima pjevača i […]

“Cijeli program, od koreografija do vokalnih izvedbi i nošnji, bio je vrlo kvalitetan, uvježban, uigran i možemo biti ponosni kako njeguju tradicijsku kulturu u iseljeništvu. Komisija je nakon revijalnog dijela održala trosatnu radionicu-okrugli stol s voditeljima skupina gdje smo razgovarali o nastupima s naglascima na izvrsne trenutke, dojmove i preporuke za poboljšanja i daljnji rad. Predstavljeni su i programi Hrvatske matice iseljenika iz područja tradicijske kulture te njihov značaj za očuvanje autohtonosti, ali i za jačanje mreže i širenje hrvatskog kulturnog kruga Hrvata izvan domovine”, zaključili su iz Hrvatske matice iseljenika.

Hrvatska matica iseljenika

Svi sudionici dobili su priznanja od Hrvatske matice iseljenika, a iako nije bila smotra natjecateljskog tipa, na zamolbu organizatora posebno su izdvojene izvedbe koje su ostavile najveći sveukupni dojam na četveročlanu komisiju: HKUD Posavina Zurich s pjesmama i plesovima iz Bosanske Posavine, HKUD Kolovrat Luzern sa spletom slavonskih kola i HKUD Fala s prikazom turopoljske svadbe, koji su dobili i najviše glasova publike za svoj nastup.

Rekordan interes za hrvatskim folklorom

Svečano je otvorena Zimska škola hrvatskog folklora 2021. – prva u 58 godina u virtualnom svijetu stvaralaštva i čuvanja hrvatske baštine. Čak 180 seminaraca potvrdilo je važnost tradicijske kulture za očuvanje našeg identiteta, pogotovo kad je riječ o hrvatskim manjinskim zajednicama, Hrvatima u Bosni i Hercegovini te hrvatskim zajednicama diljem svijeta, javlja Hrvatska matica iseljenika. […]

Gledalište je bilo ispunjeno, a prisutni su gromoglasnim aplauzom podržali sve izvođače. Veleposlanica je svima čestitala i zatvorila Susret s riječima i nadom da se i sljedeće godine ponovno vidimo. Nakon službenog festivalskog dijela zabavni dio uz tamburaški sastav Legatto iz Nove Gradiške trajao je do kasno u noć. Ovaj događaj održan je uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Hrvatska matica iseljenika